TNBiz (TN.cz)
Osobní finance  |  18.04.2015 16:51:22

POZOR: Neplatíte nájem? Výpovědí z bytu to nekončí!

Okolo nájemného panuje mezi lidmi stále řada omylů, a to jak na straně pronajímatelů, tak nájemníků. „Pronajímatelé například často píší do nájemních smluv ustanovení o smluvní pokutě v případě opožděné úhrady nájemného – to ale zákon zakazuje. Nájemníci si zase neuvědomují, že nezaplatí-li nájemné, může se pronajímatel domáhat úroku z prodlení či náhrady škody a celá věc může skončit i soudem. Zmatky panují také ohledně okamžité výpovědi nájemní smlouvy,“ uvádí Lukáš Zelený, vedoucí právního oddělení dTestu.

Nejčastější omyly ohledně neplacení nájemného a jejich důsledky vydal spotřebitelský časopis dTest.

1. Pronajímatel má právo účtovat vám úrok z prodlení. Výše tohoto úroku se vypočte součtem repo sazby stanovené Českou národní bankou a osmi procentních bodů, v současné době tedy činí 8,05 % z dlužné částky. Tento úrok je počítán ročně, avšak naskakuje každým uplynulým dnem, o který jste se zpozdili s platbou.

2. Poplatek z prodlení vám hrozí v případě, že neuhradíte služby spojené s užíváním bytu (například dodávky vody, tepla, provoz výtahu, osvětlení společných prostor v domě) ani do pěti dnů po jejich splatnosti. Poplatek činí jedno promile dlužné částky za každý den prodlení, nejméně však 10  korun za každý, i započatý měsíc prodlení.

3. Jestliže opožděným nájemným vznikne pronajímateli škoda, může se domáhat i její náhrady v částce nekryté úrokem z prodlení. Pronajímatelé mohou však zapomenout na oblíbenou pokutu v nájemní smlouvě. Zákon ji totiž zakazuje.

4. Nezaplatíte-li nájem a služby za dobu alespoň tří měsíců, má pronajímatel právo vypovědět nájemní smlouvu okamžitě, bez obvyklé výpovědní doby. Nejedná se však o časový úsek, ale o stanovení výše dlužné částky, kterou je třeba překročit. Pro podání okamžité výpovědi nestačí, pokud jste po tři měsíce uhradili nájem pouze částečně a nikoli v plné výši, neboť dlužná částka nedosahuje výše tří měsíčních nájmů.

5. Pokud pronajímateli dlužíte na nájemném či službách, je třeba myslet též na to, že má právo zadržet movité věci, které v bytě máte.

Jak se vyhnout prodlení v případě sporu ohledně výše nájemného? Uložte částku, alespoň ve sporné výši, do notářské úschovy a uvědomte pronajímatele. I v případě ukončení nájemní smlouvy musíte uhradit dříve vzniklý dluh. Vyhýbání se této povinnosti může znamenat nepříjemné komplikace. „Pronajímatel může situaci řešit podáním žaloby k soudu a následně vymáhat dlužnou částku v exekučním řízení, což přinese další náklady, které budete muset uhradit,“ upozorňuje Lukáš Zelený.


TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář








Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688