TNBiz (TN.cz)
Politika a události  |  04.05.2015 10:05:37

Výnosný hazard? Kdepak! Gambleři nás stojí miliardy, zjistila studie

Z hlavního zákona o hazardu, který po měsících připomínkového řízení půjde do legislativní rady vlády, vypadlo dle zjištění LN ustanovení, které limitovalo počty nejvýnosnějších a také nejvíce proklínaných videoloterijních terminálů. Podle původního návrhu jich v Česku mělo být maximálně 45 tisíc.

Kromě toho také zmizela plánovaná dražba povolenek na provoz jednotlivých přístrojů. „Z našeho pohledu stačí restrikce daňovou cestou, takže některá ustanovení připravovaného zákona nemusí být tak přísná, aby se ve své podstatě nezdvojovala. Tím, že vzroste fixní poplatek a procentní sazba daně z nejtvrdšího hazardu, dosáhneme zúžení trhu bez zavádění konkrétních limitů,“ uvedl pro LN náměstek ministra financí Ondřej Závodský, který má regulaci hazardu na starosti. Aktuálně v Česku funguje 56 tisíc videoloterijních terminálů.

Nová pravidla navíc s největší pravděpodobností nebudou platit hned od příštího roku, jak se původně plánovalo. Loterijní firmy i tak nadále proti legislativě brojí, neziskový sektor se zase obává přílišného oslabování boje s přebujelým sázením. Ministerstvo financí, pod něž regulace hazardu patří, tvrdí, že jeho záměr potřít nejtvrdší hazard zůstává nezměněn, a připravuje se na tuhý legislativní boj.

Daňový útok polevil už dříve Denní poplatek z jednoho videoloterijního terminálu má vzrůst z dnešních 55 korun na dvojnásobek, což vychází na zhruba 40 tisíc za rok. Daň z příjmů pak má z dnešních 20 procent poskočit na 35 procent. Úplně původně přitom měly být videoloterijní terminály, do nichž předloni Češi naházeli přes 50 miliard a jejich provozovatelům v nich po vyplacení výher zůstalo 14 miliard, zdaněny dokonce 40 procenty.

Snížení sazeb, které ministerstvo financí pro loterie původně naplánovalo, bylo zkraje letošního roku prvním úspěchem hazardní lobby. Tým náměstkyně Simony Hornochové, která má daňovou část tažení proti hazardu na starosti, původně naplánoval, že herní automaty zdaní 40 procenty, kurzové sázky měly odevzdat 30 procent, aktuální návrh zní 25 procent.

Nespokojeni jsou s tím bojovníci proti hazardu. „Aktuální znění zákona může znamenat, že výdaje na negativní jevy spojené s hazardem budou stále vyšší než fiskální příjmy,“ zlobí se na svém blogu David Ondračka z Transparency International. „Je vidět, jak v posledních měsících zesílil tlak hazardní lobby. Je zde řada indicií o neformálních kontaktech, najatých lobbistech a PR agenturách, jejichž úkolem je toto reformní úsilí vlády přibrzdit nebo rozmělnit,“ píše.

Společenské náklady související s gamblingem vyčíslila studie, kterou si nechalo ministerstvo financí zpracovat pro podporu svého tažení proti hazardu, na trojaž čtyřnásobek výběru daní z nejtvrdšího hazardu. Ten se pohybuje okolo čtyř miliard korun ročně.


TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688