TNBiz (TN.cz)
Dávky a příspěvky  |  24.04.2015 10:45:24

Novinka při vyplácení dávek! Nově bude potřeba i souhlas obce


Nárok na vyplácení doplatku na bydlení bude nově posuzovat i obec. Bude se to týkat ale jen lidí, kteří jsou ubytovaní v dlouhodobých ubytovnách, kterých bylo v Česku podle seznamu ministerstva zdravotnictví v polovině dubna 375.

"Od letošního května bude souhlas obce nezbytnou podmínkou pro získání nároku pro doplatek na bydlení. Proto je třeba, aby závazná stanoviska obce poskytovaly Úřadu práce ČR bezodkladně. V opačném případě by prodlužování správního řízení mohlo zkomplikovat lidem v hmotné nouzi život," uvedla ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová.

V praxi by o nároku měla rozhodovat rada či starosta v obcích, kde rada není. Rozhodovat o souhlasech však může i zastupitelstvo obce, pokud si to schválí. Je možné ale tuto pravomoc přenést i jen například na starostu či obecní úřad.

"V případě, že obec vydá zamítavé stanovisko, bude muset zahájit s takovým člověkem komplexní sociální práci, aby zamezila tomu, že se klient ocitne bez střechy nad hlavou," prohlásila Kateřina Sadílková z Úřadu práce.

Obecní souhlas v původním návrhu novelizovaného zákona nebyl, dostal se tam až ve druhém čtení v Poslanecké sněmovny. Změnu pak odhlasovalo 156 ze 157 přítomných poslanců. Návrh poté schválil i Senát a podpořil ho i Svaz měst a obcí.

"Věříme, že obce tuto svoji novou pravomoc uchopí rozumně a že souhlas neudělí jen v jednotlivých odůvodněných případech s vědomím, že je nutné těmto osobám nalézt jiné bydlení, kam budou moci být dávky na bydlení poskytnuty," uvedl tiskový mluvčí ministerstva Petr Habáň.

V roce 2014 vyplatilo ministerstvo práce a sociálních věcí na doplatcích na bydlení 3,25 miliardy korun, v roce 2013 2,81 miliardy a v roce 2012 1,67 miliardy.

Doplatek na bydlení se vyplácí v případě, že nestačí příspěvek na bydlení. Příjmy žadatele v hmotné nouzi jsou tak nízké, že ani po přičtení příspěvku na bydlení nedokáže zaplatit nájem nebo mu nezbudou žádné peníze na život. Podle expertů je to nejzneužívanější dávka v Česku.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688