Jiřina Kavková (Kurzy.cz)
Podnikání  |  07.05.2015 08:28:03REKLAMA

Automobilový průmysl je nejen tahounem ekonomiky, ale i Kvality

Že je automobilový průmysl klíčovým odvětvím tuzemské ekonomiky s podílem přes 20% na průmyslové výrobě i exportu je známá skutečnost. Méně známé ovšem je, že je i absolutním lídrem v managementu kvality a v zavádění moderních metod řízení. Tento fakt potvrdí zástupci největších automobilek i jejich subdodavatelů 12. - 13. května na konferenci KVALITA 2015 v ostravském Domě techniky, kde budou vysvětlovat zástupcům ostatních průmyslových firem a dalších organizací, jak se díky modernímu řízení a zavádění inovací dostat na světovou špičku.

Druhým klíčovým tématem konference s motem "Kvalita – Inovace – Lidé" bude kvalita českého, zejména vysokého, školství její rozvíjení a měření. Toto téma je aktuální zejména v kontextu současné diskuze o úrovni vzdělávání a příliš vysokém počtu českých škol, kde stále vážněji zaznívají hlasy požadující přísnou prověrku kvality a případně i uzavíraní nevyhovujících vzdělávacích zařízení.

Jen málokterý segment ekonomiky je tak náročný na zvládnutí kvality výrobních procesů i jejich řízení, jako právě automobilový průmysl. Dnes již zdaleka neplatí oblíbené vyjádření Henryho Forda, že zákazník může mít jakoukoli barvu auta, jen když bude černá. Naopak, dříve čistě velkosériová výroba se mění na výrobu milionů vozů, z nichž každý je více či méně upraven podle požadavků konkrétního zákazníka. To přinutilo firmy v automobilovém průmyslu vyladit k absolutní dokonalosti systémy řízení.

"Konference KVALITA se každý rok snaží přinést účastníkům zkušenosti těch nejlepších firem a institucí v oboru. Proto jsme se letos rozhodli dát slovo zástupcům automobilového průmyslu, kteří jsou v managementu kvality na absolutní špičce a mohou být pro ostatní zdrojem neocenitelných praktických zkušeností," říká profesorka Růžena Petříková, odborný garant konference.

Pro účastníky konference bude jistě zajímavé sledovat cestu společnosti Hyundai k získání Národní ceny kvality ČR, kterou popíše Petr Vaněk, nebo informace Ivana Slimáka ze Škody Auto, jakými změnami musel projít historický závod ve Vrchlabí, aby vyhověl současným přísným kritériím na kvalitu a inovace. Důležitému tématu inovací a jejich aplikaci v sektoru automotive se ve svém příspěvku bude věnovat i Jaroslav Schwarz ze společnosti Hella Autotechnik Nova a poslední revizi norem ISO a jejich dopad na automobilový průmysl rozebere Miroslav Staněk z Continental Barum Otrokovice.

I do oblasti kvality stále silněji proniká ve všech pádech skloňované téma Společenské odpovědnosti organizací (CSR). O tomto propojení bude v příspěvku Společenská odpovědnost jako součást Systému managementu kvality hovořit Martin Martinov ze společnosti Ahold Czech, tématu CSR v automobilovém průmyslu se bude věnovat i Kateřina Bílecká ze společnosti Bosal ČR, tradičního výrobce výfuků a katalyzátorů. A z pohledu Rady kvality ČR se na téma společenské odpovědnosti podívá a novinky v programech rady představí Lucie Mádlová.

Informace představitelů automobilového průmyslu doplní svým pohledem na kvalitu i další lídři svých oborů: Petr Nasadil a Iva Sodomková z ČEZ korporátní služby ukážou, jak lze udržet úroveň kvality i v průběhu transformace společnosti, Marcel Cibik se jménem Zetor Tractors zamyslí nad schopnostmi dodavatelů plnit požadavky kvality a Jan Burieta ze společnosti IPA Slovakia na studii ukáže vliv kvality a produktivity na výkon výrobní linky. K otázce inovací se pak ještě jednou vrátí Karol Frühauf ze švýcarského Infogemu.

Jednou z klíčových složek, které mají vliv na dosažení a dlouhodobého udržování kvality jsou zaměstnanci. Výzvy, které tento fakt přináší pro management lidských zdrojů, přiblíží Jiří Vacek, ze společnosti Nestlé Waters Italy na možnosti řízení lidských zdrojů na základě jejich hodnocení se podívá Julie Chytřinská z Ostravských vodáren a kanalizací.

Právě zástupci průmyslových firem se také čím dál častěji kriticky vyjadřují i k druhému hlavnímu tématu konference, kterým je kvalita ve vzdělávání. Řada českých škol má rozporuplnou úroveň a zatím se nedaří jasně oddělit zrno od plev, takže například pro zisk inženýrského titulu musí absolvent na různých školách prokázat velmi rozdílné znalosti. To, co chybí, je jasný systém schopný měřit kvalitu vzdělávání, který by mohl objektivně porovnat jednotlivé školy a být podkladem pro jejich zlepšování.



"Jako člověk, který dlouhá léta přednáší na vysokých školách, vidím, kam se vzdělávání za posledních 20 let posunulo. Jsou školy, které na kvalitě dlouhodobě pracují a dostávají se na stále vyšší úroveň a na druhé straně i takové, jejichž standardy vzdělávání jsou – mírně řečeno – problematické. Proto jsme do programu konference zařadili i téma měření kvality škol a věříme, že přispěje k řešení problému nejen účastníkům konference, ale i na celospolečenské úrovni," vysvětlila profesorka Petříková.

V programu věnovanému kvalitě ve školství přednesou příspěvky právě na téma měření kvality vysokých škol Štefan Markulík z Technické univerzity v Košicích a David Vykydal z Vysoké školy báňské – Technické univerzity Ostrava. Zástupci vysokých škol se ale budou zabývat i dalšími aspekty kvality, zajímavé bezesporu budou příspěvky řady akademických odborníků z Vysoké školy podnikání Ostrava, nebo slovenských hostů z Technické univerzity v Košicích.

O významu konference KVALITA svědčí i fakt, že již v příštím roce oslaví čtvrtstoletí své existence. Každoročně patří mezi nejprestižnější setkání odborníků na kvalitu v České republice a je jednou z klíčových akcí Národní politiky kvality.

"Zajistit sdílení zkušeností a přenášení nejlepších světových metod do praxe v naší zemi patří ke klíčovým úkolům Národní politiky kvality. Ostravská konference tento úkol naplňuje měrou vrchovatou a já věřím, že odezva účastníků na letošní ročník bude stejně pozitivní, jako zatím vždy v letech minulých. Myslím, že o úrovni přednášejících svědčí i fakt, že mezi nimi budou dvě z firem, které v minulých letech zvítězily v prestižní Národní ceně kvality ČR, což je jistě pro účastníky konference to nejlepší doporučení," doplnil Robert Szurman, státní tajemník v Ministerstvu průmyslu a obchodu a předseda Rady kvality ČR.

Konference KVALITA 2015 proběhne v Domě techniky Ostrava ve dnech 12. - 13. května 2015.

Více informací o konferenci: www.dtocz.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář






?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688