Pavel Ryba (Golden Gate CZ)
Okénko investora  |  12.05.2015 11:24:22

Koruna, nebo euro? Vsaďte na zlato!

Zlato si v loňském roce vedlo vůči dolaru nejlépe ze všech světových měn a stejný trend si drží i letos. Zatímco koruna i euro během roku oslabily vůči americké měně o 25 %, cena zlata v korunách i eurech od počátku roku významně roste a za poslední rok zhodnotila o více než 12 %. Pouze v dolarech zlato meziročně mírně oslabilo, přesto si však vůči americké měně, která za poslední rok extrémně posiluje, stojí velmi dobře. Zlato totiž jako jediné platidlo zůstává k pokusům politiků manipulovat měnovými kurzy velmi odolné.

Za propadem kurzů takzvaných fiat money stojí politika centrálních bank, které se snaží tištěním ničím nekrytých peněz nastartovat inflaci a uměle oživit ekonomiku. Evropská centrální banka (ECB) každý měsíc napumpuje do ekonomiky prostřednictvím dluhopisů 60 miliard eur a chce v tom pokračovat minimálně do září 2016. To znamená, že v příštích měsících nalije na trhy přes bilion eur. V přepočtu to dělá přes 2 500 eur na každého obyvatele eurozóny.

Důsledky začínáme pociťovat již nyní. Extrémně poklesly výnosy na dluhopisových trzích. S poklesem těchto výnosů jsme v podstatě vyčerpali jakoukoli možnost pro dosažení zisků na dluhopisovém trhu. Mnohem horší pro stabilitu finančního systému je fakt, že extrémně nízké úroky umožní ještě větší nárůst státních dluhů. Už tak předlužené země jako Portugalsko, Španělsko nebo Itálie si dnes půjčují na úrovni 1,5 procenta. Takhle levně to nešlo ani před rokem 2009, než vyšlo najevo, že si Řecko vylepšuje stav svého účetnictví a je na pokraji bankrotu.

Eurozóna a její měna jsou nyní pod obrovským tlakem a zprávy o situaci v Řecku jsou každý týden o něco horší. Současná debata českých politiků o přijetí eura proto svědčí o buď tom, že mají klapky na očích i na uších, nebo – což je pravděpodobnější – nesmyslnými tématy záměrně odvádějí pozornost od skutečných problémů.

Evropská i světová ekonomika se z krize zdaleka nedostala. Je extrémně předlužená a zoufalé tištění peněz situaci z dlouhodobého hlediska jen zhorší. Politici nás sice ujišťují, že jsme z krize venku, ale pokud by tomu tak bylo, nezaváděly by se v Evropě záporné sazby a nespouštělo by se tištění peněz v plném rozsahu. Je jen otázkou času, kdy lidé přestanou selhávajícímu systému věřit a od znehodnocovaných měn se uchýlí k tradičním uchovatelům hodnot, jako jsou drahé kovy. Především zlato v průběhu historie mnohokrát prokázalo, že je nejlepší „protikrizovou investicí“.

Pavel Ryba

Pavel Ryba

Obchodní ředitel GOLDEN GATE CZ a.s., je jedním ze zakladatelů společnosti. Obchodu se věnuje více než deset let a má rozsáhlé zkušenosti z investičního poradenství. Zlato je podle něj cestou ke svobodě a nezávislosti.



Logo GOLDEN GATE CZ a.s.

GOLDEN GATE CZ a.s.

Společnost GOLDEN GATE CZ a.s. je lídrem na trhu spoření do fyzického zlata a stříbra v Česku. Byla založena s cílem učinit z fyzického zlata a stříbra investici dostupnou široké veřejnosti. Svým klientům nabízí širokou škálu spořicích programů již od 500 Kč měsíčně včetně spoření na důchod, spoření pro děti a spoření k zajištění hypotečního úvěru. Zajišťuje také zpětný odkup kovů a poskytuje komplexní poradenství v této oblasti. K 30. 4. 2015 přesáhla celková výše cílových částek spoření uzavřených klienty společnosti částku 3,9 mld. Kč. Více informací na www.goldengate.cz.
21.05. 21:06  Ne vše je pravda (Ing.David Slezák)
21.05. 09:49  Ne vše je pravda (Jiří Skobla)
19.05. 18:21  Ne vše je pravda (Ing.David Slezák)
19.05. 08:30  Ne vše je pravda (Martin T. DiS)
13.05. 21:20  Ne vše je pravda (Ing.David Slezák)

Poslední zprávy z rubriky Okénko investora:

Po 14:55  Kdy a komu se vyplatí využít DIP (dlouhodobý investiční produkt) Jiří Cimpel (Cimpel & Partneři)
Po 13:13  Vláda USA prosadila $1,2 bilionový finanční balíček Mgr. Timur Barotov (BHS)
21.03.2024  Konečně se dočkáme! Očekávané IPO Reddit klepe na dveře Olívia Lacenová (Wonderinterest Trading Ltd. )




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688