Ekonomický deník (Ekonomický deník)
Investice  |  20.04.2015 14:42:55

Aktivita producentů ropy v USA klesá, cena ropy roste


V roce 2010 se počítalo, že by americká produkce ropy v roce 2015 mohla dosahovat cca 5,8 miliónu barelů denně, dnes to vypadá na více než 9 miliónů barelů denně, což dokumentuje rozsah “břidlicové revoluce.” 

Právě na dnešek připadá smutné páté výročí výbuchu ropné plošiny Deepwater Horizon na pobřeží americké Louisiany, které je zároveň největší ropnou katastrofu v dějinách USA. Objem ropy, jež unikla do vod Mexického zálivu, se odhaduje na 4,9 miliónu barelů, což hravě překonává do té doby největší podobné neštěstí, jímž byl únik přepravované ropy z tankeru Exxon Valdez na pobřeží Aljašky z roku 1989. Incident z roku 2010 připomněl, jaká rizika s sebou nese produkce ropy z těžko dostupných oblastí.

Od té doby však uplynulo hodně času a pravá ropná revoluce se nakonec odehrála nikoliv v pobřežních vodách USA, ale na pevnině. Těžba lehké vázané ropy překonala patrně i ty nejoptimističtější odhady. Zatímco v roce 2010 se počítalo, že by americká produkce ropy v roce 2015 mohla dosahovat cca 5,8 miliónu barelů denně, tak dnes to vypadá na více než 9 miliónů barelů denně, což dokumentuje rozsah “břidlicové revoluce”. Potud jde víceméně o známý příběh. Jaký je však poslední vývoj, respektive dopad prudkého poklesu cen ropy na těžbu v USA?

Podle nejčerstvějších dat společnosti Baker Hughes poklesl počet aktivních vrtných souprav ve vnitrozemí USA minulý týden na 917, tedy zhruba již na polovinu oproti konci června loňského roku, kdy plus mínus pokles ceny odstartoval. Vysoký počet aktivních souprav je přitom nutný pro to, aby se kompenzoval rychlý pokles produkce ropy z vrtů, kde již probíhá těžba. Podle odhadů americké Energetické informační agentury (EIA) přitom již v současnosti hrozí mírný pokles produkce “břidlicové ropy” v hlavních nalezištích (stejné závěry se týkají i května). Podobné zprávy z USA byly v minulém týdnu patrně jedním z hlavních důvodů, proč cena americké ropy WTI vzrostla asi o 8 %. Trh si totiž podobné zprávy vykládá jako možné známky vyrovnávání nabídky a poptávky na trhu s ropou, které by se mělo přirozeně projevit i na její ceně.

Na druhou stranu, poslední vydání globálního ekonomického výhledu z dílny MMF poukázalo na značně zpožděný dopad výrazného poklesu cen ropy na její produkci. Ačkoliv současná epizoda vykazuje celou řadu odlišností – jednou z nich je právě relativně krátký investiční cyklus “břidlicových těžařů” – tak report MMF připomněl, že při hodnocení možného dalšího vývoje cen ropy je třeba být při vyhodnocování zpráv obezřetný. Podobně jako při její produkci.

Petr Báča, ČSOB


Ekonomický deník přináší zpravodajství, analýzy a komentáře ze světa ekonomiky a technologií.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Čt 17:21  Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus Patria (Patria Finance)
Čt 17:03  🟡 Zlato blízko historických maxim X-Trade Brokers (XTB)
Čt 16:48  Akciové trhy rostly v březnu i celém prvním čtvrtletí na obou stranách Atlantiku a.. Investiční bankovnictví (Komerční banka)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688