TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  29.04.2015 13:07:24

Je smlouva na reklamy s firmou JCDecaux pro Prahu výhodná?


Jedná se o kontrakt, mezi společností JCDecaux a Prahou na správu a vybudování městského mobiliáře, která byla podepsaná v roce 1994. Město by rádo smlouvu upravilo, případně vypovědělo. Což se samozřejmě nelíbí zástupcům francouzské společnosti a vyhrožují tak městu arbitráží.

Smlouva stanovuje, že firma vybuduje zastávky pro hromadnou dopravu, za to bude na těchto plochách moc provozovat reklamní zařízení. Nicméně několik auditů ukázalo, že průměrné nájemné na jednu reklamní plochu je vice než 10 krát nižší, než nájemné za větší formátu, přestože výnosy z formát "City light" jsou vyšší než u "billboardů" a maximálně 2-3 krát nižší než u "bigboardů". Nájemné za m2 plochy formát "City light" je výrazně nižší, než nájemné za m2 "bigboardů" a méně než poloviční než u "billboard". Současné vedení Prahy si na smlouvu podle svých slov "posvítí".

Jak uvedla v minulém týdnu Mladá fronta Dnes, pokud by město skutečně kontrakt vypovědět, bude se firma s městem soudit "A to by mohlo trvat i sedm let, tedy do konce trvání smlouvy," uvedl Pavel Slabý ředitel společnosti. Navíc mobiliář – tedy zastávky, odpadkové koše či zábradlí – JCD patří a podle svých opakovaných vyjádření má firma ve zvyku po ukončení smlouvy vše odmontovat a odvézt.

Už několik primátorů se pokoušelo kontrakt s JCDecaux změnit. První kdo částečně narovnal smluvní podmínky mezi městem a společností JCDecaux byl Pavel Bém. Smlouva se nelíbila ani exprimátorovi Bohuslavu Svobodovi (ODS), které se potkal jak s ředitelem společnosti tak s francouzským majitelem, který nastalou situaci přijel do Prahy řešit. „Jednali jsme s nimi, slibovali mnohé, ale nic z toho se neuskutečnilo. Například jsme chtěli audit, který by jasně řekl, zda je smlouva nevýhodná, jak ukazovala naše zjištění. Oni však dodali podklady pozdě,“ uvedla exradní Aleksandra Udženija (ODS). I nyní se podle ní může tato hra střídajících se slibů a vytáček opakovat.

"Za dvacet let jsme od jediného primátora nedostali výzvu, že by s námi chtěl jednat o smlouvě, která má být pro město nevýhodná. Nikdy jsme neslyšeli důvody, co je na tom nevýhodného," řekl šéf české pobočky JCDecaux Pavel Slabý. Toto vyjádření je v přímém rozporu s tím co tvrdí bývalý primátor Bohuslav Svoboda a jeho tehdejší radní Aleksandra Udženija, která se kontraktem zabývala.

V současnosti celý spor začíná nanovo a to díky tomu, že se celou smlouvou začal zabývat Úřad pro ochranu hospodářské soutěže. "Kvůli možnému nedovolenému zvýhodňování soutěžitele na trhu venkovní reklamy. Šetření stále probíhá, správní řízení ve věci zahájeno nebylo," doplnil včera mluvčí úřadu Martin Švanda.

 

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688