TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  06.05.2015 14:21:30

Babiš je ve střetu zájmů, myslí si více než polovina Čechů i politici


Za míchání politiky a podnikání je přitom Babiš už kritizován také v Evropské unii nebo Spojených státech. Podle průzkumu veřejného mínění, který probíhal před čtrnácti dny, více než polovina lidí souhlasí s tím, že by se Babiš měl jedné z funkcí vzdát. Devětatřicet procent lidí je pak přesvědčeno, že ministr financí ve střetu zájmů není

"Jestli odhaduji jeho mentalitu správně, tak to s ním nehne. Neustoupí ani v otázce svého podnikání ani ve své politické aktivitě. Jeho mediální podnikání je asi pro značnou část veřejnosti větším problémem, než vlastnictví kosteleckých uzenin," říká politolog Jan Herzmann.

A nesouhlasí ani Miroslav Kalousek, Babišův největší rival: "Takovýto střet zájmů není v žádné evropské demokracii myslitelný. Že tímto střetem zájmů my patříme na Balkán," říká.

Střet zájmů českého ministra financí není tajemstvím ani v zahraničí. Babiše za to kritizovala například německá europoslankyně Ingeborg Grässlerová. I podle ní by se měl Babiš svých podniků vzdát. Naposledy si šéf hnutí ANO vyslechl kritiku dokonce až v USA. Tentokrát kvůli vlastnictví jedné z největších mediálních skupin v Česku. Po vzoru bývalého italského premiéra a mediálního magnáta Babiše označili jako Babisconiho.

"To že Andrej Babiš vlastní média není dobře. Myslím si, že by mu měli poradit, aby ta média prodal. A nebo pokud je neprodá, tak třeba v případě tisku dal jasnou nálepku - je to stranický tisk," myslí si mediální analytička z FSV UK Alice Tejkalová.

Andrej Babiš je ale razantně proti: "Já nemám pocit, že by tyhle noviny mi nahrávaly, takže spíš je to jako naopak. A taky to odmítám," vyjádřil se. Ve střetu zájmů je ale podle Čechů většina ministrů. Jen 4 procenta lidí věří, že členové vlády sedí v uvozovkách jen na jedné židli.
 

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688