Daniel Kozel (Komerční banka)
Úrokové sazby  |  15.02.2002 15:02:20

Úrokové sazby a dluhopisy: Ve srovnání s koncem minulého týdne delší MM sazby vzrostly o 2-4bp. IRS sazby zavřely týden...

Týdenní zpráva
Investiční bankovnictví KB

Datum : 15.2.2002

      Ve srovnání s koncem minulého týdne delší MM sazby vzrostly o 2-4bp. IRS sazby zavřely týden smíšeně v rozsahu +2 až -3bp podle splatnosti.

      

       Ceny dluhopisů klesly. GB 6,95/16 ubrala na 114,70 a vynáší 5,419% (+4,2bp). Desetiletý stát GB 6,55/11 klesl na 108,60 a vynáší 5,377% (+3bp). Na kratším konci výnosové křivky stagnoval GB 6,05/04 na 103,30 při výnosu 4,662% (0bp).

      

       Obchodní aktivita v uplynulém týdnu nebyla nijak vysoká a to i přesto, že zveřejněná data velmi často končila naprosto mimo tržní očekávání. Velmi slabý výsledek stavebnictví (-6,8%) nechal trh víceméně chladným. Reakce byla omezená i na velmi zvláštní data z průmyslu. Čísla spíše než impuls pro trh, přinesla jeho zmatení. Extrémně výborný výkon průmyslové produkce +9,6% (očištěno o rozdílný počet pracovních dní) a naproti tomu zjevně špatný vývoj tržeb v průmyslu -2,1% ukazuje na určitou nekonzistenci v datech.

      

       Jak hodnotit data z průmyslu pro další vývoj na trhu Fixed Income? V této chvíli je nutné především čekat, zda nebudou čísla revidována směrem dolů. Prostor pro další růst v průmyslu nám naznačí tempa exportů za leden zveřejněná příští týden. Konečný verdikt vyřknou až čísla z průmyslu příští měsíc. V této chvíli se stále domníváme, že lepším vodítkem pro další vývoj jsou spíše tržby (viz dnešní speciální report). V příštích měsících předpokládáme, že dojde k výraznému poklesu dynamiky ve srovnání s tím na jakou jsme byli zvyklí v minulých měsících. Pokud neuvidíme, že oživení v Evropě je zde, není důvod domnívat se, že průmysl poroste rychleji než okolo 2%. Konec konců reálné posílení měnového kurzu meziročně o více než 13% na průmysl spolu s vysokými statistickými základy dopadne těžce.

      

       Po zveřejnění velmi nízkých maloobchodních tržeb dluhopisy kompenzovaly část ztrát, které tento týden utrpěly. Pokles retail sales je však lépe vysvětlitelný než dynamika v průmyslu. Předstih maloobchodu před mzdami v průmyslu naznačoval, že korekci dojde. Navíc bylo číslo ovlivněno revizí listopadového údaje a špatným počasím v prosinci.

      

       Re-opening emise GB 6.55/11 byl upsán v celé výši 8mld. Celková poptávka činila 13,8mld. a průměrný výnos dosáhl 5,41%. Aukce nebyla jednoznačný úspěch, výnos byl vyšší než se ještě před několika dny mohlo zdát.

      

       Zveřejnění opětného jmenování viceguvernéra Niedermayera do bankovní rady trh nijak neovlivnilo. Obecně tuto zprávu považujeme spíše za pozitivní.

      

       Zanecháváme v platnosti naše doporučení ohledně investiční strategie. Nepředpokládáme, že existuje další výrazný prostor pro pokles MM sazeb. Naopak doporučujeme prodávat 2-3Y IRS. Dlouhý konec křivky zůstává nebezpečný.

      

       Podle našich projekcí se ČNB již dostala na dno cyklu snižování sazeb. Počítáme s tím, že dalším pohybem sazeb bude jejich zvýšení o 25bp na konci tohoto roku nebo na začátku roku 2003.

      Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Úrokové sazby:

Út 10:33  Makro: Holub pro postupné snižování sazeb ČNB Research (J&T BANKA)
Út   8:14  T. Holub preferuje snížení sazeb o 50bps ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
Út   8:12  MNB srazí sazby o dalších 50 bazických bodů ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
15.04.2024  Fed letos úrokové sazby zřejmě nesníží - týdenní zpráva z finančního trhu Investiční bankovnictví (Komerční banka)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688