TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  10.04.2015 10:55:27

Jen odvody? Ve hře je stále i povinná vojenská služba!


Do Sněmovny míří novela branného zákona, kterou schválila vláda. Ta počítá s tím, že od roku 2017 se bude každý Čech i Češka, kteří dosáhnou 18 let, podrobit povinnému odvodu. Návrh ovšem nepočítá s dalším výcvikem odvedenců. Ten by případně podstoupili až ve chvíli, kdy by byl vyhlášen válečný stav.

Odvody by zkrátily přípravu nových posil pro českou armádu. Jenže některým poslancům to nestačí a přišli s návrhem povinné odvody doplnit i o povinný výcvik. Ten by se týkal stejně jako odvody mužů i žen.

Odvody by měly státní pokladnu přijít na celkem 230 milionů korun. A právě to považují někteří poslanci za zbytečně vyhozené peníze - pokud nebude následovat výcvik odvedenců. "Všechna data, která chce ministerstvo obrany takto získat, již stát má ve svých registrech. Nepovažujeme za efektivní každoročně vynakládat stovky milionů korun na tuto administrativu a předvolávat sto tisíc lidí,“ řekla Lidovým novinám Jana Černochová, expertka na obranu ODS.

Ministerstvo obrany se nápadu na povinnou "vojnu" brání. Někteří poslanci mají ovšem jiný názor. "Dělat za ty peníze jen odvodový průzkum je podle mého názoru zbytečný luxus. Chceme víc. Potřebujeme, aby ti lidi už byli po odvodu i vycvičeni,“ reaguje Ivan Gabal (KDU-ČSL).

Že zákon musí projít debatou a zřejmě i zásadními úpravami, považuje za nutné i Marek Ženíšek (TOP 09). "Myšlenka je to dobrá, ale absence výcviku je největší problém předloženého návrhu,“ tvrdí Ženíšek.

 

Povinná vojna stále ve hře

Za dva týdny se proto ve vojenské zotavovně Měřín na Slapech koná zvláštní zasedání, jež by mělo udat směr, kterým se legislativa vydá. Kromě členů sněmovního branného výboru se jej zúčastní i zástupci ministerstva obrany a generálního štábu.

Poslanec Antonín Seďa (ČSSD) si už sepsal řadu otázek. Ta zásadní zní jednoduše. K čemu konkrétně bude stát zhruba 230 milionů ročně vynakládat? „Pokud má jít jen o zjištění zdravotního stavu osmnáctiletých, zdá se mi to zbytečné,“ upřesnil pro LN Seďa.

Armádě scházejí instruktoři Poslanecká iniciativa za připojení povinného výcviku k odvodům velmi pravděpodobně narazí na možnosti a kapacity armády. To, aby akademií ve Vyškově prošly desítky tisíc lidí ročně, je dnes nereálné. Dvacítka tamějších instruktorů loni vycvičila jen 471 nových vojáků, letos jich bude 1150, píše list.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688