Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Investice  |  13.05.2015 01:00:31

12. května: Tohle potřebujete vědět o obchodování na amerických burzách

Americké akcie zakončily úterní obchodní seanci pod nulou. Wall Street sráží globální výprodej státních dluhopisů a obavy z vývoje kolem silně zadluženého Řecka. Výnosy amerických státních dluhopisů se na začátku týdne s poklesem jejich cen vyhouply na maximum od poloviny listopadu. Vyšší výnosy firmám zdražují náklady na úvěry, což se dotýká i akciových trhů.

Dow v úterý klesl o 0,2 % na 18 068,23 bodu, S&P 500 odepsal 0,29 % na 2 099,12 bodu a Nasdaq uzavřel se ztrátou 0,35 % na 4 976,19 bodu. Index volatility VIX stagnoval na 13,86 bodu a výnos 10letého vládního dluhopisu USA po pondělním prudkém nárůstu klesl o dva bazické body na 2,26 %.

Pod nulou v úterý skončilo devět z deseti hlavních sektorů. Nejvíce klesly akcie ze sektoru necyklického spotřebního zboží, telekomunikační odvětví, průmyslové odvětví a sektor veřejných služeb. V kladném teritoriu zakončil pouze energetický sektor.

Americké akcie (12. května 2015)

Investoři nadále sledují potenciálně nebezpečnou situaci kolem Řecka. Ke zlepšení nálady na trzích nepřispělo ani oznámení, že Atény splatily další peníze Mezinárodnímu měnovému fondu (MMF). Jednání mezi Řeckem a věřiteli sice podle ministrů financí eurozóny pokročilo, do uzavření dohody ale stále zbývá vyřešit mnohé obtížné problémy, jež se neobejdou bez ústupků na obou stranách.

Hlavní úterní události na amerických trzích

  • JOLTS (Job Openings and Labor Turnover Survey) v březnu 4,994 milionu (odhad: 5,14 milionu, únor revidován na 5,144 milionu z 5,133 milionu).
  • William Dudley, prezident pobočky Fedu v New Yorku, v úterý prohlásil, že sice neví, kdy přesně začne Fed sazby zvyšovat, ale vyhovovalo by mu, kdyby se tak stalo ještě letos, jak očekávají analytici a investoři. Načasování a tempo utahování měnové politiky bude podle Dudleyho záležet na výkonu americké ekonomiky.
  • Americká telekomunikační společnost Verizon Communications koupí za zhruba 4,4 miliardy dolarů mediální a internetovou firmu AOL. Akvizice je součástí plánu Verizonu na posílení jeho aktivit v oblasti mobilního videa a reklamy. Verizon nabídl za jednu akcii AOL 50 dolarů, což ve srovnání s pondělní závěrečnou cenou akcií na burze představuje prémii 17,4 %.

Z indexu Dow v úterý nejvíce zdražily akcie maloobchodního řetězce Wal-Mart (+1,10 %), zábavní společnosti Walt Disney (+0,59 %) a řetězce hobby marketů Home Depot (+0,55 %). Do červených čísel naopak index stahovaly cenné papíry výrobce počítačových čipů Intel (-1,35 %), farmaceutické společnosti Merck (-0,93 %) nebo provozovatele platebních karet American Express (-0,78 %).

"Výprodej dluhopisů bere akciím vítr z plachet," řekl agentuře Reuters Peter Cardillo z investiční společnosti Rockwell Global Capital. "Růst výnosů by se mohl stát katalyzátorem korekce na akciovém trhu," dodal. "Investoři si uvědomují, že by úrokové sazby v USA mohly začít růst ještě letos, a tak se dluhopisů zbavují," doplnil podle finanční televize CNBC Robert Pavlik, hlavní tržní stratég ve společnosti Boston Private Wealth.

Akcie mediální a internetové firmy AOL (+18,62 %) připsaly téměř dvacet procent poté, co na trh dorazila zpráva, že společnost za zhruba 4,4 miliardy USD koupí mobilní operátor Verizon Communications. Transakce by měla být dokončena letos v létě a společnost AOL se pak stane dceřinou firmou Verizonu. Operátor díky akvizici získá napojení na pokročilé technologie AOL zaměřené na prodej reklamy a poskytování vysoce kvalitního internetového videa.

Cenné papíry společnosti Edwards Lifesciences (+2,68 %), která podniká ve zdravotnickém odvětví, posílily o necelá tři procenta v reakci na zvýšené investiční doporučení od analytiků z JPMorgan Chase na "outperform". Analytici banky vedli, že lze očekávat růst poptávky po umělých chlopních, které jsou hlavním artiklem firmy.

Nedařilo se naopak prodejci oděvů Gap (-3,79 %), který již v pondělí zveřejnil své tržby za letošní první čtvrtletí, jež zaostaly za odhadem trhu. Výnosy firmy v prvních třech měsících roku dosáhly 3,66 miliardy USD. Trh čekal 3,76 miliardy USD po 3,77 miliardy USD ve stejném období v loňském roce. Společnost uvedla, že na úrovni zisku na akcii čeká za první čtvrtletí výsledek 0,55 až 0,56 USD, trh odhaduje, že zisk za první tři měsíce roku dosáhne 0,54 USD na akcii.

Po konci obchodování hospodářská čísla za letošní první kvartál zveřejnil přední registrátor internetových domén GoDaddy (v řádném obchodování +4,24 %). Firma oznámila, že v období od ledna do března hospodařila se ztrátou na akcii 0,34 USD při tržbách 376,3 milionu dolarů. Současně firma uvedla, že pro aktuální čtvrtletí čeká tržby 390 až 395 milionů dolarů. V poobchodní fázi akcie GoDaddy zlevňovaly přes tři procenta.

 


12 akcií, které by si dnes koupil mladý Warren Buffett

12 akcií, které by si dnes koupil mladý Warren Buffett

Buffett na posledním výročním setkání s akcionáři Berkshire Hathaway oznámil, že se soustředí pouze na hodně velké společnosti, protože jedině ony mohou vylepšit zisky jeho obrovského konglomerátu. Jinými slovy, nevylučuje, že se na trhu najde mnoho neméně zajímavých, ne-li zajímavějších firem, bohužel ale nesplňují jeho kritérium velikosti.

 


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688