Research (Penizenavic.cz)
Osobní finance  |  11.05.2015 21:04:11

Vdovský důchod není samozřejmostí

Zodpovědní živitelé rodiny myslí na finanční zajištění svoji rodiny v případě nečekaného úmrtí. Přiznání vdovského důchodu není totiž samozřejmostí. Často se navíc vdovský důchod pobírá pouze jenom jeden rok. Vlastní komerční pojištění je vůči rodině zodpovědným krokem.

Nárok na vdovský důchod není totiž automatický, musí být splněny zákonné podmínky. Při jejich nesplnění není vdovský důchod přiznán. Vdova má nárok na vdovský důchod po manželovi, když zemřelý manžel pobíral starobní důchod nebo invalidní důchod nebo ke dni smrti splnil zemřelý manžel podmínku potřebné doby pojištění pro nárok na starobní nebo invalidní důchod nebo zemřel následkem pracovního úrazu. Uvedené ustanovení platí i pro nárok na vdovecký důchod po zemřelé manželce.

Na vdovský důchod spoléhat nelze

Na finanční zajištění formou vdovského důchodu spoléhat nelze. V některých případech není totiž vdovský důchod vůbec přiznán nebo je pobírán pouze jeden rok. Navíc vdovský důchod není příliš vysoký, neboť procentní výměra vdovského důchodu dosahuje pouze 50 % procentní výměry důchodu, který pobíral, nebo na který by měl nárok zemřelý manžel.

Partnerka nemá na vdovský důchod nárok

Ze zákona má nárok na vdovský důchod pouze manželka. Dlouholetá družka nebo partnerka nemá na vdovský důchod nárok, přestože vychovává děti zemřelého. V době častější rozvodovosti se mnohé páry nehrnou do manželského svazku nehrnou. Pro přiznání vdovského důchodu je to problém. Pro čerpání peněz z pojistné smlouvy není manželství podmínkou.

Nedostatečná doba pojištění

Vdovský důchod nemůže být přiznán ani v případě, že zemřelý anžel nesplnil potřebnou dobu pojištění pro přiznání invalidního důchodu. Lidé starší 28 let musí získat dobu pojištění v rozsahu 5 let v posledních 10 letech. V praxi se může stát, že z důvodu několika dní není následně z tohoto důvodu přiznán vdovský důchod, přestože např. v posledních dvou letech měl manžel nadstandardní příjmy, ze kterých platil sociální pojištění.

Kdy se vdovský důchod pobírá  pouze rok

Při splnění všech zákonných podmínek se vdovský důchod pobírá pouze jeden rok. Po uplynutí jednoho roku má vdova nárok na vdovský důchod pouze v případě splnění některé ze zákonných podmínek. Po roce má na vdovský důchod nárok vdova, která:

  • pečuje o nezaopatřené dítě
  • pečuje o dítě, které je závislé na péči jiné osoby ve stupni II (středně těžká závislost) nebo stupni III (těžká závislost) anebo stupni IV (úplná závislost)
  • pečuje o své rodiče nebo rodiče zemřelého manžela, který s ní žije v domácnosti a je závislý na péči jiné osoby ve stupni II (středně těžká závislost), stupni III (těžká závislost) nebo stupni IV (úplná závislost)
  • je invalidní ve třetím stupni
  • dosáhla věku alespoň o 4 roky nižšího, než činí důchodový věk pro muže stejného data narození nebo důchodového věku, jeli důchodový věk nižší

Když jsou děti dospělé?

Jestliže  pozůstalá manželka již nepečuje o nezaopatřené děti a nesplňuje jinou zákonnou podmínku, tak pobírá vdovský důchod pouze jeden rok. Mnohé ženy ve věku okolo 45 let, které se staraly o domácnost a z tohoto důvodu měly nižší příjem, následně pobírají vdovský důchod pouze jeden rok, neboť děti jsou již samostatné a pracují. Finanční situace těchto žen není rozhodně snadná.

Obnovovací lhůta je pouze dvouletá

V případě, že je některá z výše uvedených zákonných podmínek splněna do dvou let od zániku vdovského důchodu, tak je možné vdovský důchod obnovit. Do konce roku 2011 byla lhůta dokonce pětiletá. Zpřísnění legislativních podmínek znamená, že stoupá počet žen, které pobírají vdovský důchod pouze jeden rok.








Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688