Vybíráme sekačku vhodnou přímo na vaši zahradu

Typů sekaček existuje několik. Předtím, než zvolíte vhodnou sekačku na vaši zahradu, je třeba si odpovědět na několik otázek, které s používáním sekačky souvisí, například jak velkou plochu potřebujete sekat, kdo bude sekačku obsluhovat a jaké má na manipulaci se sekačkou nároky.

Z jakých druhů sekaček lze vybírat?

Rotační sekačky

Sekačky se odlišují zejména typem motoru, který je k dostání na elektrický či benzinový pohon. Elektrické sekačky se nehodí na sekání příliš velkých ploch, protože jsou omezeny délkou kabele, což bývá kolem 50 m, nehledě na to, že tažený kabel je třeba neustále sledovat.

Benzinové sekačky nabízí vyšší výkon a širší záběr než elektrická sekačka. Sekačky bývají opatřeny bočním vývodem, který rovnou vyhazuje trávu do řádku, a napomáhají tak přirozenému mulčování.

Bubnové sekačky

Tento princip sečení je vhodný zejména do vysokých a tudíž špatně přístupným porostům a luk. Všeobecně je vhodná i do méně udržovaných pozemků, k jejichž sečení se tak často nedostaneme. Sekačka obsahuje rotující plechový talíř s volně umístěnými sečícími noži. V případě nárazu do pevné překážky v podobě stromu, kamene, drnu a podobně dojde ke sklopení nože pod rotující talíř. Sekačka se tak nepoškodí ani v případě užívání na dlouhodobě neudržovaných místech.

Robotická sekačka

Jedná se o automatizovaný stroj s vodicím kabelem, který má omezený manévrovací prostor. Sečení probíhá prostřednictvím rotujícího trojramenného nože. Sekačka je ideální na anglický trávník. Zapojení a instalace robotické sekačky vyžaduje odborný dohled.

Křovinořezy

Křovinořezy a vyžínače jsou vítanými pomocníky všude tam, kde nelze pracovat s běžnou sekačkou. Výkon křovinořezu se liší a je dán výrobcem. Je vhodný pro začišťování okrajů trávníků, na probírání sukovitých dřevin, k sečení ploch s těžce přístupným terénem s vysokým porostem, k likvidaci náletových dřevin, ale i ke klasickému sečení rovných travnatých ploch. 



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie Zahrada, nejlépe hodnocené fotografie



Články Zahrada