Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Makroekonomika  |  11.05.2015 09:21:18

ČNB a záporné sazby? Nic není nemožné

I v Česku se můžeme dočkat záporných sazeb, tvrdí část analytiků. Radní centrální banky s něčím podobným nejspíše nepřijdou na závěr svého čtvrtečního zasedání, výhledově se pro ně ale "dánská cesta" může v případě potřeby stát lepší variantou než další hrátky s hlídáním kurzu koruny. O všem rozhodne vývoj během příštích několika měsíců, vysvětluje hlavní ekonomka Raiffeisenbank v České republice Helena Horská.

Sílící dolar dusí euro, čímž (nepřímo) nutí českou centrální banku k akci

Pro ČNB a českou ekonomiku je středobodem vývoj kurzu měnového páru EUR/CZK. V souvislosti s párem USD/CZK, i kdyby oslabil k 27 nebo 28, si musíme uvědomit, že ovlivňuje jen malou část ekonomiky, respektive spotřebního koše. Jde především o elektroniku, oděvy, bílé zboží, ropu a obecně pohonné hmoty, tedy zboží, které dovážíme z dolarových oblastí, což není významná část spotřebního koše ani zahraničního obchodu. To ovšem znamená, že slabší euro může znamenat tlak na posílení koruny. To je problém, který má ČNB se silným dolarem. Nejde tedy o dolar jako takový, ale o slabé euro, které znamená tlak na posilování koruny vůči euru, alespoň technicky.

ČNB se již jednou s kurzem spálila, příště proto možná raději zahýbe se sazbami

Česká národní banka musí být při komunikaci s trhem velice pečlivá. Musí dávat jasně najevo (za použití silných slov namířených proti koruně), že nehodlá akceptovat posilování domácí měny, že nehodlá připustit přiblížení kurzu EUR/CZK k 27. Pokud by k tomu došlo, začne se podle mě banka bavit s trhem o možném posunutí cíleného kurzového pásma. Po nepříjemné zkušenosti, kterou má s první intervencí, to ale není první řešení na seznamu možných. Nemyslím si totiž, že by chtěla hranici posunout. Vážně se tak diskutuje, i v kontextu vývoje v ostatních evropských zemích, například o tom, jak dánská centrální banka bojovala proti silné dánské koruně, tedy o snížení depozitní sazby do záporu.

Záporné sazby odradí zahraniční investory, kteří nyní skočí i po 0,5% zhodnocení

Otázkou je, zda čeští centrální bankéři nezvažují možnost snížit depozitní sazbu (nebo dokonce repo sazbu) do záporu a odradit tím případné spekulanty či obyčejné investory od českých aktiv. Z dostupných statistik, například platební bilance, totiž vyplývá, že v lednu do české ekonomiky, do státních dluhopisů, připlul nemalý objem zahraničních investic. To potvrzuje, že výnos nad 0,5 % je pro evropské investory zajímavý, mnohde totiž nedostávají vůbec nic. I slabý úrokový diferenciál tak přitahuje investory do české ekonomiky, dluhopisů a akcií. Záporné sazby v takové situaci mohou být nástrojem, s pomocí kterého se bude bojovat s přílivem kapitálu a souvisejícím tlakem na posilování koruny.

Záporné sazby vs. hlídání kurzu: Je to padesát na padesát, rozhodne psychologie

Jak pravděpodobné je, že se ČNB nakonec rozhodne srazit sazby do záporu? Pokud by se obnovil tlak na posilování koruny, je šance 50%. Jinými slovy, kdyby se koruna dostala pod tlak, myslím si, že centrální banka bude zvažovat posunutí kurzového závazku i snížení úrokových sazeb. Psychologicky je přitom pro centrální banku snazší snížit sazby do záporu než velmi nepopulárně intervenovat proti koruně a posouvat hranici k 28 EUR/CZK. Kdybych měla rozhodovat já, řekla bych, že je větší pravděpodobnost snížení sazeb do záporu.

Solární energie stejně levná jako ta z uhlí? Zřejmě blízká budoucnost
Solární energie stejně levná jako ta z uhlí? Zřejmě blízká budoucnost

Doba přeje obnovitelným zdrojům energie. Technologie se rychle vyvíjejí, přičemž ty na výrobu solární či větrné energie se rychle dostávají do bodu, kdy elektřina s jejich pomocí získaná bude stát stejně jako ta vznikající spalováním fosilních paliv. V některých případech k tomu již došlo.  


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688