BHS (BH Securities a.s.)
Akcie v ČR  |  14.05.2015 11:50:06

Kofola na pražské burze?

Výrobce nealkoholických nápojů Kofola oznámil záměr změny struktury skupiny. Dojít by mělo k přesunu sídla do ČR. V té souvislosti zvažuje obchodování svých akcií také na pražské burze, když dosud se obchodují jen ve Varšavě. Dojít by tak nejspíše mělo nejprve na tzv. duální listing.

Historický vývoj akcií Kofola ve Varšavě k dispozici zde.

Dokončení změny struktury by dle společnosti následně mohlo vést i k provedení sekundární nabídky akcií (SPO). Ta by mohla sestávat z nabídky jak nových či stávajících akcií a to právě v ČR, potencionálně v Polsku či i na Slovensku.

Dle přehledu agentury Reuters je v současnosti tzv. free float akcií Kofoly poměrně malý. Mezi minoritními investory by mělo být 1,482 mil. akcií (5,66 %) z celkově vydaných 26,16 mil. akcií. Hlavními vlastníky je KSM Investment s 51,2 % a CED Group s 43,13 %. Tržní kapitalizace společnosti dosahuje zhruba 929 mil. PLN (cca 6,2 mld. ). Pro porovnání z hlediska tržní kapitalizace něco mezi společností FORTUNA a PEGAS.

Hospodaření Kofoly

Ve výše zmiňovaných zemích přitom právě byznys společnosti je klíčový a Kofola se tak chce nabídkou akcií nejspíše dále zviditelnit. U nás a na Slovensku se v prvním kvartálu roku firmě dále dařilo výrazně růst zejména se svou značkou čerstvých ovocných a zeleninových šťáv UGO. Složitou situaci Kofola zmiňuje především na „domácím“ trhu v Polsku, kde došlo k mírnému snížení objemů prodejů. Za 1Q firma v přepočtu vykázala meziroční pokles provozního zisku na 32,6 mil. (-13 %), resp. zisku EBITDA na 146 mil. (-3 %). Celkové příjmy se Kofole snížily na 1,266 mld. (-3,8 %).

O loňském hospodaření podrobnosti zde.

Zmínit lze, že součástí skupiny se před nedávnem stala i slovinská značka minerálních vod Radenska.

Dividenda

Kofola každoročně svým vlastníkům přináší dividendu. Letošní požitek akcionářům zatím nepředstavila, když odtajnit by ho měla tradičně v druhé polovině měsíce. Zatímco loni došlo k výplatě 0,65 PLN/akcii, v předcházejících 2 letech byla dividenda 0,89 PLN. Ve vztahu k poslední výplatě lze tzv. dividendový výnos stanovit na 1,8 %.

Přehled dividend k dispozici zde.

Kofola na BCPP

Pro pražskou burzu by dle BHS příhod nové emise byl jistě pozitivem. V případě akcií Kofola by se vlastně rozšířil sektor potravin (nápojů). Otázkou však zůstává reálný přínos. Samotný příp. duální listing by snad ani nebyl šlápnutím „z bláta do louže“. Vzhledem i k výše uvedenému free floatu se i jen v samotné Varšavě nedá totiž příliš hovořit o obchodování. Titul zde mnohdy zažívá objemy obchodů jen v jednotkách akcií. Vlastníci by se tak museli rozhodnout pro výraznější sekundární nabídku v řádu alespoň několika set milionů korun, aby titul přilákal investory i rozhýbal následné obchodování.

J. Zendulka 


BH Securities a.s - jeden z nejvýznamnějších nebankovních obchodníků s cennými papíry s 20ti letou zkušeností na kapitálových trzích. Hlavní činností je zprostředkování obchodů v tuzemsku i v zahraničí, obhospodařování individuálních portfolií, obchodování na úvěr a obchodování s deriváty.
Více informací na:
www.bhs.cz






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688