Nový byt: jak se zabydlet v novém bytě

Pokud jste po někom koupili byt, určitě víte, co to obnáší. Při prohlídce jste důkladně zmapovali každé zákoutí, a přesto jste spoustu nedokonalostí úplně přehlédli? Není se čemu divit, s nábytkem celý prostor vypadá úplně jinak. Poradíme vám, jak zamaskovat stopy předchozích majitelů, a efektivní systém, na co se při úklidu nového bytu zaměřit.

1. Ať byli bývalí majitelé sebemilejší, nikdy nevíte, kolik duplikátů vašich klíčů si ponechali. Pro jistotu tedy vyměňte zámky. Bezpečnost jako taková není zanedbatelná záležitost. Proto byste měli zvážit, zda nebude výhodné investovat do pořádného alarmu. „Plnohodnotný bezdrátový alarm včetně instalace vás se standardními prvky, jako jsou ústředna, komunikátor, siréna, čipy, pohybové, magnetické a požární detektory, bude stát okolo 20 tisíc korun,“ říká Daniel Havel z Jablotronu a dodává: „Jednopatrový dům bude, vzhledem k počtu možností narušení, někde na úrovni kolem 38 tisíc korun včetně instalace.“ Nepřetržité střežení vaší nemovitosti bude stát okolo 500 korun měsíčně.

2. Dalším krokem je malování. Jednak se zbavíte oprýskaných zdí, ale také se v místnostech díky výběru vlastních barev budete cítit více jako doma. Je dost možné, že se po svých předchůdcích dočkáte nemilého překvapení v podobě nechtěně obarvených okenních rámů a pokapaných parapetů. Parapety nejprve co nejlépe vyčistěte univerzálním čističem Dr. Devil, který se hodí na všechny omyvatelné plochy. Pak je můžete natřít speciální barvou, která zbylé nedostatky překryje. S okenními rámy to bude složitější. Na plastová okna nemůžete vzít ředidlo, poškodili byste je. Nejlépe vám to půjde hadříkem a vodou s čisticím saponátem, přesto to bude dřina. Mnohem lepší je při malování věnovat více času pečlivému oblepení oken i podlahy igelitem. Po akci jej jednoduše vyhodíte a úklid bude bleskový.  

3. Po malování se můžete vrhnout na úklid sanitární keramiky a vybavení v koupelně i kuchyni. Tamní zaschlé nečistoty, plíseň a mikroby je nejlepší vyčistit párou. Parní čistění je šetrné ke všem povrchům v domácnosti, protože nevyužívá žádnou chemii. Teploty nad 80 °C totiž prokazatelně zahubí běžné bakterie. „Párou se zbavíte nejen bakterií, ale i vodního kamene, mastnoty a dalšího špatně odstranitelného znečištění. Mikroskopicky malé částečky páry uvolní silně ulpívající nečistoty a navíc proniknou i do těžko přístupných míst. Díky tomu důkladně vyčistíte zašedlé spáry mezi dlaždičkami, usazenou mastnotu na digestoři nebo zanesený sprchový kout,“ radí Vlastimil Firman ze společnosti Kärcher.

4. Na závěr se zaměřte na úklid podlahy. Než nastěhujete nábytek, je dobré promyslet, zda nevyměníte podlahu. Po přelomu tisíciletí byly velkým hitem plovoucí podlahy se zvukově-izolační vrstvou, nicméně v poslední době se lidé začínají vracet k linoleu. Nečekejte žádné zastaralé vzory minulého režimu. Nyní se vyrábí pěkné designové kousky, které vypadají velmi plasticky. Údržba lina i plovoucí podlahy je velmi podobná, stačí je lehce vytírat. Rozdíl je ve výdrži. Podlahu zatěžovat budete, i kdybyste nechtěli. U plovoucí podlahy se pak stává, že se na nejfrekventovanějším místě uvolní nášlapná vrstva (dřevěný vlys, či parketa) a lehce se hýbe. Pokud máte v bytě větší vlhko, taktéž raději zvolte lino. Plovoucí podlaha by se mohla začít vlnit. Poškrábat lze oba materiály, proto při stěhování nezapomeňte nábytek opatřit protiskluznými koncovkami.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie Interiéry, nejlépe hodnocené fotografie



Články Interiéry