BHS (BH Securities a.s.)
Akcie v ČR  |  17.04.2015 18:45:30, aktualizováno 18.04.2015 07:44:15

O2 – O co asi klesne kurz akcií v pondělí na pražské burze?

   

V pondělí se budou na pražské burze obchodovat akcie O2 bez práva na účast na valné hromadě, a tudíž de facto již bez možnosti využít nabídky na odkup akcií odštěpované společnosti CETIN. To je určitá ztráta kvality, což by se mělo v ceně akcií na trhu projevit, a to poklesem. Dá se odhadnout o kolik?

 

Podstatou ztráty kvality je ztráta likvidity na té části akcie O2, která bude odštěpena, protože v budoucnu (tato nová) akcie CETIN nebude na burze obchodována a může být asi obtížnější najít protistranu případného požadovaného obchodu.

Ocenění ztráty této likvidity by mohlo být v prvním a hrubém přiblížení chápáno jako ztráta tržní prémie viditelné v akciových poměrových ukazatelích, tedy např. v P/BV. Ten byl v poslední době kolem 1,2 (i když v historii, před vlastnickými změnami a odkupy, se pohyboval typicky mezi 1,6 a 1,7). Nyní by teoreticky mohl klesnout alespoň na úroveň jedné.

Jestliže Book Value odštěpované společnosti CETIN vycházející ze zveřejněného posudku znalce je 151,2 na akcii (již po plánovaném snížení počtu akcií), pak v celkovém kurzu akcií O2 měla být doposud zastoupena svým 1,2-násobkem, tj. cca 180 . Nyní by nadhodnocení trhem mělo zmizet (neboť zmizí samotná možnost být na burze obchodván) a podíl CETIN by měl být v celkové ceně akcie O2 zastoupen tak maximálně na úrovni očkávaného Book Value, tj. cca150 /akcii. Rozdíl třiceti korun, vycházející z rozdílu těchto dvou cen, by mohl být pak hledaným pondělním poklesem cen akcií O2 na burze. Jinak řečeno, mohli bychom vidět hypotetický pokles akcií O2 z úrovně přibližně 220 za akcii, což byly kurzy akcií O2 v posledních dnech (přesný zavírací kurz v pátek byl 217,2 /akcii), na cca 190 korun za akcii. Možná trh tak daleko nepůjde a zastaví se někde u 195 korun. U akcií zůstává totiž právo na třináctikorunovou dividendu (hrubého).

 

Rizika zmíněné kalkulace?

Např. skutečnost, že čím větší poměr P/BV v kalkulaci použijeme, tím větší rozdíl dostaneme a tím větší pokles může nastat.

Kromě neurčitosti použitých čísel, to může být například fakt, že podobné kalkulace by se daly dělat i s jinými kurzovými poměrovými ukazateli (P/E atd.) a výsledky by asi byly trochu odlišné. Použití Book Value a P/BV se ale zdá být odpovídající vzhledem k úloze Book Value v procesu odštěpení (dle majetku a vlastního jmění společností).

Dalším rizikovým faktorem je zmíněná přítomnost dividendy spojená s akciemi O2, a to až do 28.4.2015, resp. efektivně při obchodování na burze do 24.4.2015 (včetně).

Jednoduše řečeno, poslední slovo v kurzu akcií bude mít trh.

 

Text, jakož i další komentáře k trhům jsou uvedeny na stránkách BH Securities www.bhs.cz 

Petr Hlinomaz


BH Securities a.s - jeden z nejvýznamnějších nebankovních obchodníků s cennými papíry s 20ti letou zkušeností na kapitálových trzích. Hlavní činností je zprostředkování obchodů v tuzemsku i v zahraničí, obhospodařování individuálních portfolií, obchodování na úvěr a obchodování s deriváty.
Více informací na:
www.bhs.cz


Poslední zprávy z rubriky Akcie v ČR:

Čt 17:45  Růst cen akcií a cena za riziko Patria (Patria Finance)
Čt 16:44  Akciové trhy: Evropské trhy většinou rostly - Komentář Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Čt 11:38  Pilulka: Prodej aktivit v Rakousku společnosti Vamida Research (J&T BANKA)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688