TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  23.04.2015 10:33:17

Proč na pohřeb nepřišel prezident? A co rozčílilo Paroubka?


Neúčast prezidenta Miloše Zemana na Grossově pohřbu byla asi největším překvapením. A to i přesto, že nedorazily ani další politické špičky - Vladimír Špidla, Pavel Rychetský, Jiří Rusnok, Jaroslav Tvrdík, Milan Urban nebo Zdeněk Škromach.

Miloš Zeman byl totiž blízkým přítelem Grossových. Byl jim například na svatbě za svědka, stál u zrodu kariéry Stanislava Grosse a podporoval jej. Proč tedy chyběl? Skutečnou odpověď asi nebudeme znát nikdy. Musíme se spokojit s oficiálním vyjádřením Hradu ústy mluvčího Jiřího Ovčáčka.

"Pan prezident považoval především za důležité vyjádřit upřímnou soustrast rodině Stanislava Grosse, což učinil v den, kdy bylo bohužel oznámeno úmrtí. Zároveň ještě předtím, v době těžké nemoci Stanislava Grosse, pan prezident adresoval rodině přání hodně sil v té těžké situaci. Víc k tomu není důvod říkat," řekl TN.cz Ovčáček.

Na opakovaný dotaz, zda své předchozí kroky tedy prezident považoval za dostatečné a pietní rozloučení podle něj nebylo nutné, Ovčáček výše uvedené vyjádření jen přednesl znovu.

 

Kdo a čím rozčílil Paroubka?

Atmosféru po pohřbu rozvířil na sociální sítích i Jiří Paroubek. Na Facebooku se velmi příkře svěřil se svými pocity z posledního rozloučení. "Ráno jsme se ženou přišli na místo posledního rozloučení s S. Grossem v bazilice sv. Petra a Pavla na Vyšehradě. Měli jsme ke Standovi přátelský vztah. Mysleli jsme zejména na jeho rodinu, dvě dcery a manželku," píše ještě krotce Paroubek.

"Šokovala mě vyjádření některých současných i bývalých veličin ČSSD, kterým, kdyby nepřišli na pohřeb, by nikdo před ústa mikrofon nestrčil. Bláboly typu „dělal chyby a já jsem mu to už tehdy říkal,“ mají být zřejmě jakýmsi alibi, proč jsem vlastně přišel na pohřeb člověka, kterého média systematicky dehonestovala a ničila…" zatím anonymně útočil Paroubek.

Záhy se ale dostal ke konkrétním jménům. "Buďto jsem chlap a jdu na pohřeb, protože si myslím, že je to správné, anebo jsem baba, a pak se chovám jako někteří bývalí (dokonce) ministři sociální demokracie (mám na mysli J. Kavana, F. Bublana). Prostě schopnost zachovat dekorum je něco, co ani lidé s nejvyššími mezinárodními zkušenostmi v sociální demokracii neznají (mám na mysli L. Roučka)," nebral si servítky Paroubek.

Až do samotného konce veřejné části obřadu absentovala i Petra Buzková, která v devadesátých letech a na začátku nového tisíciletí právě spolu se Stanislavem Grossem patřila k nejpopulárnějším politikům u nás a patřila k nejvýraznějším tvářím sociální demokracie. Buzková ovšem překvapivě dorazila na soukromou část pohřbu pro rodinu.

Rozloučit se nepřišla ani většina Grossových politických oponentů, někdejší ministr financí Ivan Pilip byl v tomto ohledu světlou výjimkou. Chyběli například Václav Klaus, Mirek Topolánek, Miroslav Kalousek nebo Miroslava Němcová.

Stanislav Gross zemřel minulý čtvrtek. Bylo mu 45 let. Zabila ho nemoc známá pod zkratkou ALS. Jde o neléčitelný typ sklerózy, která postupně ochromuje celé tělo. Postižení tak umírají, když jim přestanou fungovat vnitřní orgány.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688