Ekonomický deník (Ekonomický deník)
Makroekonomika  |  14.04.2015 21:39:06

Světová i česká ekonomika poroste, odhaduje MMF


Světová ekonomika letos podle MMF zrychlí tempo růstu na 3,5 procenta a posílí i příští rok, kdy by měl její růst dosáhnout 3,8 procenta

Česká ekonomika letos podle nejnovějšího odhadu MMF poroste o 2,5 procenta a v příštím rocefond předpověděl zrychlení na 2,7 procenta. Pro Slovensko fond odhaduje vzestup o 2,8 procenta a v roce 2016 posílení na 3,3 procenta.

Podle MMF zůstává globální ekonomika pod vlivem posledních vln krizí nadále oslabená a její růst je stále nerovnoměrný. MMF ponechal prognózu letošního růstu proti poslednímu odhadu beze změny, zatímco výhled na příští rok mírně zlepšil z dosud očekávaných 3,7 procenta. Fond v posledních letech své prognózy většinou postupně zhoršoval, nutil ho k tomu zhoršený vývoj jednak v eurozóně, jednak v rozvíjejícím se světě.

Měnový fond ve své jarní prognóze konstatoval, že směřování růstu bude v jednotlivých oblastech opět rozdílné. Zatímco ekonomiky vyspělého světa letos výrazně zesílí, většina rozvíjejících se ekonomik zpomalí. Fond má rostoucí obavy zejména z vývoje v Rusku, Brazílii a Jihoafrické republice a obává se hlubšího útlumu v Číně, která je po Spojených státech druhou největší ekonomikou světa.

Spojeným státům MMF na tento i příští rok předpovídá zrychlení růstu na 3,1 procenta z loňského tempa 2,4 procenta. Kvůli výraznému zhodnocení kurzu dolaru, které oslabuje vývoz z USA, to ale bude zřetelně pomalejší výkon, než jaký měnový fond odhadoval v lednu.

Také eurozóna posílí dynamiku a její ekonomika poroste letos i napřesrok o zhruba 1,5 procenta, což bude více, než zemím eura fond dosud předpovídal. Fond zvýšil odhady pro všechny velké ekonomiky eurozóny a konstatoval, že hrozba recese a deflace v měnové unii už není hlavním rizikem, jemuž globální ekonomika čelí. MMF zlepšil odhad i pro Japonsko, jehož ekonomice po loňském poklesu předpovídá letos a příští rok růst zhruba jednoprocentním tempem.

Mladé tržní ekonomiky letos celkově dál zpomalí, zejména kvůli očekávané recesi v Rusku a dalšímu zvolnění tempa v Číně. Vinou recese v Brazílii oslabí také oblast Latinské Ameriky a pokles cen ropy podkope ekonomiky zemí vyvážejících ropu. Silněji naproti tomu porostou ekonomiky Indie a jihovýchodní Asie.

Střednědobé vyhlídky světové ekonomiky jsou ale podle MMF horší, zejména pro rozvíjející se země, kde hospodářská aktivita zpomaluje už od počátku desetiletí. Ekonomický růst sice podpoří nižší ceny ropy, na druhé straně ale přetrvávají všechna dosavadní rizika, včetně geopolitického napětí či stagnace a nebezpečně nízké inflace ve vyspělých zemích.

Opatření na podporu růstu, jak krátkodobě, tak v dlouhodobějším pohledu, jsou nadále nezbytná,“ řekl ke zprávě hlavní ekonom MMF Olivier Blanchard.

Fond v analytické části jarního výhledu, kterou zveřejnil minulý týden, upozornil, že potenciál růstu světové ekonomiky utrpěl po globální finanční krizi velkou ránu a zůstane zřejmě ještě několik let slabší. Vyspělé ekonomiky fond vyzval, aby podpořily poptávku a investice.

Rovněž ředitelka MMF Christine Lagardeová minulý týden poukázala na to, že růst světové ekonomiky zůstává nevýrazný a nerovnoměrný a není dost silný na to, aby dokázal zahladit šrámy z hospodářské krize. Podle ní je nutné zabránit tomu, aby se slabší růst stal „novou realitou“, kvůli které by miliony lidí mohly mít dlouhodobě problém najít si práci.

of-, TZ


Ekonomický deník přináší zpravodajství, analýzy a komentáře ze světa ekonomiky a technologií.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688