Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Akcie ve světě  |  04.05.2015 09:34:00

Slabý růst HDP a zasedání americké centrální banky zasadily dolaru ránu


Dolaru se minulý týden nedařilo. Vůči euru ztratil během týdne 3,5 %, když oslabil až na hladinu 1,1278 USD/EUR. Za tímto oslabením stál především výrazně slabší růst americké ekonomiky v Q1 15, než s jakým trh počítal, a také vyznění zasedání americké centrální banky. Dnes ráno kurz eura vůči dolaru otevírá na nepatrně slabší úrovni (1,1194 USD/EUR).

Z komuniké zveřejněného po zasedání americké centrální banky (Fed) vyplynulo, že nejistota spojená s růstem ekonomiky se zvětšila. Fed zmínil, že poklesla spotřeba domácností, investice i exporty. Navíc se podle jeho vyjádření zmírnila i tvorba nových pracovních míst. Přestože faktory, které ovlivňovaly ekonomiku v Q1 15 považuje Fed za dočasné, bude Fed podle ekonomů SG potřebovat delší řadu dobrých dat, než se rozhodne k prvnímu zvýšení úrokových sazeb. Z těchto důvodů se zvyšování sazeb v červnu zdá být nyní mimo hru. Výrazné zklamání přinesl růst americké ekonomiky za Q1 15. Ta si připsala pouze 0,2 % q/q, anualizovaně, když trh čekal růst 1,0 %. Zpomalení zasáhlo všechny oblasti ekonomiky, když nejvýrazněji se pokles projevil u investic a čistých exportů. Slabý růst ekonomiky v Q1 15 by však měl být více než vykompenzován v Q2 15, kdy ekonomové SG očekávají růst HDP o 4,8 % q/q.  

Ve Spojených státech bude tento týden klíčovou událostí zveřejnění počtu nových pracovních míst (Nonfarm Payrolls). Tentokrát budou data z trhu práce sledována s ještě větší pozorností než obvykle. Březnový údaj totiž výrazně zaostal za tržními očekáváními, když dosáhl pouze 126 tis. Podle ekonomů SG by v dubnu počet nově vytvořených pracovních míst měl dosáhnout 315 tisíc, nejvíce od prosince 2014. Konsenzus trhu je méně optimistický, když očekává tvorbu pouze 230 tis. pracovních míst. Oživení na trhu práce je významné z hlediska načasování prvního zvýšení úrokových sazeb ve Spojených státech. Pokud dubnová statistika potvrdí, že zhoršení na trhu práce bylo pouze dočasné, očekávají ekonomové SG první zvýšení úrokových sazeb v USA již letos v září.

V eurozóně budou tento týden zveřejněny finální dubnové PMI indexy jak z oblasti průmyslu, tak z oblasti služeb. V obou kategoriích se pravděpodobně dočkáme nepatrné revize směrem dolů. (PMI v oblasti průmyslu by měl být podle ekonomů SG revidován z 51,9 bodu na 51,7 bodu, PMI v oblasti služeb z 53,7 bodu na 53,6 bodu). V Německu budou zveřejněny tovární objednávky za březen, které by si po únorovém propadu měly o 0,8 % m/m polepšit. V Německu, Francii a Itálii budou také tento týden zveřejněny výsledky průmyslové produkce za březen, které by si ve všech vyspělých ekonomikách měly v meziměsíčním srovnání polepšit.     


Autor: Jana Steckerová

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688