Zlate-Mince.cz (Zlate-Mince.cz)
Investice  |  23.04.2015 10:24:17

Velvyslankyně Klausová si v Bratislavě prohlédne korunu sv. Václava

 

Bratislava – Možnost prohlédnout si svatováclavskou korunu vystavenou v Bratislavě nevynechá ani česká velvyslankyně Livia Klausová. Návštěvu prodejní galerie Pražské mincovny, která se nachází u Michalské brány, plánuje na čtvrtek 30. dubna. Informaci potvrdilo české velvyslanectví na Slovensku.

 

 

Věrná replika nejvzácnějšího českého korunovačního klenotu doputovala do hlavního města Slovenska z Vatikánu, kde byla vystavena na ceremonii Modlitba za Evropu. Ta se konala u příležitosti 660. výročí korunovace Karla IV. císařem římským. Bratislava je po Vatikánu druhým městem v Evropě, kde mincovna zároveň představila pamětní ražbu věnovanou této události.

 

Jedinečnou příležitost prohlédnout si svatováclavskou korunu, vystavenou v prodejní galerii Pražské mincovny u památné Michalské brány, využily už stovky obyvatel Bratislavy i návštěvníků hlavního města. „Výstava budí skutečně značný zájem. S potěšením už můžeme oznámit také návštěvu české velvyslankyně Livie Klausové, potvrdilo nám ji české velvyslanectví v Bratislavě,“ uvedl manažer bratislavské galerie PM Martin Sako. Velvyslankyně dorazí ve čtvrtek 30. dubna v odpoledních hodinách.

 

SLOVENSKÁ PREMIÉRA VZÁCNÝCH RAŽEB

 

Zároveň s korunou dorazily do hlavního města i další vzácné artefakty. „Bratislava je po Vatikánu první město, kde jsme představili exkluzivní ražby věnované císařské korunovaci Karla IV.,“ prozradil výkonný ředitel Pražské Mincovny Jan Hrubý. Vedle řady dalších prací mistrů české a slovenské numizmatiky tak mohou návštěvníci obdivovat i tyto zbrusu nové ražby z ryzího zlata a čistého stříbra. Průměr každé je 50 milimetrů a váží 42 gramů. Medaile na lícní straně detailně zobrazuje svatováclavskou korunu a na rubové straně je pak umístěná koruna císařská. Atraktivitu emise výrazně zvyšuje její velmi nízký náklad i unikátní číslování na hraně každého exempláře. „Tato vzácná medaile vznikla ve výrobním závodě Pražské mincovny v moravském Vsetíně, jen kousek od česko-slovenské hranice. Vnímáme to jako symboliku mimořádně dobrých vztahů mezi Čechy a Slováky,“ poznamenal Jan Hrubý. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

KONTAKT:

Pražská mincovna, a.s.  Jan Hrubý  

Výkonný ředitel

E: hruby@prazska-mincovna.cz  M: +420 602 767 994  

 

 
Pražská mincovna
Pražská mincovna vstoupila na numismatickou scénu v druhé polovině roku 2011, přesto už si díky originálním a vysoce kvalitním ražbám dokázala vydobýt uznání doma i v zahraničí. Pod jejími produkty jsou podepsaní nejvýznamnější čeští medailéři, jejichž um je zárukou vysoké umělecké hodnoty. Pražská mincovna se ve svých ražbách tematicky vrací především k osobnostem a událostem dávné i moderní české historie. V jejím sortimentu však nechybí ani dárkové ražby k různým slavnostním příležitostem.

www.prazska-mincovna.cz
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688