Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Měny-forex  |  11.05.2015 07:56:00

Nemastný a neslaný výsledek americké statistiky z trhu práce


Minulý týden byl již čtvrtým v řadě, kdy si euro vůči dolaru připsalo zisky. Nutno však podotknout, že celotýdenní zisk již nedosáhl ani půl procenta, a to zejména díky posílení dolaru ve druhé polovině týdne. V jeho první polovině euro ještě solidně posilovalo, když se kurz vyšplhal až téměř k úrovni 1,1400 USD/EUR, tedy na nejvyšší hodnotu od počátku března. Důvodem bylo zejména středeční zklamání ADP reportu, který přinesl nízký odhad počtu nově vytvořených pracovních míst v privátním sektoru během dubna ve výši pouhých 169 tisíc, tedy výrazně pod tržním konsensem ve výši 200 tisíc. K otočení trendu na trhu přispěla slabá čtvrteční a páteční čísla z Německa. První varovný prst přinesl slabý březnový růst průmyslových objednávek, jednoznačným zklamání pak byl březnový meziměsíční pokles průmyslové výroby. Jedinou náplastí byly silná březnová dynamika vývozu i dovozu a další zvýšení přebytku bilance zahraničního obchodu.

Netrpělivě očekávaný dubnový report z amerického trhu práce nakonec nic zásadního nepřinesl a jeho kurzový dopad tak byl minimální. Celkový počet nově vytvořených pracovních míst ve výši 223 tisíc byl v podstatě v souladu s očekáváním, mírně k horšímu (o 39 tisíc) byl revidován výsledek za předchozí dva měsíce. Míra nezaměstnanosti klesla o desetinu procentního bodu na 5,4 %. Růst hodinových výdělků ve výši 0,1 % m/m lehce zaostal za očekáváním trhu ve výši 0,2 % m/m.

Ekonomický kalendář počátku týdne je chudý, pozornost bude směřovat k zasedání Euroskupiny. Ani na jejím dnešním jednání ale nelze očekávat, že by došlo k dohodě ohledně zabezpečení financování Řecka. Z fundamentálního pohledu bude zajímavý až závěr týdne, který přinese rychlý odhad HDP za Q1 15 eurozóny, kde očekáváme více než solidních 0,5 % q/q. Hlavními tahouny růstu bude zřejmě Španělsko ( 0,9 % q/q) a Německo / 0,6 % q/q). Francie by měla zaznamenat 0,4 % q/q a Itálie 0,2 % q/q, což by znamenalo, že opustí recesi.

Nejdůležitějším americkým číslem tohoto týdne budou dubnové maloobchodní tržby, které budou publikovány ve středu. Číslo bude testem naší hypotézy, že slabá data prvního čtvrtletí byla důsledkem nepříznivého počasí. I když bude číslo ovlivněno slabými prodeji aut a nízkými cenami pohonných mot (americké maloobchodní tržby se totiž vykazují v nominálním vyjádření), ostatní složky by již měly zaznamenat solidní vzestup. U "kontrolní skupiny", která koreluje se spotřebou domácností v rámci HDP, bychom měly zaznamenat vzestup o 0,6 % m/m po březnových 0,3 % m/m. To by znamenalo nejdynamičtější růst od loňského listopadu a mohlo by to podpořit spekulace na růst dolarových sazeb a tedy i samotný dolar.


Autor: Jan Vejmělek

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688