Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Akcie ve světě  |  18.04.2015 16:38:03

Obavy z přehřátí amerického akciového trhu nejsou opodstatněné

Americké akcie jsou ke koupi za z historického pohledu stále ještě přiměřené ceny. Klíčové ukazatele navíc dokládají atraktivitu amerického akciového trhu a příznivá makrodata a strukturální důvody nadále nahrávají solidní ziskovosti firem.

Akcie nejsou drahé

V uplynulých letech překonávaly americké akcie svým výkonem ostatní důležité trhy. Od poklesu na dno v březnu 2009 se hodnota indexu S&P 500 více než ztrojnásobila. Odráží to nejen oživení americké ekonomiky, kterou pohánějí zisky společností, ale rovněž lepší nálada investorů způsobená bezprecedentním uvolněním měnové politiky Fedu.

Vzhledem k silnému zhodnocení již nelze americké akcie považovat za levné, ale z historického hlediska lze jejich cenu stále považovat za přiměřenou. O nějakém přehřátí nebo nadměrném nadhodnocení amerického akciového trhu nemůže být ani řeč. Současné P/E (poměr ceny a zisku na akcii) amerických akcií okolo 19 jen o málo překračuje třicetiletý průměr 18,4.

Podobně to vypadá i při porovnání poměru tržní ceny akcií a jejich účetní hodnoty (P/B). Současná hodnota 2,6 je o něco málo vyšší než třicetiletý průměr 2,4. Tento poměr však jen málo vypovídá o stavu účetních rozvah amerických korporací, zatímco ukazatele peněžní likvidity ukazují, že rozvahy jsou opravdu velmi silné. Bez finančních titulů dosahuje míra likvidity průměrně 12 %, což je rekordní úroveň vysoko nad dlouhodobým průměrem 6,7 %.

Zajímavý dividendový výnos v netypickém prostředí

Dalším důležitým ukazatelem jsou dividendy. I přes silné kurzy akcií dosahuje aktuální dividendový výnos indexu S&P 500 2 %, a to zásluhou silného tempa růstu. To je více, než kolik vynášejí desetileté americké státní dluhopisy, jejichž výnos je v současné době na úrovni 1,9 %. Zhruba polovina společností z indexu S&P 500 vykazuje větší výnos než desetileté americké státní dluhopisy, téměř sto firem nabízí dividendový výnos přes 3 %.

Je ale potřeba brát v úvahu i kapitálové ocenění v kontextu aktuálních podmínek. Současná politika nulových úrokových sazeb a velmi nízkých dluhopisových výnosů představuje naprosto výjimečnou situaci, která odpovídajícím způsobem ovlivňuje a dále bude ovlivňovat akciové trhy. Z tohoto důvodu je nutné sledovat skutečný ekonomický a finanční dopad.

Nízké úrokové sazby a výnosy z dluhopisů mají pozitivní dopad na reálnou ekonomiku v podobě nižších finančních nákladů pro spotřebitele a podniky. To je pro firemní zisky a marže pozitivní a mělo by to umožnit vyšší majetkové ocenění. Kromě toho má současná situace také finanční dopad, protože při hledání atraktivních výnosů se zvyšuje poptávka po dividendových cenných papírech, což má opět vliv na jejich zhodnocení.

Rovněž strukturální důvody hovoří pro to, že ziskovost amerických podniků bude nadále na vysoké úrovni. Podíl firemních zisků na HDP v roce 2013 vzrostl na nejvyšší úroveň v historii. To má co dělat hlavně s tím, že se podíl mezd na HDP USA významně snížil, z čehož opět těžily firmy a jejich akcie.

Jak dlouho ještě vydrží býčí trend na akciovém trhu?

 

Jak dlouho ještě vydrží býčí trend na akciovém trhu?

Na stáří americký akciový býk nezemře.  

 



Poslední zprávy z rubriky Akcie ve světě:

St   8:17  Wall Street má za sebou druhou rally v řadě ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688