Zlate-Mince.cz (Zlate-Mince.cz)
Investice  |  09.04.2015 09:32:18

Do Bratislavy míří z Vatikánu svatováclavská koruna

 

Jedinečnou příležitost spatřit věrnou repliku slavné svatováclavské korunovační koruny budou mít obyvatelé a návštěvníci Bratislavy. Ve své galerii u Michalské brány ji od 14. dubna vystaví Pražská mincovna. Koruna do hlavního města Slovenska míří z Vatikánu, kde byla vystavena na slavnostní akci věnované 660. výročí korunovace Karla IV. císařem Svaté říše římské. Mincovna v Bratislavě zároveň představí novou raritní emisi věnovanou této historické události.

 

 

Repliku slavné svatováclavské koruny budou moci obdivovat lidé v Bratislavě. Foto: www.prazskamincovna.cz


Svatováclavská koruna bude v prodejní galerii Pražské mincovny vystavena až do 1. května. Ve Vatikánu byla tato kopie nejvzácnějšího českého korunovačního klenotu součástí expozice tří korun, kterými byl korunován král a císař Karel IV. Mezi nimi samozřejmě nechyběla ani replika koruny císařské, kterou 5. dubna 1355 v Bazilice svatého Petra usadil papežský legát českému králi na hlavu.


Výroční ceremonie ve vatikánském kostele Santa Maria della Pieta měla název Mše za Evropu a zúčastnila se jí řada vysokých církevních hodnostářů. Českou katolickou církev reprezentoval kardinál Miloslav Vlk, emeritní arcibiskup pražský. Modlitbu za Evropu pronesl kardinál Angelo Sodano, emeritní státní sekretář Svatého stolce. Mezi vzácnými hosty nechyběl ani předseda Papežské rady pro kulturu kardinál Gianfranco Ravasi nebo europoslanec Pavel Svoboda.

 

SLOVENSKÁ PREMIÉRA VZÁCNÝCH RAŽEB

 

Z Vatikánu do hlavního města Slovenska dorazí svatováclavská koruna už za několik dnů, veřejnosti bude zpřístupněna 14. dubna. Vystavena bude v galerii zároveň nabízející nejširší sortiment slovenské, české i světové numismatiky.


Zároveň s korunou dorazí i další vzácné artefakty. „Na Slovensku v premiéře, hned po Vatikánu, představíme exkluzivní ražby věnované císařské korunovaci Karla IV.,“ prozradil výkonný ředitel Pražské Mincovny Jan Hrubý. Návštěvníci galerie se tak mohou těšit na ukázku zbrusu nové emise pamětních ražeb z ryzího zlata a čistého stříbra. Průměr každé je 50 milimetrů a váží 42 gramů. Medaile na lícní straně detailně zobrazuje svatováclavskou korunu a na rubové straně je pak umístěná koruna císařská. Atraktivitu emise výrazně zvyšuje její velmi nízký náklad i unikátní číslování na hraně každého exempláře.

 


 

Slovenskou premiéru budou v Bratislavě mít i ražby k 660. výročí korunovace Karla IV. císařem římským. Foto: www.prazskamincovna.cz


 

Do Bratislavy míří svatováclavská koruna z Vatikánu. Tam byla vystavena spolu s dalšími korunami, které spočinuly na hlavě krále Karla. Foto: www.prazskamincovna.cz

Pražská mincovna
Pražská mincovna vstoupila na numismatickou scénu v druhé polovině roku 2011, přesto už si díky originálním a vysoce kvalitním ražbám dokázala vydobýt uznání doma i v zahraničí. Pod jejími produkty jsou podepsaní nejvýznamnější čeští medailéři, jejichž um je zárukou vysoké umělecké hodnoty. Pražská mincovna se ve svých ražbách tematicky vrací především k osobnostem a událostem dávné i moderní české historie. V jejím sortimentu však nechybí ani dárkové ražby k různým slavnostním příležitostem.

www.prazska-mincovna.cz
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688