Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Makroekonomika  |  10.04.2015 10:53:41

Komentáře k průmyslu - růst pokračuje, tahounem dál hlavně auta


  Výhled na nadcházející měsíce zůstává i nadále pozitivní, což naznačují předstihové indikátory z domova i ze zahraničí a rovněž údaje o nových zakázkách. Především zpracovatelský průmysl tak bude nadále tahounem, nikoliv však jediným, domácí ekonomiky.  

Velmi slušný růst průmyslu pokračuje i na začátku letošního roku, když se v únoru ve srovnání s předchozím měsícem produkce zvýšila o 0,6 % a v meziročním srovnání vzrostla o 4,5 %. Pozitivní údaj nabídla i statistika nových zakázek, které po slabším lednu (růst pouze o 3,4 %) v únoru vzrostly o rovných 10 %.  

Tradičním tahounem průmyslu zůstává produkce motorových vozidel, která v únoru vzrostla o 6,9 % r/r a přispěla tak do růstu souhrnné průmyslové produkce 1,3procentním bodem. Tradičně se dařilo i výrobě elektrických zařízení s růstem o 8,3 % r/r a růst o 6,5 % r/r zaznamenala i energetika. Naopak pokračující snižování produkce je patrné v případě těžebního průmyslu s únorovým poklesem o 9,5 % r/r.

   

Růst průmyslové produkce v loňském i na začátku letošního roku se pozitivně odráží do náboru nových zaměstnanců. V meziročním srovnání zaměstnanostprůmyslu vzrostla o 3,2 %. Z pohledu růstu mezd byl loňský rok mírně slabší. V únoru průměrná nominální mzda vzrostla meziročně o 2,0 % a v dalších měsících letošního roku by mělo dojít k postupnému zvyšování mezd.

   

Výhled na nadcházející měsíce zůstává i nadále pozitivní, což naznačují předstihové indikátory z domova i ze zahraničí a rovněž údaje o nových zakázkách. Především zpracovatelský průmysl tak bude nadále tahounem, nikoliv však jediným, domácí ekonomiky.

 

 

  Miroslav Novák
analytik společnosti AKCENTA



Průmyslová produkce si zachovává své tempo a roste i nadále. V únoru si připsala k dobru další 4,5 %. Růst je vyrovnaný napříč většinou segmentů. Dobré výsledky si zachovává například výroba papíru, nábytku nebo kovů a kovových konstrukcí. Všechny tyto oblasti meziročně rostou. Pomáhá jim v tom jak domácí poptávka, tak i zahraničí. Koruna je stále uměle oslabovaná, aby se exportní pozice pro české podniky vylepšovala.

 

Český průmysl primárně stojí na strojírenství, hlavně výrobě strojů a dopravních prostředků. Tady nedošlo k žádné výrazné změně. Výroba automobilů si připrala 6,9 %, u ostatních dopravních prostředků rostla o 4,7 %. 

   

Ing. Michal Kozub
Analytik
Home Credit a.s.
 




K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688