TNBiz (TN.cz)
Osobní finance  |  04.05.2015 10:10:14

Mafie se v Česku učí krást z našich účtů. Útoků přibývá!


České bankovní účty jsou pod palbou internetových útočníků, kteří se je snaží vykrást. Dvě vlny takových útoků už Česko zažilo v roce 2006 a 2013. Poslední přišla loni. A už neopadla, píše MF Dnes. Česko je cílem hackerů hlavně proto, že tu hodně lidí chodí do banky přes počítač nebo mobil, ale ne každý dodržuje bezpečnostní pravidla.

"V Česku a na Slovensku jde o stovky až tisíce pokusů o podvod v internetbankingu za poslední rok a intenzita i kvalita provedení stoupají,“ řekl Tomáš Strýček, ředitel společnosti AEC zabývající se bezpečností dat.

Prudký nárůst kyberkriminality potvrzuje i policie, která provozuje speciální linku k nahlašování závadného obsahu na internetu. "V roce 2014 jsme evidovali 6 590 případů, což je meziroční navýšení o 72 procent. Vyšetřovali jsme 2 458 případů podvodů, což je meziroční nárůst o 32 procent,“ sdělil mluvčí Policejního prezidia ČR David Schön. Neoprávněných manipulací s daty podle něj bylo meziročně o 163 procent víc.

Střední Evropa je pro počítačové hackery a jejich zákazníky – organizované zločinecké skupiny – laboratoří, ve které své "pokusy“ vylepšují. Elektronický přístup k účtům tady využívá téměř každý. A právě klienti jsou nejslabším článkem zabezpečení přímého bankovnictví. Bankovní systém může být seberobustnější, ale když se klient chová neodpovědně, například stahuje podezřelé aplikace nebo si nechrání svá data, nepomůže mu ani několik stupňů bankovní ochrany.

Mafie se chová ekonomicky a útočí tam, kde to má největší efekt. Tedy na klienta. I kdyby se o svá zařízení perfektně staral, pořád bude mnohem méně zabezpečený než banka. ČR je mezi státy světa co do rizika počítačových útoků dokonce na osmém místě. "Jsme pro útočníky nesmírně atraktivní: každý tu má počítač a banky tu umožňují expresní platby,“ vysvětluje Strýček.

Právě tlak na banky, aby peníze převáděly rychleji, je dobrým podhoubím pro tuto kriminální činnost. Většina podezřelých transakcí totiž probíhá jako expres platby, tedy on-line. To aby banky neměly čas je zastavovat a blokovat účty takzvaných bílých koní, kteří útočníkům pomáhají peníze vyvádět do zahraničí. Banka pak má málo času na vyhodnocování transakcí. V převážné většině případů kyberzločinci využívají naivitu a neznalost lidí.´

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688