Inspirujte se netradičními velikonočními zvyky ještě dnes

Máte nachystanou pomlázku, namalovaná vajíčka a upečený mazanec? Ne ve všech zemích s touto výbavou obstojíte. V dnešním článku se podíváme, jak se slaví Velikonoce ve světě.

Tradiční křesťanský svátek slouží věřícím k připomenutí biblického zachycení příběhu zatčení, odsouzení, ukřižování a vzkříšení Ježíše Krista. V každé zemi nabývá jiné podoby.

Slováci stejně jako my o Velikonocích hodují, namísto pomlázky však švihají ženy a dívky vrbovým korbáčem.

Němci stejně jako my vybarvují kraslice, které jsou buď vyfouknuté či uvařené natvrdo. Na některých místech v zemi pak vejce slouží sportu. Hod vejcem bez rozbití je patrně nejkurióznější disciplínou. Zvykem je také koulení a rozbíjení vajec či přehazování vlastního domu vejcem, což vás má zaručeně ochránit před bleskem.

Francouzi si o Velikonocích neboli Pâques rozdávají barevná vejce, čokoládu a drobné dárky. Všechny cukrárny a čokoládovny v tomto období hojně nabízejí speciální sladkosti, které na Velikonoční pondělí hledají děti. Tradičním obědem je jehněčí maso.

Španělé využívají svátky k připomenutí víry. Na ulicích potkáte kajícníky ve špičatých kápích, kteří jdou seskupeni v takzvaných cofradías (bratrstva). Ti radikálnější mají na rukou řetězy na důkaz pokání. Procesí nese sochy Ježíše Krista a svatých.

Britové jsou zvyklé především na čokoládová vajíčka, které nosí velikonoční zajíc a schovává je pro děti v domě či na zahradě. Svátky tu začínají Masopustním úterkem, kterému se též říká palačinkový den. Ve školách se nosí velikonoční klobouky.

Pro Italy je důležité posvěcení vajíček knězem. Ty se pak dávají doprostřed hodovního stolu. Nejčastěji se podává pečené jehněčí maso.

USA převládá neposedný zajíček, který schovává barvené kraslice. Státní svátek je na Velký pátek, v neděli se pak hodují tradiční pokrmy: pečená šunka, sladké brambory, zelenina nebo opět jehněčí maso.

Další světové kuriozity:

  • Poláci si nechávají posvětit všechny sváteční pokrmy.
  • Řekové barví vajíčka pouze na červeno, což symbolizuje ukřižování Ježíše Krista a obnovu života.
  • Irové pojídají vajíčka jako ukončení půstu. Kdo chce dostat velikonoční koláč, musí zatančit.
  • Mexičané vyrábějí obrázky či krabice symbolizující Jidáše. Vychází s nimi do ulic, kde je pálí, věší nebo do nich mlátí.
  • Rusové se na důkaz přátelství po předání vajíčka třikrát políbí.
  • Norové jsou o Velikonocích posedlí detektivkami. Drobnými příběhy jsou potištěny i potraviny.
  • Australané na Velký pátek zavřou všechny obchody.
  • Rakušané musejí na Zelený čtvrtek sníst něco zeleného. Na Bílou sobotu dělají velké ohně, které mají spálit zimu.
  • Chorvati si přiťuknou syrovým vajíčkem. Komu zůstane celé, vyhrál.




 


Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Recepty na víkend