BOSSA.CZ (BOSSA.CZ)
Investice  |  05.05.2015 13:27:14

Evropě svitá ne lepší časy, Austrálie snížila úrokovou sazbu, MMF nechce půjčit více Řecku; analýza EUR/USD, GBP/USD, GBP/JPY

Index nákupních manažerů (PMI) ze sektoru stavebnictví Velké Británii dnes zklamal, v důsledku čeho libra oslabila na 10denní minimum vůči americkému dolaru. Sektor stavebnictví dosáhl nejpomalejšího růstu za posledních 22 měsíců (od června 2013), když v dubnu 2015 dosáhl 54,2 bodu místo očekávaných 57,6 bodu. Ve srovnání s březnem si ukazatel pohoršil o 3,6 bodu. Tyto negativní zprávy spolu s horším HDP a výrobní produkcí přicházejí jenom pár dní před parlamentními volbami na ostrovech.

Australská centrální banka (RBA) dnes podle očekávání snížila základní úrokovou sazbu z 2,25 na 2,00 procenta. Reakce AUD na tuto informaci bola smíšená. V našem včerejším týdenním videu jsme upozorňovali na to, že pokles úrokové sazby je již započten v tržních očekáváních a tedy cenách australského dolaru, proto jsme nepředpokládali silnější pokles AUD v reakci na snížení úrokové sazby. Avšak trhy zaskočila informace, kterou centrální banka naznačila, že cyklus uvolňování monetární politiky je u konce. Banka si rovněž nevytvořila prostor pro další potenciální pokles sazeb v budoucnu, na což AUD reagoval posílením. Banka rovněž uvedla, že očekává pozitivní růst domácí poptávky a oživení na trhu práce. Zápis za zasedání bude publikován v pátek ráno. RBA letos snížila základní úrokovou sazbu 2krát.

Evropská komise (EK) dnes zveřejnila svoji jarní ekonomickou předpověď. Podle ní by měla Česká republika letos posílit o 2,5 procenta a v příštím roce by její HDP mělo vzrůst o 2,6 procenta. Co se týče vývoje v eurozóně, tak tady EK mírně zlepšila odhad růstu ekonomiky eurozóny i celé Evropské unie. Pro EU jako celek odhaduje růst HDP v letošním roce ve výši 1,8 procenta, pro země platící eurem pak na úrovni 1,5 procenta. Míra inflace má zůstat velmi nízká, v EU i v eurozóně má letos činit 0,1 procenta. Na příští rok již komise počítá s jejím zrychlením na 1,5 procenta. Komise ovšem připomíná, že míra růstu hospodářství se napříč zeměmi EU výrazně liší. Irsku a Maltě podle prognózy poroste letos HDP o 3,6 procenta, Lucembursku o 3,4 procenta, Polsku o 3,3 procenta, Slovensku o 3 procenta. Kypr má naopak být v půlprocentní recesi, Finsko a Chorvatsko porostou jen o 0,3 procenta a Řecko jen o 0,5 procenta.

Řecký náměstek ministra Yannis Dragasakis se má dnes setkat s prezidentem ECB Mariem Draghim ve Frankfurtu. Dnes se rovněž setkají francouzský ministr financí Sapin a řecký ministr financí Varoufakis. Mezinárodní měnový fond (MMF) oznámil, že Řecku nehodlá poskytnout další úvěrovou tranši, pokud nedojde na další restrukturalizaci dluhu - tentokrát ze strany oficiálních věřitelů, tedy daňových poplatníků.

Dnes odpoledne budou publikována data obchodní bilance USA a Kanady, Index nákupních manažerů ze sektoru služeb (ISM) z USA a na Novém Zélandu proběhne aukce mléka.

Měnový pár GBP/USD na hodinovém grafu po předchozím výprodeji konsoliduje v obdélníkové formaci. Před volbami ani špatná data PMI ze sektoru stavebnictví nebyla dostatečným impulzem k proražení obdélníku. Proto je možné, že libra jej opustí až po výsledcích voleb. Dřívější proražení by naopak mohlo dát signál, kudy se měna vydá.

GBP/JPY opětovně testuje trojúhelník, který prorazil směrem nahoru. Jako podpora by mohla zafungovat nejen hrana trojúhelníku ale i 200denní průměr.

EUR/USD na 15minutém grafu prorazil formaci klesajícího klínu a mohl by se podívat k vyznačeným hladinám rezistencí. Rovněž pohled na 4hodinový graf a „pinbarová“ svíčka naznačují možnost růstu.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Út   8:20  Wall Street zahájila týden obdobně, jako zakončila ten minulý ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
Út   6:52  Může v současné situaci ropa dosáhnout 130 USD za barel? Kryštof Míšek (Argos Capital)
Út   3:20  Bezpečnostní problémy společnosti Boeing přetrvávají. Akcie od začátku roku... Olívia Lacenová (Wonderinterest Trading Ltd. )




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688