Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Komodity  |  07.05.2015 15:58:00

Odhad HDP za Q1 15 by měl potvrdit silnou růstovou dynamiku


Kurzový vývoj české měny nebyl v tomto týdnu nijak zajímavý. Kurzová volatilita byla nízká, byla patrná tendence k mírnému oslabování české měny. Zatímco v první polovině týdne kurz atakoval hladinu 27,30 CZK/EUR, s blížícím se zasedáním ČNB se kurz posunoval směrem nad 27,40 CZK/EUR.

Dnešní zasedání bankovní rady ČNB k měnové politice nijak zásadně nepřekvapilo. Bankovní rada zopakovala, že neukončí používání kurzu dříve než ve druhém pololetí roku 2016. Guvernér Singer opět uvedl, že v případě potřeby je banka připravena posunout hladinu kurzového závazku (rozumějme k slabším korunovým hodnotám). Prognóza celkové i měnověpolitické inflace ČNB je oproti předchozí prognóze mírně vyšší pro letošní rok a naopak lehce nižší pro rok 2016. Důvodem je zejména méně výrazný pokles regulovaných cen a cen pohonných hmot v letošním roce, zatímco v příštím roce porostou regulované ceny o něco pomalejším tempem. Prognóza růstu HDP byla revidována výše, a to hlavně kvůli lehce vyššímu výhledu zahraniční poptávky. Centrální bankéři hodnotí rizika jako antiinflační, když byly zmíněny dva hlavní faktory: vývoj domácích mezd a vývoj kurzu eura vůči dolaru. To lze vnímat jako verbální intervenci proti české měně.

Měsíční ekonomické indikátory naznačují silné první čtvrtletí. Tento týden přinesl březnová čísla z maloobchodu, průmyslu, stavebnictví a zahraničního obchodu. Za samotný březen sice výsledek zaostal za naším očekáváním, nicméně silná lednová data znamenají, že mezičtvrtletně si maloobchod (bez prodejů automobilů) polepšil o silných 2,5 % q/q po vzestupu o 2,1 % zaznamenaných v Q4 14. Průmyslová produkce zaznamenala mezičtvrtletní zlepšení o 1,4 % q/q, meziroční dynamika dosáhla 4,6 %, když za samotný březen to bylo 6,2 % y/y. Meziroční růst nových zakázek přitom přesáhl 10 %. Excelentní výkonnost během Q1 15 zaznamenalo stavebnictví, které si polepšilo o 5,8 % q/q. A nakonec potěšila i březnová dynamika zahraničněobchodní výměny. Březnové exporty byly meziročně vyšší o 10,2 %, nicméně dovozy si připsaly ještě výraznějších 13,7 %. Sílící domácí poptávka se tak podepsala na březnovém snížení přebytku zahraničního obchodu (meziročně o 6 mld. CZK).

Měsíční údaje z reálné ekonomiky vykázaly během prvního čtvrtletí velmi dobré výsledky a naznačují tak vysoký růst HDP v Q1 15. Dle našich odhadů by hrubý domácí produkt měl vyskočit o 1,2 % mezikvartálně ( 0,4 % v Q4 14). Hrubá přidaná hodnota už silně vzrostla na konci loňského roku a vývoj v prvním čtvrtletí by měl být obdobný ( 1,2 % q/q). S prvním odhadem, který bude oznámen v pátek 15. května, ještě nebývá zveřejněna struktura HDP. Náš odhad ovšem počítá, že růst v Q1 byl tažen všemi klíčovými sektory - přidaná hodnota by se měla zvýšit v průmyslu, stavebnictví, zemědělství i v sektoru služeb. Z poptávkového pohledu by si spotřeba domácností měla polepšit o 0,8 % q/q a fixní investice dokonce o 2,0 %. Na druhou stranu čisté exporty by měly z mezikvartálního růstu ubrat 0,5 pb a určitou korekci předpokládáme i u vládní spotřeby.

Inflace se bude dále opatrně vzdalovat od deflačního pásma. Během prvních tří měsíců letošního roku meziroční inflace zůstala mírně kladná. Během dubna očekáváme mírnou akceleraci z 0,2 % v březnu na 0,4 %. Z meziměsíčního pohledu by se spotřebitelské ceny měly zvýšit o 0,3 % zejména kvůli růstu cen pohonných hmot o 1,5 % a zvýšení jádrových cen o 0,35 %. Ceny potravin by měly de facto stagnovat, nicméně po sezónním očištění by měly vzrůst o 1,0 %, na což ukazují šetření ČSÚ i údaje z Německa. Regulované ceny by se v dubnu příliš měnit neměly ( 0,03 %). Jádrové ceny se od listopadu 2014 zvýšily kumulativně o 0,69 % (SA) a v dubnu očekáváme jejich další růst o 0,15 % (SA). Meziročně by se měly jádrové ceny v dubnu zvýšit o 1,22 %, což je dostatečně hluboko v pozitivním pásmu. Vývoj jádrových cen patří mezi faktory, který nenutí centrální banku k úpravě nastavení jejího intervenčního režimu (resp. k posunutí úrovně kurzového závazku nahoru).

Situace na trhu práce se zlepšuje, především pokud se jedná o míru nezaměstnanosti . Podle datúřadu práce se podíl nezaměstnaných snížil od února 2014 o 1,25 pb (SA), když nejvýraznější zlepšení bylo patrné v posledních několika měsících. Oživení domácí ekonomiky je natolik silné a rozloženo do více sektorů, aby tlačilo míru nezaměstnanosti na nižší úrovně i v dalších měsících. V samotném dubnu očekáváme, že míra nezaměstnanosti poklesne z 6,73 % na 6,63 % (SA). Výraznější zlepšení pak bude patrné na sezónně neočištěné míře (propad z březnových 7,20 % na 6,69 % v dubnu), jelikož sezónnost začíná od března působit příznivě.

Solidní makroekonomická data by tak měla potvrdit dynamiku současného oživení taženého domácí poptávkou. Z pohledu české měny by měly ekonomické indikátory zveřejněné v příštím týdne vyznět v její prospěch. Protože ovšem ČNB vnímá rizika své prognózy i nadále jako protiinflační, nelze očekávat, že by se kurz snadno dostal z pásma posledních týdnů, tj. 27,30 až 27,50 CZK/EUR.


Autor: Jan Vejmělek

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688