BHS (BH Securities a.s.)
Investice  |  14.04.2015 16:05:57

General Motors zvyšuje dividendu

Největší US automobilka General Motors (GM) již v úvodu únoru avizovala, že se v návaznosti na svou zlepšující se hospodářskou výkonnost hodlá více podělit s akcionáři. Včera 13. dubna po uzavření trhů oznámila, že zvyšuje kvartální dividendu na akcii z 0,30 USD na 0,36 USD, tj. o 20 %. Na roční bázi se tedy jedná o 1,44 USD. Vzhledem ke včerejší závěrečné ceně titulu na 36,40 USD lze tzv. dividendový výnos nově stanovit na 3,95 %. Automobilka začala dividendu vyplácet ve své novodobé po bankrotové historii před rokem a od té doby ji držela na zmiňovaných 0,30 USD/akcii.

Rozhodné datum pro nárok na nejbližší Q dividendu 0,36 USD/akcii automobilka General Motors stanovila na 10. června (ex-date 8.6.), resp. výplatu následně na 23.6.

U titulu budou nyní sledovány akcionářské změny. V minulém týdnu se jak známo totiž kanadská vláda, resp. státní fond Canada GEN Investment rozhodl zbavit svého zbylého podílu, který získal v době krize při „záchraně“ firmy.

Canada GEN Investment, jako třetí největší akcionář, prodal všech téměř 73,4 mil. akcií automobilky (4,56 %) do rukou prostředníka banky Goldman Sachs (GS). Banka by dle všeho měla být jen prostředníkem a akcie by se měly v čase objevit u dalších vlastníků. Zatím se dle aktuálních hlášení o něco zvýšil podíl švýcarské banky UBS. Ta oznámila získání 1,12 mil. akcií na celkových 13,2 mil., tj. nově v automobilce ovládá 0,82 %.

Podíl v GM ve 4Q například navýšil W.Buffett (viz. také článek „Buffett zvýšil sázky na IBM či Deere, opustil Exxon“). Konglomerát Berkshire Hathaway však své „aktuální“ portfolio odtajní až někdy v polovině května, navíc se však bude jednat o stav jen k 31.3., který tedy případnou dubnovou aktivitu ještě nepoodkryje.

Doporučení

Pro zajímavost zmiňovaná banka Goldman Sachs (GS) relativně často pozměňuje cílovou cenu pro akcie General Motors (GM). V posledním roce titul cíluje okolo úrovně 45 USD, tzn. patří k největším optimistům. Právě v minulém týdnu cenu zvýšila o dolar na 47 USD. O naopak největším pesimistovi resp. souhrném přehledu doporučení na titul podrobnosti zde.

J. Zendulka


BH Securities a.s - jeden z nejvýznamnějších nebankovních obchodníků s cennými papíry s 20ti letou zkušeností na kapitálových trzích. Hlavní činností je zprostředkování obchodů v tuzemsku i v zahraničí, obhospodařování individuálních portfolií, obchodování na úvěr a obchodování s deriváty.
Více informací na:
www.bhs.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688