BHS (BH Securities a.s.)
Investice  |  10.04.2015 13:11:23

O2 - dá se říci něco více o části, která zůstane na burze?

Projekt rozdělení, Posudek znalce pro ocenění části jmění společnosti, Informační memorandum a další dokumenty a přílohy, které představují skupinu podkladů pro bod jednání valné hromady O2, ve kterém se má rozhodnout o rozdělení společnosti. V těchto dokumentech lze nalézt něco málo číselných údajů. Konkrétně v posledně jmenovaném memorandu jsou to i tzv. „pro forma“ čísla obou uvažovaných oddělených částí dosavadní O2 C.R. (O2), společnosti CETIN (Česká telekomunikační infrastruktura a.s.) a pokračujícího „zbytku“ O2 (O2‘), jak by samostatně hospodařily v létech 2013 a 2012. Data pro rok 2014 doplněná o některé poměrové ukazatele a o graf vývoje OIBDA nabízíme v originálním textu na stránkách BH SEcurities www.bhs.cz .

Jde jen o krátký časový úsek a jde jen o teoretický rozklad účetních údajů do těchto dvou segmentů představujících „nové“ firmy. Snad mohou ale něco málo (kromě toho, co jsme na našich stránkách napsali již dříve) napovědět o budoucích poměrech. Co vidíme:

- rozdělení tržeb i zisků mezi nové společnosti zatím v hrubých rysech více méně reflektuje základní poměr v jejich velikosti, tj. odštěpený CETIN bude větší než O2‘, jak to bylo vidět z dělení aktiv a vlastního kapitálu. Zřetelně je to patrné na poměru jádrového zisku OIBDA u nových společností.

- rozpaky nad tržbami.
Ne snad z pohledu jejich výše, ale z pohledu meziročního poklesu, který byl mnohem vyšší v případě O2‘, když v roce 2013 měly podle rozkladu tržby O2‘ převyšovat tržby CETINu zhruba o pětinu, ale v roce 2014 byly tržby již dosti podobné.
Potřebovali bychom však delší časovou řadu, abychom mohli rozlišit, nakolik může jít o trend a nakolik jednorázovými záležitostmi. To odstatně platí pro všechny zde uvedené „postřehy“.

- OIBDA marže hovoří jednoznačně ve prospěch CETINu.
Pokud bychom zabrousili do finančního plánu do roku 2025, který je uveden v Posudku znalce pro ocenění části jmění společnosti, uvidíme, že se počítá s průběžným poklesem OIBDA marže CETINu z 44,0% v roce 2014 na cca 32,5% v roce 2025. Je to nicméně stále znatelně vyšší marže v porovnání se současnou úrovní této marže v O2‘.

Marže provovozního zisku EBIT je u O2‘ díky mnohem menším odpisům lepší.
Může to být ale dočasné. Finanční model CETINu počítá s poklesem odpisů o takřka 60% (do roku 2025) a pak se relace ziskových marží může obrátit ve prospěch CETINu.

- Podobně menší finanční náklady nahrávají čistému zisku O2‘ v porovnání s CETINem.
To může být také dočasné a především závislé na budoucím zadlužení.


Tři otázky navrch:

1) Kde bude Slovensko?
Podle jednoho ze schémat v Posudku znalce pro ocenění části jmění společnosti by slovenská dcera měla zůstat v O2‘. To by bylo pozitivní, slovenský segment se nachází na růstové trajektorii a rok od roku přinášel lepší výsledky.

2) Kde budou úvěry na finanční pomoc?
To je velká neznámá a přijetí úvěrů za účelem poskytnutí finanční pomoci PPF by mohlo obrázek a výkonnost obou společností změnit. Je otázkou, zda by nebylo nutné znovu hlasovat o poskytnutí finanční pomoci v rámci nových společností, ale odpověď na tuto otázku jsme zatím v podkladech nenašli (což není automaticky zárukou, že někde není definováno, jak na sebe nové společnosti původní  závěry valné hormady O2 o možnosti poskytnutí finanční pomoci přebírají).

3) Je výše uvedené nějakým důvodem ke změně strategie vůči současným akciím O2?
Lze se domnívat, že ne a asi bude nadále racionální uplatnit právo na odkup akcií odštěpované CETIN (a prodat) a následně vyčkat, kde najde rovnováhu „staronová“ akcie O2 na pražské burze.
CETIN může být sice časem více a více ziskový, ale omezená příležitost k prodeji jeho akcií, které nebudou obchodovány na veřejném trhu, znamená horší likviditu i případnou deformaci ceny těchto akcií. Navíc nelze očekávat takovou transparentnost.

Originální text s tabulkou a grafem, jakož i další komentáře k trhům jsou uvedeny na stránkách BH Securities  www.bhs.cz

Petr Hlinomaz


BH Securities a.s - jeden z nejvýznamnějších nebankovních obchodníků s cennými papíry s 20ti letou zkušeností na kapitálových trzích. Hlavní činností je zprostředkování obchodů v tuzemsku i v zahraničí, obhospodařování individuálních portfolií, obchodování na úvěr a obchodování s deriváty.
Více informací na:
www.bhs.cz






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688