Ekonomický deník (Ekonomický deník)
Osobní finance  |  16.04.2015 08:32:04

Stavba nového domu se může prodražit o statisíce

Poplatek za vynětí stavební půdy ze zemědělského fondu může činit až 1475 korun za metr čtvereční. Bonita zemědělské půdy se přitom určuje podle čtyřicet let starého měření. 

K 1. dubnu tohoto roku nabyl účinnosti zákon č. 41/2015 Sb. kterým se mění zákon č. 334/1992 Sb., o ochraně zemědělského půdního fondu, ve znění pozdějších předpisů, a zákon č. 388/1991 Sb., o Státním fondu životního prostředí ve znění pozdějších předpisů.

Tato nenápadná novelizace z vládní dílny může výrazně prodražit výstavbu rodinných domů, neboť zpoplatňuje vynětí půdy ze zemědělského půdního fondu. Poplatek za takové vynětí může dosáhnout až 1485,- za m2 v závislosti na bonitě půdy. Na tuto skutečnost upozornil Ekonomický deník starosta obce Loukovec Tomáš Patočka (ODS).

Návrh zákona předložila vláda prostřednictvím ministra životního prostředí Richarda Brabce (ANO) do Poslanecké sněmovny v říjnu 2014. První čtení proběhlo ještě v témže měsíci, druhé a třetí čtení pak v prosinci loňského roku. Týden před Vánocemi šel zákon do Senátu, který jej 14. ledna 2015 vrátil Sněmovně s pozměňovacími návrhy. Poslanecká sněmovna však návrh schválila 10. února, 24. února jej podepsal prezident.

Je s podivem, že proces přípravy a schvalování novely zákona, která může mimo jiné výrazně zdražit výstavbu rodinných domů, nebyl téměř nikým zaznamenán. Tomáš Patočka k tomu říká:

„V půlce března tohoto roku jsem zjistil, že 1. Dubna 2015 tohoto roku začne platit novela zákona č. 41/2015 sb. o ochraně zemědělského půdního fondu (ZPF), která by měla nově zpoplatnit vyjmutí půdy z ZPF na stavebních parcelách určených pro výstavbu rodinných domů územním plánem. Na základě této informace jsem požádal o vysvětlení místní stavební úřad a jeho odbor životního prostředí. Zde mi bohužel několik málo dnů před koncem března odpověděli, že novela opravdu nabyde účinnosti od 1. dubna 2015, ale že nemají k tomuto zákonu prováděcí vyhlášku, která by určovala výši poplatku za vyjmutí ze ZPF. Proto jsem jako starosta obce okamžitě začal jednat a obecní pozemky určené pro výstavbu rodinných domů okamžitě ze ZPF vyjmul. Tuto nepříjemnou informaci jsem samozřejmě sdělil i ostatním, o kterých vím, že připravují stavbu rodinných domů. Jeden s dotyčných, spadající pod jiný stavební úřad přišel dokonce s informací, že je to nesmysl a že nic zpoplatněného nebude. Tímto se mi potvrdilo, že informace o tak zásadní věci spousta stavebních úřadů nemá. V mediích proběhla pouze informace, a to 1. dubna v Událostech z regionů na ČT, která se ale vztahovala k výstavbám obecních cyklostezek, které budou nově tohoto poplatku zbaveny.

Poplatek za vynětí půdy ze zemědělského půdního fondu závisí na její bonitě (BPEJ – Bonitovaná půdně ekologická jednotka). Problém je ale v tom, že komplexní mapování půdy, které určuje bonitu, bylo ukončenoroce 1978 a od té doby nebylo aktualizováno. Od roku 1988 ovlivňuje bonita půdy také výše daně z nemovitosti. Sazba za BPEJ se pohybuje v rozmezí 0,70 až 14,85 za m2. Poplatek za vyjmutí půdy ze ZPF by se měl dle Tomáše Patočky pohybovat v násobku 100, čili ve výsledku v rozmezí 70,- až 1485,- za m2 zastavěné plochy.

Tomáš Patočka ještě dodává: Při výpočtu poplatku je důležité určit zastavěnou plochu. Do zastavěné plochy rodinného domu je nutné připočíst například zastavěnou plochu garáže, příjezdových komunikací, teras, pergol, bazénů i třeba zastavěnou plochu domovní čistírny odpadních vod. Tyto výměry se mohou u klasického rodinného domu o ploše 150 m2 navýšit o další desítky až stovky metrů.“

Celkově jde o zvýšení nákladů na výstavbu o několik stovek tisíc korun. Smutné na celé záležitosti je, že poplatek za vyjmutí ze ZPF a daň z nemovitosti se vztahuje na BPEJ, což lze vzhledem k neaktuálnosti BPEJ považovat za státem prováděný podvod, říká starosta.

V této souvislosti je také nutné připomenout, že od začátku roku 2016 má být prodej stavebních pozemků zatížen daní z přidané hodnoty ve výši 21 %. Původně se tak mělo stát již počátkem roku 2015, ale Poslanecká sněmovna toto opatření na návrh Senátu o rok odložila. Výstavba rodinných domů tak bude u nás zatížena daněmi a poplatky jako dosud nikdy. Daň z převodu nemovitostí, DPH a poplatky za vyjmutí zastavěné plochy ze zemědělského půdního fondu zřejmě v drtivé většině případů prodraží stavbu o stovky tisíc korun.

Petr Musil


Ekonomický deník přináší zpravodajství, analýzy a komentáře ze světa ekonomiky a technologií.








Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688