Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Akcie ve světě  |  07.04.2015 15:53:20

5 firem, které se chystají vyplácet vysoké dividendy

Americké firmy mají ve svých rozvahách nejvíce hotovosti v historii a distribuují ji akcionářům v rekordních sumách. Od finanční krize je průměrný dividendový výnos na nejvyšší úrovni od poloviny 90. let. Investory zajímá dividendový výnos o to více, že státní dluhopisy vynášejí velice málo.

Dividendové akcie jsou na trhu jednou z mála zajímavých voleb pro investory prahnoucí po výnosech. Najít ale firmy, které budou schopné vyplácet vysoké dividendy i do budoucna, už vzhledem k sérii navyšování výplat v posledních letech dá trochu práce.

Klíčem k udržitelnosti dividend je několik faktorů - zdravá rozvaha, nízký výplatní poměr a historie zvyšování dividend. I když ani tato kritéria 100% nezaručí budoucí vyšší dividendy, zvětšují jejich pravděpodobnost. U kterých firem je zvyšování dividend minimálně velice pravděpodobné?

Johnson & Johnson

J&J je učebnicový příklad dividendové akcie. S téměř 300miliardovou tržní kapitalizací je největší zdravotnickou společností na světě se široce diverzifikovaným produktovým portfoliem. Firma aktuálně vyplácí čtvrtletní dividendu 70 centů.

Silně diverzifikované zdroje příjmů jsou u J&J jednou z největších předností. Firma těží z velkých marží u farmaceutických produktů a zdravotnických přístrojů. Díky tomu je schopna dodávat na trh produkty, z nichž jí plynou vysoké zisky, které kompenzují ztráty vzniklé vypršením patentů. Loni byly podíly na tržbách segmentů léků a zdravotnického vybavení téměř rovnocenné, každý přispěl k tržbám ze zhruba 40 %, zbylých 20 % zajistily spotřebitelské produkty.

Kvůli kombinaci zdrojů tržeb dokáže Johnson & Johnson generovat mnoho volného cash flow. To se promítá do rozvahy, která je v excelentním stavu. Firma má aktuálně více než 14 miliard USD čisté hotovosti a právě slušný hotovostní polštář jí pomáhá v dividendové politice. Dubnové zvýšení dividendy je tedy velice pravděpodobné.

Johnson & Johnson
Zdroj: Bloomberg

General Motors

GM měla díky solidním výsledkům za čtvrtý kvartál silný začátek roku a na růstu ceny jejích akcií je to dobře vidět. Firma plánuje do příštího roku vrátit investorům minimálně 5 miliard USD prostřednictvím zpětných odkupů. Výplaty dividend pak tvoří velkou část celkového výnosu akcionářů již od doby, kdy se firma po bankrotu během finanční krize díky vládní pomoci zvedla z popela.

GM vlastní 11 značek, které se prodávají po celém světě. 18% podíl obrovského amerického trhu s novými auty z ní dělá lídra. Po bankrotu byla GM schopna vyřešit mnohé problémy, které ji přivedly na scestí během finanční krize. Obnovené kontrakty poukazují na to, že je firma opět udržitelně zisková. Nízké ceny ropy pomáhají zvyšovat prodeje nejlukrativnějších automobilů a SUV a firma nyní znovu vyrábí i luxusní auta.

GM má velký zájem na tom, aby úrokové sazby zůstaly nízké. Díky nim jsou půjčky na pořízení nového auta oproti dřívějšku dostupnější, což podporuje prodeje. Dokud podmínky levného financování vydrží, nebude se muset GM bát o aktuálně rekordní ziskovost. A to je skvělá zpráva i pro dividendové investory.

General Motors

Zdroj: Bloomberg

 

Na stáří americký akciový býk nezemře 

Na stáří americký akciový býk nezemře

Dlouhotrvající expanze akciového trhu některé investory odrazuje od vstupu do pozic, ocenění se zdá být už celkem vysoké. Nezávislý investiční stratég Ed Yardeni ale upozorňuje na to, že investoři vždy budou ochotni platit i vyšší ceny, dokud budou věřit v růst ekonomiky v dalších letech. Čím více času uplyne do další recese, tím déle mohou růst zisky firem a ospravedlňovat vysoké valuace.

 

Phillips 66

V posledních několika letech se energetické společnosti zbavovaly aktivit v oblasti zpracování ropy. Vznikly tak samostatné firmy jako například Phillips 66 (výsledek odštěpení zpracovatelské divize ConocoPhillips v roce 2012). S tím, jak ceny ropy klesly, se však ukázalo, že to nebyl od firem zabývajících se těžbou a produkcí surovin zrovna nejlepší krok.

Phillips 66 je nezávislým zpracovatelem ropy. Vlastní i franšízu čerpacích stanic, lukrativní chemický byznys a více než 62 tisíc mil potrubí. Vlastní 15 rafinérií po celých Spojených státech, poslední dobou se ale zaměřuje na aktivity s vyšší marží. Výsledkem této změny je menší vystavení firmy riziku na trhu s komoditami.

Z historického pohledu je firma již na dobré cestě ke štědré distribuci hotovosti akcionářům. Má nyní v rozvaze čistou hotovost a investice v hodnotě 6,79 miliardy USD, což představuje přes 15 % tržní kapitalizace firmy. Zarážející na její rozvaze je nízké zadlužení, což není obvyklé pro takto kapitálově náročný byznys. Energetický sektor v kontextu nízkých cen komodit nepůsobí zrovna jako populární místo, kam by chtěl investor "zaparkovat" peníze, ocenění Phillips 66 ale působí atraktivně.

Phillips 66
Zdroj: Bloomberg

PG&E

PG&E dodává elektřinu 5,3 milionu a plyn 4,4 milionu zákazníků v centrální a severní Kalifornii. Je to atraktivní trh, hlavně díky agresivní cenové politice státních regulátorů vlivem pobídek k potřebnému zlepšování infrastruktury. PG&E vyrábí elektřinu ve 120 elektrárnách. Firma se zbavila svého neregulovaného byznysu zhruba před deseti lety. Predikovatelné zdroje příjmů nyní znamenají podobně predikovatelné výplaty dividend.

Velkým černým mrakem, který se vznášel nad PG&E v posledních letech, byla exploze plynovodu San Bruno v roce 2010. Na firmu pak dopadly zpřísněná regulace a dodatečné náklady. Společnost ale očekává, že by všechny spory měly být letos dořešeny, čímž se otevřou dveře zvyšování dividend již toto léto. Firma dividendy nenavýšila od roku 2010. Až se obloha vyjasní, akcionáři se konečně dočkají.

PG&E
Zdroj: Bloomberg

Macy's

Provozovatel maloobchodního řetězce Macy's má sice ze všech uvedených titulů nejnižší dividendový výnos, na druhou stranu ale možná největší prostor zvyšovat výplatu. Už čtyři kvartály vyplácí dividendu 31,25 centu na akcii, takže pokud má být historie indikátorem, měli bychom se zvýšení dividendy dočkat v květnu.

Firma se veze na vlně rostoucích spotřebitelských výdajů a těží z přesunu k luxusním značkám a z vylepšených prodejních iniciativ. Expanze privátních značek Macy's nabízí velkou příležitost pro růst marží a odlišení se na trhu. Díky stále větší oblibě exkluzivních produktů si Macy's může dovolit zvýšit dividendu. Výplatní poměr firmy je pouhých 13,5 %, což je nejnižší úroveň od předchozího zvýšení dividendy. Zveřejnění výsledkové zprávy plánované na květen by mohlo být příležitostí oznámit akcionářům novou dividendovou politiku.

Macy's

Zdroj: Bloomberg

5 nenáviděných akcií, které investory příjemně překvapí 

5 nenáviděných akcií, které investory příjemně překvapí

Thomas Lee z Fundstrat Global Advisors zásobuje trh optimistickými předpověďmi. Minulý týden nabídl pět akciových tipů. Jde o firmy, na jejichž akcie investoři aktuálně zrovna fronty nestojí, o to zajímavější ale může být další vývoj jejich cen.

 

 




Přečtěte si také:

22.11.2022V ČR roste podíl firem, které platí vysoké daně z příjmu Dun & Bradstreet (Dun & Bradstreet)
26.03.20195 finančních ukazatelů, které by měly sledovat malé a střední firmy Ing. Bc. Jiří Jemelka (J.I.P. pro firmy s.r.o.)
21.11.2017V Česku roste podíl firem, které platí vysoké daně Jiřina Kavková (Kurzy.cz)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688