Ing. Jaroslav Brzoň (Best Buy Investments, a.s.)
Makroekonomika  |  11.05.2015 15:35:50

Řekové cpou peníze do slamníku. Bojí se kyperského scénáře

BBI  

Řečtí voliči zřejmě velmi brzy pochopili, co je může potkat. Za poslední půlrok vybrali z bank přes 25 miliard eur. Bojí se státní kontroly peněžních toků. Kyperský scénář v podobě zákazu výběru vyššího obnosu z bankomatu a znemožnění posílání peněz do zahraničí není úplně nereálný.

 

Stoupenci řeckého premiéra Tsiprase patrně nemají na účtech mnoho hotovosti. Když posloucháme jeho slova o tom, jak špatně je nastavena půjčka Řecku, není se čemu divit. Ochota k dalším reformám je nízká a věřitelé pomalu ztrácejí trpělivost. Jedno je přitom jasné. Podmínky neurčuje dlužník, ale věřitel – v řeckém případě tedy především Mezinárodní měnový fond a Evropská centrální banka.

 

Pokud se reformy nebudou řeckému premiérovi líbit, tak o nich vyhlásí referendum. Výsledek pak lze snadno předpokládat. Řecká ochota k utahování opasků se blíží nule. To znamená, že zřejmě jakékoli snahy o reformy odmítnou. Nicméně kalendář splátek dluhu je neúprosný.

  

Řecký ministr financí má opravdu nabitý program a bez dohody z věřiteli země bude muset vyhlásit bankrot. Co potom? Klasický scénář: zavřené banky a příprava na víkendový přechod k vlastní měně.

 

Na peloponéském poloostrově mají možná někde tajné místo pro plán B. Tedy místo, kde jsou ukryty drachmy, připravené pustit do oběhu.

 

Řečtí občané patrně tuší, že tato situace může nastat, a proto ve velkém objemu luxují svá konta. Od 20. listopadu loňského roku zmizelo z depozit řeckých bank 24 miliard eur. Kdo by se také divil, kyperský scénář je možná blíž, než se zdá a kdo bude mít peníze jinde než v Řecku, vyhraje. Na Kypru došlo před zdaněním majetku k omezení výběru hotovosti z bankomatu (na max. 300 eur) a zákazu převodů větších sum (20 tisíc eur) do zahraničí.

 

Tento scénář je sice nepravděpodobný, ale není vyloučený. Záleží na tom, co Tsiprasovi lidé vymyslí, aby nebyly volební preference Syrizy v ohrožení. Zřejmě ale zvolí cestu tanečků okolo dluhu. Tak aby se řecký volič „nažral“ a dluh zůstal celý. Budeme svědky hry na to, kdo z cesty uhne dřív. Nakonec uhnou oba – a oba to také maximálně poškodí. MMF a ECB poskytnou Řekům další finance. Jinými slovy půjčí Tsiprasovi další peníze na splátku nesplatitelného a dluh dál poroste do nebe. Věřitelé stále mají dost sil na to, aby bublinu řeckého dluhu dále přifukovali a důsledek prasknutí byl pro tamní veřejnost ještě větší. Kdo s penězi uteče, vyhraje.

 

Čas nyní Řecko tlačí, půjčka od MMF ve výši 0,75 mld. eur je splatná již zítra. Předpokládáme, že v brzké době dojde k dalšímu dočasnému řešení, což by mohlo dočasně nakopnout řecký akciový trh. Pro odvážné se tak nabízí krátkodobý anticyklický vstup do pákového certifikátu (páka 3:1) na řecký akciový index FTSE ATHEX Large Cap od Deutsche Bank.

 

Autor: Jaroslav Brzoň, investiční stratég BBI

 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688