Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Akcie ve světě  |  30.04.2015 23:29:36

Americké akcie ve čtvrtek pokračovaly v poklesu, index Nasdaq se propadl téměř o 2 %

Americké akcie ve čtvrtek navázaly na nepříznivý středeční vývoj a dál zlevňovaly. Krátce po začátku obchodování všechny tři nejsledovanější indexy odepisovaly zhruba půl procenta, během dne se ale propadaly stále hlouběji do červených čísel. Trend se neobrátil ani poté, co na trh dorazily povzbuzující statistické údaje.

Dow klesl o 1,08 % na 17 840,52 bodu, širší S&P 500 odepsal 1,01 % na 2 085,51 bodu a technologický index Nasdaq uzavřel se ztrátou 1,64 % na 4 941,42 bodu. Index volatility VIX vyskočil takřka o devět procent na 14,55 bodu a výnos 10letého vládního dluhopisu USA klesl o jeden bazický bod na 2,03 %.

V červených číslech skončilo všech deset hlavních odvětví. Nejvíce zlevnily technologické a telekomunikační tituly, akcie ze sektoru zdravotní péče a cenné papíry z odvětví veřejných služeb.

Americké akcie (30. dubna 2015)
Americké akcie (30. dubna 2015)Zdroj: Google

"Aktuální vývoj na trzích není ničím jiným než obyčejnou mírnou korekcí," řekl podle společnosti CNBC Paul Nolte, portfoliomanažer ve společnosti Kingsview Asset Management. "Objemy obchodů se nezvýšily, žádné masivní výprodeje akcií tedy neprobíhají," dodal.

Z třiceti titulů zastoupených v indexu Dow jich v červených číslech skončilo sedmadvacet. Zdražily pouze akcie provozovatele platebních karet American Express (+0,38 %), maloobchodního řetězce Wal-Mart (+0,22 %) a výrobce nealkoholických nápojů Coca-Cola (+0,17 %). Nejvýrazněji zlevnily akcie technologické firmy Apple (-2,71 %), zdravotní pojišťovny UnitedHealth Group (-1,95 %) a výrobce letadel Boeing (-1,92 %).

Akcie technologické firmy Apple (-2,71 %) zlevnily druhým dnem v řadě. Cenné papíry firmy dolů stahovala informace, že byla v chytrých hodinkách Apple Watch identifikována vadná klíčová komponenta Taptic Engine dodávaná Applu společností AAC Technologies Holdings. Komponenty dodávané Applu japonskou firmou Nidec prý vadné nejsou. Úlohou senzoru Taptic Engine je detekovat, zda má uživatel hodiny na zápěstí. Kromě toho má senzor také měřit tepovou frekvenci uživatele. Podle uživatelů diskuzního fóra Reddit se problémy vyskytují u uživatelů s tetováním na zápěstí.

Nedařilo se ani akciím recenzní sociální sítě Yelp (-23,19 %), která ve středu po konci obchodování zveřejnila kvartální hospodářské výsledky. Firma oznámila, že v prvních třech měsících letošního roku hospodařila s upraveným ziskem 0,10 USD na akcii při tržbách 118,5 milionu USD. Trh čekal upravený zisk na akcii 0,16 USD a tržby 120 milionů USD.

Po zveřejnění hospodářských výsledků zlevnily například akcie výrobce kosmetiky Avon Products (-5,77 %), ropného obra Exxon Mobil (-0,57 %), energetické společnosti ConocoPhillips (-0,21 %), provozovatele kabelové televize Time Warner Cable (-1,48 %) či biotechnologické společnosti Celgene (-4,54 %).

Zlevnily i akcie technologické společnosti Salesforce.com (-2,45 %), která si údajně najala poradce, kteří mají zjistit, zda neexistují potenciální zájemci o její převzetí. Zprávu ve středu přinesla s odvoláním na nejmenované zdroje zpravodajská agentura Bloomberg. Společnosti zatím podle informací Bloombergu s žádným konkrétním zájemcem o svém převzetí nejedná.

Po konci obchodování na amerických burzách hospodářské výsledky zveřejnily například společnosti Gilead Sciences, American International Group, LinkedIn, Visa či DreamWorks Animation.

Biotechnologická společnost Gilead Sciences (v řádném obchodování -1,77 %) v letošním prvním čtvrtletí dosáhla čistého zisku 4,3 miliardy dolarů neboli 2,76 USD na akcii. O rok dříve firma za stejné období vykázala čistý zisk 2,2 miliardy dolarů neboli 1,33 USD na akcii. Po očištění výsledků o jednorázové položky firma vykázala zisk 2,94 USD na akcii nad odhadem trhu 2,32 USD na akcii. Tržby z prodeje léků firmě v prvním čtvrtletí vyskočily o 52 % na 7,41 miliardy dolarů. V after-marketu akcie Gilead Sciences zdražovaly přes dvě procenta.

Pojišťovna American International Group (v řádném obchodování -0,64 %) v prvních třech měsících letošního roku dosáhla čistého zisku na akcii 1,78 USD oproti 1,09 USD o rok dříve. Provozní zisk na akcii byl v prvním čtvrtletí 1,22 USD, a překonal tak odhad trhu nastavený na 1,19 USD. Loni společnost za stejné období vykázala provozní zisk na akcii 1,18 USD. Akcie AIG na výsledky v poobchodní fázi reagovaly mírným poklesem.

Profesní sociální síť LinkedIn (v řádném obchodování -1,95 %) za letošní první kvartál vykázala ztrátu na akcii 0,34 USD při tržbách 637,7 milionu dolarů. Upravený zisk na akcii činil 0,57 USD na akcii. Výsledek na úrovni upraveného zisku na akcii byl v souladu s odhady analytiků. Na úrovni tržeb se čekal výsledek 638 milionů dolarů. V after-marketu akcie LinkedIn v reakci na zveřejněné výsledky zlevňovaly přes 25 %.

Vydavatel a provozovatel platebních karet Visa (v řádném obchodování -1,92 %) hospodařil v období od ledna do března s upraveným ziskem 0,63 USD na akcii a tržbami 3,4 miliardy dolarů. Tržby se společnosti v meziročním srovnání zvýšily o 8 %. Analytici čekali, že společnost vykáže očištěný zisk na akcii 0,62 USD na akcii a tržby 3,34 miliardy dolarů. V poobchodní fázi cena akcií Visa klesala o více jak dvě procenta.

Filmové studio DreamWorks Animation SKG (v řádném obchodování -2,29 %) za první čtvrtletí vykázalo čistou ztrátu 54,8 milionu dolarů neboli 0,64 USD na akcii. O rok dříve firma za stejné období vykázala čistou ztrátu 0,51 USD na akcii. Upravená čistá ztráta na akcii dosáhla 0,25 USD. Tržby se společnosti v meziročním srovnání zvýšily o 13,1 % na 166,53 milionu dolarů. Analytici čekali, že firma vykáže upravenou ztrátu na akcii 0,45 USD při tržbách 164,5 milionu dolarů. Akcie DreamWorks Animation v poobchodní fázi stagnovaly.

Ropa dál zdražovala, dolar posílil k jenu, ale oslabil k euru

Americký dolar ve čtvrtek posílil k japonskému jenu, k jednotné evropské měně ale oslabil. Kurz eurodolaru se zvýšil z 1,112 na 1,122. Americkou měnu podpořily údaje z ekonomiky Spojených států, podle kterých spotřebitelské výdaje v USA v březnu stouply, zatímco počet nových žádostí o příspěvek v nezaměstnanosti minulý týden klesl na nejnižší úroveň za 15 let. Euro se tak k dolaru nachází na dvouměsíčním maximu.

Americké ministerstvo obchodu ve středu oznámilo, že růst ekonomiky USA v prvním čtvrtletí zpomalil na 0,2 % z 2,2 % v předchozích třech měsících. Na slabší vývoj americké ekonomiky poukázala po svém zasedání rovněž americká centrální banka (Fed), což podle analytiků zvýšilo pravděpodobnost, že Fed minimálně do září nezačne zvyšovat úrokové sazby z rekordních minim. Donedávna se přitom spekulovalo, že by Fed se zvyšováním sazeb mohl začít v červnu, a vyhlídky na růst úroků v USA tlačily vzhůru kurz dolaru.

"Stále to považujeme za korekci růstu dolaru v uplynulém roce. Ani posun (kurzu eura) do oblasti 1,15 USD ale není vyloučen," řekl k současné situaci na devizovém trhu analytik Ian Stannard z banky Morgan Stanley. "Budou zapotřebí velmi překvapivé údaje podporující dolar, aby se situace na devizovém trhu obrátila," dodal.

Výsledková sezóna

Blíží se burzovní krach? 

Blíží se burzovní krach?

Podíl pesimistů mezi investory je na Wall Street nejvyšší v historii. Opční trh naznačuje, že se trh připravuje na pokles. Přijde krach, nebo "jen" korekce? To byla otázka Petra Novotného, šéfredaktora Investičního webu, na Jana Kašku, člena investičního výboru Charles Bridge Global Macro Fund, který byl hostem pořadu Investice ZET.

 


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688