Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Makroekonomika  |  09.04.2015 09:24:32

ČR - index spotřebitelských cen v březnu rostl o 0,1% m/m a 0,2% r/r, míra 0,3%


Spotřebitelské ceny vzrostly v březnu proti únoru o 0,1 %. Tento vývoj ovlivnilo zejména zvýšení cen v oddíle doprava a v oddíle alkoholické nápoje a tabák. Meziročně vzrostly spotřebitelské ceny o 0,2 %, což bylo o 0,1 procentního bodu více než v předcházejících třech měsících.

Meziměsíční růst spotřebitelských cen v oddíle doprava ovlivnily ceny pohonných hmot, které po čtyřech měsících výrazného poklesu v březnu vzrostly o 4,4 %. V oddíle alkoholické nápoje a tabák se zvýšily ceny tabákových výrobků o 2,2 %. V oddíle odívání a obuv vzrostly ceny oděvů o 1,2 % a obuvi o 1,7 %. V oddíle potraviny a nealkoholické nápoje ceny zaznamenaly mírné oboustranné pohyby, které se v souhrnu navzájem kompenzovaly. Vyšší byly především ceny ovoce o 1,2 %, běžného pečiva o 0,5 %, těstovin o 2,8 %, drůbeže o 0,9 %, vajec o 3,1 %, olejů a tuků o 0,8 %, čokolády a čokoládových výrobků o 1,8 %. Ceny zeleniny byly vyšší o 0,4 %, z toho ceny brambor o 8,9 %.

Na snižování celkové úrovně spotřebitelských cen v březnu působil pokles cen v oddíle rekreace a kultura v důsledku snížení cen dovolených s komplexními službami o 4,7 %. V oddíle ostatní zboží a služby byly nižší zejména ceny osobní péče o 1,0 %. V oddíle alkoholické nápoje a tabák klesly ceny alkoholických nápojů o 1,2 %. Z potravin klesly zejména ceny vepřového masa o 0,8 %, mléka o 0,9 %, sýrů o 1,8 %, jogurtů o 1,9 %, cukru o 3,9 %.

Ceny zboží úhrnem vzrostly o 0,3 %, zatímco ceny služeb klesly o 0,2 %.

Meziročně vzrostly spotřebitelské ceny v březnu o 0,2 %, což je o 0,1 procentního bodu více než v předcházejících třech měsících. Zrychlení meziročního cenového růstu nastalo především v oddíle alkoholické nápoje a tabák, kde se ceny tabákových výrobků zvýšily o 8,4 % (v únoru o 6,1 %). V oddíle doprava došlo ke snížení cenového poklesu vlivem zmírnění poklesu cen pohonných hmot v březnu na -12,7 % z -17,1 % v únoru.

Největší vliv na zvyšování cenové hladiny měly v březnu ceny v oddíle alkoholické nápoje a tabák. Druhé v pořadí vlivu byly ceny v oddíle bydlení, kde vzrostly ceny zemního plynu o 4,5 %, vodného o 3,4 %, stočného o 2,8 %, čistého nájemného o 0,9 %, tepla o 1,2 %. Ceny elektřiny byly meziročně nižší o 0,3 %. V oddíle ostatní zboží a služby vzrostly ceny pojištění o 2,6 % a ceny finančních služeb o 6,8 %. V oddíle odívání a obuv byly vyšší ceny oděvů o 2,6 % a obuvi o 10,1 %. V oddíle rekreace a kultura se zvýšily ceny dovolených s komplexními službami o 5,0 %.

Na snižování meziroční cenové hladiny nadále působil pokles cen v oddíle doprava a dále pokles cen v oddílech potraviny a nealkoholické nápoje, zdraví, pošty a telekomunikace. V oddíle potraviny a nealkoholické nápoje klesly meziročně zejména ceny ovoce o 5,2 % a zeleniny o 6,7 % (z toho ceny brambor o 33,1 %). Ceny běžného pečiva klesly o 1,1 %, vepřového masa o 5,4 %, mléka o 5,3 %, sýrů o 5,3 %, jogurtů o 5,3 %, jedlých olejů o 6,6 %. Pokles cen v oddíle zdraví byl důsledkem zrušení regulačních poplatků od ledna 2015. Meziroční pokles cen pokračoval v oddíle pošty a telekomunikace v důsledku snížení cen telefonických a telefaxových služeb o 1,3 % a mobilních telefonů o 20,2 %.

Ceny zboží úhrnem klesly o 0,2 %, zatímco ceny služeb byly vyšší o 0,7 %. Úhrnný index spotřebitelských cen bez započtení imputovaného nájemného byl meziročně 100,1 %.

Míra inflace vyjádřená přírůstkem průměrného indexu spotřebitelských cen za posledních 12 měsíců proti průměru předchozích 12 měsíců byla v březnu 0,3 %.

Meziroční změna průměrného harmonizovaného indexu spotřebitelských cen (HICP)1) 28 členských zemí EU byla podle předběžných údajů Eurostatu v únoru -0,2 %, což je o 0,3 procentního bodu více než v lednu. Ceny vzrostly jen v pěti zemích EU v rozmezí od 0,1 % v Itálii do 0,7 % ve Švédsku. Naopak největší pokles cen nastal v Řecku (-1,9 %) a Bulharsku (-1,7 %). Na Slovensku klesly ceny o 0,6 % (v lednu o 0,5 %). V Německu se ceny snížily o 0,1 % (v lednu o 0,5 %). Podle předběžných výpočtů vzrostl v březnu HICP v ČR meziměsíčně o 0,2 % a meziročně o 0,1 % (v únoru meziroční pokles o 0,1 %). Bleskový odhad meziroční změny HICP pro eurozónu za březen 2015 je -0,1 %, jak uvedl Eurostat. (Více informací na internetových stránkách Eurostatu: HICP).
_______________________________

1) HICP dosud neobsahuje imputované nájemné.

Zdroj: ČSÚ
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Makroekonomika:

Út 15:21  Americký průmysl stagnuje ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
Út 14:00  Měsíční zpráva o hospodaření územních rozpočtů - únor 2024 MF ČR (Ministerstvo financí ČR)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688