Bydlení bez bariér: bezbariérové bydlení nejen pro seniory

Značná část dnešních seniorů žije v domácnostech, které nesplňují pro ně specifické požadavky na praktičnost a bezpečnost. Úpravy bydlení totiž často řešíme, až když dojde k pohybovým nebo jiným omezením. Měli bychom ale uvažovat dopředu a už při rekonstrukcích bydlení myslet na naše budoucí potřeby v důchodovém věku.

Stáří se nelze vyhnout, můžeme se s ním pouze smířit. A kdo je chytrý, tak se na stáří umí včas připravit tak, aby si tento podzim života mohl řádně užít. S tím souvisí i pohodlí domova, který je především pro seniory místem, kde mnoho z nich tráví významnou část svého volného času. Vzhledem k přicházejícím fyzickým omezením musí proto bydlení pro osoby v důchodovém věku splňovat určité standardy, které zajistí komfort i bezpečí. Kdo má k dispozici dostatečné finanční prostředky, může se přestěhovat rovnou do bezbariérově řešeného bytu či domu, ale ne každý má takovou možnost. Vhodnou alternativou je proto rekonstrukce bydlení stávajícího. Ta sice stojí mnoho času i sil, ale rozhodně se vyplatí. „Lidé v produktivním věku otázku bydlenípenzi často nepovažují za důležitou a hodlají ji řešit až v době, kdy to pro ně bude aktuální,“ říká Jitka Jechová z Raiffeisen stavební spořitelny a dodává: „Potřebných úprav je celá řada a je dobré s nimi začít včas, dokud máte na rekonstrukci dostatek sil i prostředků na její financování.“

Nejlepší volbou je dělat tyto stavební úpravy postupně, krok za krokem. Čím dříve začneme, tím lépe pro nás. Finance na úpravu bytových prostor se nám rozloží do delšího časového období a nebudeme nuceni se nárazově vydat z peněz.

Stavební povolení pro náročnější úpravy

Bezbariérové bydlení musí splňovat řadu podmínek. Při náročnějších úpravách exteriéru – v případě bydlení v rodinném či řadovém domě – musíte brát ohled na zákon o územním plánování a stavebním řádu. Nejprve se ujistěte, zda je pro plánované úpravy nutné stavební povolení, či stačí prosté ohlášení změn. V nejlepším případě zjistíte, že vámi plánované změny úřady vůbec nezajímají.

Venkovní úpravy

V rámci venkovních úprav je ideální, pokud bydlíte v jednopodlažním domě, který je snadno dostupný. Poté můžete rozdíl ve výšce dveří a okolního terénu vyrovnat rampami nebo nájezdovými ližinami s protiskluzovou úpravou. Není-li možné rampu zajistit – v případě, že nebydlíte v přízemí – bude vhodnějším řešením tzv. schodolez nebo schodišťová plošina. U těchto řešení je ale nutné dbát na dostatečný manipulační prostor u vchodu.

  

Úpravy v interiérech

Vana by měla být od zdi o kousek odsazená, abychom se mohli při vylézání opřít. Pomohou také ukotvená držadla a madla. Vanu či sprchový kout je možné vybavit i sklopným sedátkem. Pákové baterie se snadněji ovládají na rozdíl od klasických kohoutků, které se časem začnou protáčet.

Jednoduché ovládání spotřebičů a přístup k věcem hrají v kuchyni prim. Skříňky a zásuvky by měly jít snad otevřít. Pro seniory jsou ve spodních částech kuchyňské linky vhodnější šuplíky než dvířka s poličkami. Pořiďte do nich tlumič dovírání, poličky nad linkou neinstalujte příliš vysoko.

Křesla s odpruženým sedákem pomáhají méně mobilním lidem vstát. Na zadních nohách mohou mít připevněná kolečka pro lepší manipulaci. Sedák musí být široký minimálně 50 centimetrů. Pro větší pohodlí může mít křeslo podnožku.

Kvalitní postel je základem zdravého spánku. Vyvýšená lůžka proto nezapomeňte opatřit pružnými ortopedickými rošty se zdravotní matrací. Pro lepší praktičnost je vhodné, aby na obou koncích postele byla čela. Ta poslouží především jako šikovná a stabilní podpěra pro snazší vstávání i ukládání ke spánku.

Jednoduchými a levnými opatřeními můžete ale udělat radost i svým rodičům či prarodičům. Pořiďte protiskluzovou podložku do vany, pomozte s náročným úklidem nebo nainstalujte bezpečnostní řetěz.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky