BOSSA.CZ (BOSSA.CZ)
Investice  |  30.04.2015 12:57:14

Zasedání, Fedu, BoJ, RBNZ; analýza EUR/USD, GBP/USD, USD/JPY

Dnes v brzkých ranních hodinách zasedala japonská centrální banka (BoJ). Banka snížila výhled růstu HDP pro rok 2016 o 0,1 procenta na 1,5 procenta. Očekává, že inflace měřena indexem CPI dosáhne 2procentního cíle v rozmezí duben – září  2016. Ačkoliv banka postupně v čase posouvá termín dosažení cílové hodnoty cenové hladiny, o navýšení monetárních stimulů neuvažuje, což vedlo k propadu akciového indexu Nikkei, který ztratil 500 bodů. BoJ uvádí, že postupný ekonomický růst a momentální monetární stimuly jsou dostatečnými impulzy k docílení 2procentní cenové hladiny.

HDP USA se  v prvním čtvrtletí mezikvartálně zvýšil pouze o 0,2 procenta, což je výrazné zpomalení růstu hospodářství ve srovnání s předchozím čtvrtletím, kdy vzrostl o 2,2 procenta. Zpomalující ekonomický růst si uvědomuje i americká centrální banka, stejně jako umírnění růstu nových pracovních pozic a nižších výdajů domácností. Ty klesají i navzdory nižší inflaci a cenám energií. Investice podniků ztratily momentum a inflace je daleko od svého 2procentního cíle. Nicméně Fed vidí všechny tyto negativní faktory jako dočasné. Důvodem optimismu centrální banky jsou rostoucí příjmy domácností a vysoká spotřebitelská důvěra v letošním roce. Domácí spotřeba se na HDP podílí 70 procenty. Zpomalení ekonomického růstu v prvních třech měsících letošního roku pravděpodobně odradí Fed od utažení monetární politiky v červnu. Podle všeho bude vyčkávat na další sérii makroekonomických dat, aby se přesvědčil, že ekonomické výsledky prvního čtvrtletí byly skutečně jenom cyklickým výkyvem.  Nicméně zářijový termín je stále ve hře. Měnový výbor centrální banky včera odstranil veškerá časová vodítka, která by mohla alespoň částečně naznačit, kdy by případná změna úrokové politiky mohla proběhnout. Vše bude záležet na makroekonomických datech, zejména trhu práce a inflaci.

Novozélandský dolar (NZD) včera oslabil po zasedání centrální banky (RBNZ), když banka upozornila na to, že může snížit základní úrokovou sazbu, když bude cenová hladina i domácí poptávka nadále oslabovat. Na Novém Zélandu je momentálně nejvyšší úroková sazba z vyspělých zemí na úrovni 3,5 procenta. Banka rovněž slovně intervenovala vůči domácí měně, když uvedla, že NZD je neoprávněně a neudržitelně vysoko. Hodnotu NZD včera podkopla i společnost Frontera, největší producent mléka, která snížila výhled ceny mléka, za níž ho bude vykupovat od domácích producentů.

EUR/USD včera díky špatným datům HDP z USA výrazně posílil. Na trhu existují náznaky „shorsqueezu“ pramenícího z rozpouštění dlouhodobých investic. Mnohé fondy, jež sázely na pokles EUR/USD si zajištovaly své pozice nákupem německých dluhopisů. Včera však výnosy z těchto bondů výjimečně posílily, a to i navzdory probíhajícímu programu QE ze strany ECB. Lze se proto domnívat, že některé fondy ukončují své dlouhodobé „shorty“ na euru, euro nakupují a dluhopisy prodávají. Ve výsledku cena německých dluhopisů klesá a výnosy rostou. Podobnou analogii bylo vidět i na akciovém trhu, kde německý DAX trpěl kvůli silnému euru. EUR/USD včera posílil o 1,25 procenta, nejvýše za posledních 8 týdnů.

Ze slabšího dolaru včera těžila i britská libra. Ta má za sebou 12. úspěšní obchodní seanci z posledních třináctých. Agentura Moody‘s snížila rating Řecka. Dnes nás na trzích čekají data HDPKanady, počet žádostí o podporu v nezaměstnanostiUSA, projev guvernéra Poloze před finančním výborem Senátu. Připomínáme, že pan Poloz v úterý mluvil před parlamentem optimisticky, co se ekonomické výhledu týče. Dnes je konec měsíce a navíc v pondělí je v Británii státní svátek, proto lze ke konci týdne očekávat vyšší volatilitu.

Včera jsme informovali o tom, že pro EUR/USD je klíčové, aby uzavřelo nad hodnotou 1050, která připomíná „neckline“ u formace dvojitého vrcholu. Nicméně pro definitivní potvrzení růstového trendu u EUR/USD preferujeme uzavření denní svíčky nad červenou trendovou linii, ideálně definitivní posunutí obchodování do zóny modrého obdélníku.

Měnový pár USD/JPY konsoliduje svůj předchozí růstový pohyb v klesajícím trojúhelníku. Teorie technické analýzy se přiklání k tomu, že trojúhelník by měl být proražen směrem nahoru a obnoven růstový trend. Tuto hypotézu podporují i delší knoty na denních svíčkách. Abychom dodržely všechna pravidla, tak bychom si na potvrzení růstového pohybu měli počkat až USD/JPY prorazí horní hranu trojúhelníku. Úvaha o růstu se zneplatní, když měnový pár uzavře na denní svíčce pod předchozími minimy.

GBP/USD včera otestoval 200denní průměr, nad nímž neuzavřel a naznačil delší knot. Když dnešní denní svíčka rovněž neuzavře nad průměrem a ideálně nabídnu další delší knot, budou šance na pokles GBP/USD růst.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688