BHS (BH Securities a.s.)
Investice  |  18.05.2015 14:56:02

Investice úspěšných v 1Q: Buffet věří bankám, Icahn Applu

Polovina května sebou pravidelně přináší povinné reporty US fondů o stavu svých portfolií ke konci 1Q, tj. k 31. březnu. Trhy tak získávají k dispozici informace o posledních krocích známých investorů.

Warren Buffett

Například „věštec z Omahy“, resp. skupina Berkshire Hathaway pokračovala ve snižování podílu v National Oilwell Varco (NOV). Podíl naopak navyšovala v bankovním sektoru v US Bancorp (USB) a Wells Fargo (WFC), přestože posledně zmiňovaná položka patří objemově k hlavní investici skupiny. Titul v úvodním kvartálu roku vzrostl i na nová historická maxima, Buffett nicméně nejspíše k navýšení pozice o více než 6,8 mil. akcií WFC využil lednový pokles. Berkshire Hathaway již tak vlastní 470,3 mil. akcií banky. V minulém týdnu kurz dosahoval i nových maxim nad 56 USD, což by pozici oceňovalo na více než 26,3 mld. USD.

Dalším hlavním aktivem skupiny jsou akcie IBM, kde firma přikoupila 2,6 mil. akcií a již ve firmě jako největší akcionář vlastní přes 8 %. V dolarovém vyjádření aktuálně 13,8 mld. USD.

Portfolio Berkshire Hathaway bylo k 31. březnu oceněno na 107,1 mld. USD oproti 109,4 mld. USD na konci roku. Nadpoloviční většinu investice tvoří „velká čtyřka“, resp. kromě zmiňovaných akcií WFC a IBM dále podíl v Coca-Cola (KO) a American Express (AXP). Právě posledně zmiňovaná položka oceněním negativně zahýbala.

Naopak dle kurzu vcelku spokojen Buffett může být s nedávnou investicí v producentovi zemědělských strojů Deere (DE), kde v úvodu roku došlo k dalšímu již méně výraznému navýšení pozice nicméně již na 5,1 %. Připomeňme, že firma se chystá v pátek odtajnit výsledky za uplynulý fiskální kvartál.

Pozice byly dále navýšeny např. ve společnostech Liberty Global (LBTY), Phillips 66 (PSX) či Twenty-First Century Fox (FOXA). Nové položky jsme se však v portfoliu Berkshire Hathaway tentokrát nedočkali, tzn. v tomto ohledu se nějaké kurzové reakce v úvodu týdne na Wall Street nedočkáme.

O změnách portfolia ve 4Q v článku Buffett zvýšil sázky na IBM či Deere, opustil Exxon.

George Soros

Miliardář maďarského původu George Soros, resp. skupina Soros Fund Management se poohlédla v úvodu roku po stavařích. Přibylo 1,58 mil. akcií Lennar (LEN) či 2,8 mil. akcií D.R.Horton (DHI). Portfolio celkově doznalo větších pohybů, resp. jeho šíře je ve srovnání s Berkshire Hathaway mnohem širší.

Carl Icahn

Aktivistický investor je znám svým pozitivním pohledem na společnost Apple (AAPL), když již loni na podzim zmiňoval výhledově cenu nad 200 USD (podrobnosti také zde). Držený podíl 42,21 mil. akcií Apple zůstal v 1Q nezměněn, stejně tak 17 mil. akcií Herbalife (HLF), když ve společnosti je největším více než 18 % akcionářem.

O investicích George Sorose či William Ackmana v 1Q více informací zde.

J. Zendulka 


BH Securities a.s - jeden z nejvýznamnějších nebankovních obchodníků s cennými papíry s 20ti letou zkušeností na kapitálových trzích. Hlavní činností je zprostředkování obchodů v tuzemsku i v zahraničí, obhospodařování individuálních portfolií, obchodování na úvěr a obchodování s deriváty.
Více informací na:
www.bhs.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

St 19:40  Ropa se vrací ke klíčové podpoře X-Trade Brokers (XTB)
St 19:32  Slabý BRL kávě neškodí X-Trade Brokers (XTB)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688