TNBiz (TN.cz)
Podnikání  |  22.04.2015 09:25:30

Jak si chytře přivydělávat? 5 TIPŮ, jak na to a ještě navíc ušetřit!

Pokud máte možnost přivydělat si a není to melouch, tedy práce načerno, máte hned několik možností, jak svou práci vyúčtovat a svůj zisk zdanit. Pečlivě zvažujte, která varianta je pro vás nejlepší. Záleží to i na tom, jestli jste senior s penzí, nezaměstnaný na podpoře, zaměstnanec či podnikatel, informuje portál peníze.cz.

1. Dohoda o provedení práce: Nejvýhodnější do deseti tisíc

Nejvýhodnější je přivydělávat si na bázi dohody o provedení práce – když měsíční výdělek od jednoho zaměstnavatele nepřesáhne deset tisíc. Pak totiž z odměny nemusíte odvádět zdravotní pojištění a sociální pojištění. Ale pozor, jestli máte v daném měsíci příjem pouze z dohody s odměnou nepřesahující deset tisíc – nejde tedy o přivýdělek, ale váš jediný výdělek – a neplatí za vás zdravotní pojištění stát, musíte se do osmi dní hlásit zdravotní pojišťovně a pojištění zaplatit.

2. K podpoře si legálně nepřivyděláte

Kdo pobírá podporu v nezaměstnanosti a nechce o ni přijít, může na přivýdělek zapomenout. Přivýdělek, který získáte v rámci takzvaného nekolidujícího zaměstnání, vás ovšem nepřipraví o pomocnou ruku úředníků z pracáků. Když si měsíčně nevyděláte víc než polovinu minimální mzdy, tedy čtyři tisíce šest set korun, můžete zůstat v evidenci úřadu práce a užívat jeho služeb v oblasti hledání zaměstnání.

3. Přivýdělek k důchodu: K předčasnému těžko, k řádnému snadno

K předčasnému důchodu nesmíte mít výdělek, který zakládá účast na nemocenském pojištění nebo ze kterého platíte sociální pojištění – jinak o důchod přijdete. Máte tedy jen čtyři možnosti:

Dohoda o provedení práce s měsíční odměnou do deseti tisíc

Dohoda o pracovní činnosti s měsíční odměnou nižší než dva tisíce pět set korun

Podnikání s ročním ziskem do 63 865 korun (uvedená hranice platí pro rok 2015)

Příležitostný přivýdělek do třiceti tisíc za rok (Jde o jednorázové činnosti, na které nemáte živnostenský list, dohodu o provedení práce, dohodu o pracovní činnosti ani jiný papír.)

Jakmile dosáhnete řádného důchodu, můžete si přivydělávat bez omezení. Když budete v důchodu pracovat dost dlouho, můžete dokonce požádat o jeho zvýšení. Sociálka žádosti vyhoví v případě, že jste získali alespoň 360 kalendářních dní výdělečné činnosti zakládající účast na sociálním pojištění. Když si budete k řádnému důchodu přivydělávat podnikáním, bude vaše podnikání bráno jako vedlejší činnost – což přináší řadu výhod.

 

4. Podnikání jako přivýdělek: Výhodnější režim vedlejší činnosti

Jestli jste zaměstnaní, v důchodu (i invalidním), na mateřské, rodičovské nebo studujete (respektive jste nezaopatřeným dítětem) a současně podnikáte, budou úřady na vaše podnikání pohlížet jako na vedlejší činnost. V prvním roce z podnikání nebudete muset odvádět zálohy na zdravotní a sociální pojištění. Pojistné doplatíte až po odevzdání přehledů pro sociálku a zdravotní pojišťovnu.

Když váš roční příjem po odečtení výdajů nepřesáhne rozhodnou částku, která pro letošek dělá 63 865 korun, sociální pojištění platit nebudete vůbec. A v dalším roce opět nemusíte platit ani zálohy.

Pro zdravotní pojištění žádná rozhodná částka neexistuje. Když jste zároveň zaměstnaní, zálohy na zdravotní pojištění platit nemusíte ani v následujících letech, pojištění vždy doplatíte až po odevzdání přehledu podle skutečného zisku. Podnikající důchodci, studenti a rodiče na mateřské či rodičovské od druhého roku podnikání platí zálohy vypočtené podle zisku – nemusí tedy být dodržena minimální záloha.

 

5. Zaměstnání k zaměstnání? Jde to

Jste zaměstnáni na plný úvazek? Když to budete zvládat, klidně se můžete na částečný nebo plný úvazek nechat zaměstnat i jinde. Oba pracovní poměry budou brány jako hlavní. Zdravotní pojištění, sociální pojištění a daně za vás bude zaměstnavatel nezávisle odvádět z každého z nich.

Slevu na dani nicméně můžete uplatnit pouze u jednoho z příjmů. Samostatně a nezávisle u obou pracovních poměrů probíhá i čerpání dávek nemocenského pojištění. Zvlášť se bude u každého pracovního poměru posuzovat také nárok na dovolenou, délka výpovědní lhůty nebo nárok na odstupné.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář






?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688