Ekonomický deník (Ekonomický deník)
Z domova  |  14.05.2015 07:00:48

Město jako vesnice: Nespokojený Čech je mýtus

Bez ohledu na neustálé mrmlání je osm z deseti obyvatel Česka se svým životem spokojeno, ať už žijí ve městě nebo na vesnici. 

Cílem celorepublikového výzkumu Poštovní spořitelny bylo identifikovat hlavní rozdíly způsobu života ve městech a na venkově a zaměřit se na stereotypy v porovnání kvality života na vsi a ve městě „O tom koluje řada mýtů, ale ukazuje se, že mnoho z nich je jen v našich hlavách“, říká výkonná ředitelka Poštovní spořitelny Vlasta Dolanská. Lidé z vesnice oproti obyvatelům měst utrácejí méně, více jezdí autem a častěji se věnují svým koníčkům a zálibám. Ale třeba sportu se věnujeme všichni stejně, ať už na vesnici nebo ve městě.

Mýtus první: Žije se nám špatně

Průzkum nepotvrdil pověst Čechů jako negativního a nespokojeného národa, který si stále na něco stěžuje. Přes 80% respondentů uvedlo, že se svým životem jsou spokojeni. Zajímavé přitom je, že rozdíly ve spokojenosti mezi obyvateli měst a venkova jsou minimální.

graf1

Mýtus druhý: Lidé na vesnici vstávají mnohem dřív

Vstávání za kuropění patří mezi rozšířenou představu o životě na vsi, ukazuje se však, že rozdíly přece jen nejsou tak velké. Bez ohledu na místo bydliště největší část lidí (31%) vstává mezi šestou a sedmou hodinou ranní. Češi však nejsou velcí spáči ani o víkendu, kdy si téměř polovina z nich přispí pouhou jednu hodinu.

graf2

Mýtus třetí: Auta jezdí hlavně ve městech

Není pravdou, že autem jezdí hlavně lidé z města“, říká ředitelka Dolanská,„téměř třetina lidí na vesnici a malých městech používá auto denně, kdežto v Praze jen 17 procent obyvatel.“ Vysvětlením může být horší dostupnost nákupů a služeb, spolu s nutností dojíždění za prací. Ukazuje se tak, že vlastnictví auta je jednou z podmínek pro kvalitní život a vsi.

graf3

Mýtus čtvrtý: Lidé na vesnici nemají kde nakoupit

Ačkoli je dostupnost běžných obchodů v docházkové vzdálenosti horší na vesnici než ve městech, u hypermarketů tak výrazný rozdíl nebyl zaznamenán. Pro téměř 60% lidí je dostupný do patnácti minut.

graf4

Potvrzeno: Lidé ve městě tráví na internetu víc času

Nepřekvapí, že obyvatelé Prahy a dalších měst tráví na internetu více času, než lidé z vesnic. Rozdíly však nejsou tak velké, jak by se mohlo zdát a volný čas na internetu tráví 77% lidí žijících na venkově.

graf5

Potvrzeno: Na vesnici se utrácí méně

I když postupně dochází ke stírání rozdílů mezi městem a vesnicemi, v některých aspektech se podle zjištění Poštovní spořitelny stále liší. Lidé ve městech například stále utrácejí v průměru více.

Na vesnici a v malém městě utratí lidé nejčastěji průměrně 10 až 15 tisíc korun měsíčně. Ve větších městech a Praze je to 15 až 20 tisíc. V Praze však najdeme i extrémní hodnoty – 3% pražanů utrácí měsíčně více než 75 tisíc korun.“, doplnil Petr Hutla, člen představenstva ČSOB.

graf6

Petr Nutil

 


Ekonomický deník přináší zpravodajství, analýzy a komentáře ze světa ekonomiky a technologií.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688