BHS (BH Securities a.s.)
Investice  |  12.04.2015 09:09:42

Rekapitulace pohledu na startující výsledkovou sezónu v USA

Alcoa včera tradičně provedla výkop v nové výsledkové sezóně v USA (Q1/2015). Start výsledkové sezóny může posloužit jako záminka pohledu na očekávání, co ve firemních výsledcích amerických firem očekává trh. S daty od agentury Bloomberg pro index S&P500 nabízíme krátké zastavení na toto téma.

Prvním bodem je připomínka, jak vypadají odhady vývoje čtvrtletních zisků a jistým opakováním bude konstatování, že odhady očekávaného průměrného zisku na akcii v indexu S&P500 je aktuálně o -10,3% níže v porovnání s průměrným EPS za poslední kvartál loňského roku. Nižší odhady platné pro letošní první čtvrtletí tím pádem sedí zhruba na hodnotách, kterých bylo dosaženo před rokem (ve stejném období).

Druhým bodem je pohled na vývoj průměrné hodnoty poměrového ukazatele P/E. Ten by při současných hladinách tržních cen akcií měl podle tržních odhadů stoupnout po prvním kvartále ze 17,21 na 17,49 a přiblížit se o kus blíže maximům za posledních deset let (17,99 v Q4/2009).
Pokud by hodnota P/E měla být zachována na úrovní posledního loňského čtvrtletí a pokud by se vyplnila předpověď ohledně vývoje EPS (v 1.kvartále), musely by ceny akcií klesnout stejným tempem jako očekávaný pokles EPS, tedy o odhadovaných cca 10%. To je ale zatím asi málo pravděpodobné. Data (graf a tabulka) jsou uvedeny v článku na www.bhs.cz.

Třetím bodem je úvaha, do jaké míry může tato výsledková sezóna, máme-li před očima její očekávaný obrázek výše, ovlivnit ceny akcií.
Stále platí, že faktor centrální banky a základních úrokových sazeb bude na trzích dominantní. Proto více než reakce na samotná dosažená čísla mohou být pro investory podstatnější dva údaje:
- jakékoliv náznaky budoucích akvizic a navyšování investic. Akviziční aktivita znamená, že podniky vidí na trzích natolik prostor a možný růst, že jim stojí za to usilovat o výrobní kapacity konkurence. Nárůst investic do výroby lze interpretovat prakticky stejně.
- výhledy společností na celý rok a dále.
Oba uvedené faktory totiž patří do mozaiky budoucího vývoje americké ekonomiky. Čtvrtletní podniková data budou již ovlivněna nejen počasím, ale i dramatickým posílením dolaru a dramatickým poklesem cen ropy. To jsou údaje, se kterými bude pracovat Fed a na základě nichž bude rozhodovat o termínu a míře zvýšení základní úrokové sazby, což je v současné době pro trhy alfou i omegou.
Samotná dosažená čtvrtletní čísla firem, pokud nebudou příliš mimo hlavní proud očekávání, mohou mít spíše jen krátkodobé dopady do akciových kurzů.

Celkově to znamená, že v budoucích týdnech a měsících mohou investoři u akcií akceptovat o něco vyšší ceny, byť za nižší zisky podkladových firem (emitentů).

 

Úplný článek, aktuality a komentáře k trhům lze nalézt taktéž na stránkách BH Securities http://www.bhs.cz

Petr Hlinomaz



BH Securities a.s - jeden z nejvýznamnějších nebankovních obchodníků s cennými papíry s 20ti letou zkušeností na kapitálových trzích. Hlavní činností je zprostředkování obchodů v tuzemsku i v zahraničí, obhospodařování individuálních portfolií, obchodování na úvěr a obchodování s deriváty.
Více informací na:
www.bhs.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688