Ekonomický deník (Ekonomický deník)
Investice  |  03.05.2015 07:00:42

Barclays zvýší mzdu nejhůře placeným zaměstnancům

Banka Barclays se rozhodla garantovat mzdu na úrovni existenčního minima všem svým zaměstnancům po celém světě. Podobné rozhodnutí již přijala pro zaměstnance ve Velké Británii

Generální ředitel Barclays Antony Jenkins na jednání valné hromady minulý týden v Londýně řekl, že při prosazování tohoto záměru chce spolupracovat s organizací UNI Global Union, která představuje něco jako světovou odborovou organizaci. Barclays má po celém světě kolem 132 tisíc zaměstnanců v 50 zemích. Jenkins však neoznámil, kolika zaměstnanců by se toto opatření mělo dotknout. Barclays započala s garantováním mzdy na úrovni existenčního minima již v roce 2003. Tehdy se to však týkalo pouze zaměstnanců ve Velké Británii.

Mzda na úrovni existenčního minima by se zřejmě dotkla především pracovníků na přepážkách, pracovníků odpovědných za příjímání a odesílání pošty (tzv. mailroom workers), a agenturních zaměstnanců, které si Barclays najímá na zajištění úklidových služeb a ostrahy.

Banka zatím neoznámila, jak bude mzda na úrovni existenčního minima v různých zemích vysoká. Ve Velké Británii tuto výši každý rok vyhlašuje občanská iniciativa Living Wage Foundation (LWF), která při výpočtu bere v potaz vývoj životních nákladů. Aktuální výše mzdy jako existenčního minima činí pro Londýn 9,15 liber (přibližně 345 korun), pro zbytek Velké Británie pak 7,85 liber (296 korun). Living Wage Foundation uděluje jakousi akreditaci zaměstnavatelům, kteří se ke garantování existenčního minima svým zaměstnancům přihlásili.

Mohlo by se zdát, že garantování existenčního minima ve Velké Británii je jen prázdným gestem. Nepleťme si však toto existenční minimum s tím, jak jsme na něj zvyklí z našich končin. Existenční minimum, které LWF vyhlašuje, je na vyšší úrovni, než zákonem nařízená minimální mzda. Ta ve Velké Británii aktuálně dosahuje úrovně 6,50 liber (245 korun). Vyplácení existenčního minima je záležitostí dobrovolnou.

„Platit lidi, kteří pro nás pracují, tak, aby měli zajištěný slušný životní standard, dává našemu byznysu nejen smysl, ale je to v souladu i s našimi hodnotami,“ sdělila banka Barclays Huffington Postu.

Prohlášení generálního ředitele banky Barclays Jenkinse je však ve značném kontrastu s děním na vlané hromadě v minulém roce. Tehdy bylo vedení Barclays akcionáři spíláno za nadměrné odměny výkonným pracovníkům, částečně ještě pod vlivem skandálu, spojeným se zapojením Barclays do manipulace s tržními úrokovými sazbami před několika lety.

Úsilí banky Barclays zavést mzdu, která garantuje slušný životní standard i do ostatních zemí světa, kde banka působí, je jednou z nejnovějších známek celosvětového hnutí za zvyšování mezd nejhůře placených zaměstnanců. Christy Hoffmanová, zástupkyně generálního tajemníka světových odborů UNI Global, oznámila, že jednání s Barclays je stále jen na začátku. Přesto však prý doufá, že rozhodnutí Barclays bude inspirovat i ostatní globální finanční instituce.

Petr Musil

 


Ekonomický deník přináší zpravodajství, analýzy a komentáře ze světa ekonomiky a technologií.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688