IFC Markets (IFC Markets)
Akcie ve světě  |  15.04.2015 15:10:06

Březnové zasedání Fedu, posílení kurzu US dolaru

V pondělí americké trhy otevřely v červené zóně, ale na konci obchodní seance vykázovaly výrazný nárůst. Investoři koupili akcie, jelikož po negativních údajích o nezaměstnanosti Fed pravděpodobně odloží zvýšení diskontní sazby. Dow Jones a S&P 500 se zvýšily o 0.7%, a kromě toho S&P 500 během roku vzrostl na 1.1%. 

 Index Nikkei se zvýšil o 1.3%, aktualizoval maximum zaznamenaný asi před dvěma týdny. To byl ovlivněn růstem amerických kotací. Dolar posílil na 119,64 ze 119,53 jenů.

Díky posílení dolaru futures na zlato se oddaluje od sedmi týdenního maxima. Poptávka po drahých kovech v Asii klesá kvůli vysokým cenám. Důkazem toho je nízká odměna na Šanghajské zlaté burze: v současné době ta činí méně než jeden dolar.

V úterý americké trhy zavřely v minuse. Nálada trhu se změnila, když dolar začal opět posilovat: investoři jsou znepokojeni tím, že zvýšený kurz se negativně odrazí na příjmy předních společností. Index US dolaru, ukazatel kurzu dolaru vůci koši šesti měn, zvýšil se 1.2%, a dosáhl 97,94. S&P 500 vykázal mírný pokles — minus 0.2%.

V úterý na evropských burzách došlo k nárůstu - účastníci trhu byli přesvědčeni v tom, že Fed odloží zvýšení diskontní sazby. Stoxx 600 vzrostl na 1.2%, a index Nikkei aktualizoval rekord během 15 let, jelikož japonští soukromí investoři získali významné podíly ve dvou investičních fondech vytvořených na začátku týdne.

V úterý kotace ropy vzrostly, jelikož investoři očekávali snížení objemů těžby – výroba ropy klesla na 36 000 barelů denně - poprvé od poloviny ledna.

Ve středu se S&P 500 vzrostl o 0.3%. Podle zápisu z Fedu někteří členové rezervního systému vystupovali za zvýšení diskontní sazby v červnu. Index dolaru ICE vzrostl o čtvrtinu procenta na 98,709. Ke zvýšení aktivity investorů také přispěly zprávy o tom, že Mylan se chystá koupit výrobce léků Perigo za 29 miliard dolarů.

Evropské trhy vzrostly na pozadí připravovaných transakcí o sloučení, které vyvolaly kotace akcií energetických společností. Stoxx 600 skončil den se ziskem 0.1%. Investoři se obávají, že kvůli slabému euru příjmy vývozců aut se mohou výrazně zvýšit, a jejich akcie být nadhodnoceny.

Index Nikkei aktualizoval patnáctileté maximum. Trh pozitivně reagoval na zprávu ministerstva financí, podle které minulý týden zahraniční investoři koupili japonské akcie v hodnotě 8,61 milionů US dolarů.

Ve čtvrtek americké indexy vzrostly díky odvětví energetiky a zdravotnictví. Po zveřejnění zápisu březnového zasedání Fedu dolar pokračoval v růstu. Index dolaru ICE vzrostl o 1%. Evropské indexy vykázaly nárůst. Hlavní příčiny jsou dobré ekonomické ukazatele v Německu a také příchod dne výplaty řeckého dluhu. Index FTSE 300 zavřel v plusu o 1.1% a dosáhl osmiletého maxima. Dnes index Nikkei klesl o 0.2%: poté co poprvé během 15 let dosáhl psychologické úrovně 20 000, investoři začali stanovit získ. Politika kvantitativního uvolňování oslabila kurz jenu.

Futures na sóju klesl na nejnižší úroveň zafixovanou před pět měsíci: ministerstvo zemědělství Spojených států oznámilo, že celosvětové zásoby sóji byly více, než se očekávalo v březnu. Kukuřice a pšenice také zlevnily: podle výpočtů, jejich zásoby vzrostou o 10% a 5,7% ve srovnání s rokem 2014.

V pátek akciové indexy asijsko-pacifického regionu zavřely v zelené zóně. Nikkei vzrostl o 2.4% na úroveň 20 000 pipů poprvé za 15 let. Libra oslabila v očekávání zveřejnění zprávy o inflaci ve Velké Británii. Euro bylo také pod tlakem kvůli posilování dolaru, obávě investorů ohledně Řecka a programu kvantitativního uvolňování.

Klíčovými událostmi v tomto týdnu jsou následující ukazatelé:

• Hlavní index maloobchodních tržeb (Core Retail Sales), který bude zveřejněn v úterý v USA. Ukazatel určuje důvěru spotřebitelů a má značný význam pro dlouhodobé investory;

• Tisková konference ECB a kanadské banky ve středu;

• Žádosti o podporu v nezaměstnanosti v USA (Unemployment Claims) ve čtvrtek ;

• Hlavní index maloobchodních tržeb (Core Retail Sales) v pátek. Společnost IFC Markets přeje Vám úspěšný obchodní týden, bohatý se zprávami a případnými obdobími volatility.

 

IFC Markets je předním brokerem na mezinárodních finančních trzích,
poskytuje profesionální služby v oblasti Forex a CDF obchodování.                  

www.ifcmarkets.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688