Jana Brožková (Bydlet.cz)
Bydlení  |  03.04.2015 16:48:21

Nemovitosti pro vlastní bydlení i investici: je správný čas pro nákup bytu

„Aktuální situace na rezidenčním a bankovním trhu nahrává nákupu vlastního bydlení i nemovitosti na investici. Sazby hypoték se stále drží na historickém minimu a prodejní ceny bytů se pohybují také relativně nízko. V průběhu roku však očekáváme jejich pozvolný mírný růst, především ve velkých městech a jejich okolí. V současné době je tak velmi výhodné koupit nemovitost, protože tato investice je jednou z nejbezpečnějších a nejvýnosnějších,“ říká Martin Němeček, předseda představenstva Realitní společnosti České spořitelny (RSČS).

Nákupu nemovitosti předchází rozhodnutí, k jakému účelu bude sloužit. Zda ji majitel bude užívat pro vlastní potřebu, nebo ji bude pronajímat, protože podle toho se liší i kritéria výběru. Na vlastní bydlení je kladen vyšší nárok než na byt určený k pronájmu. V obou případech však bývá rozhodující pořizovací cena. Dalším důležitým aspektem je velikost. Vlastní bydlení majitelé vybírají podle počtu členů domácnosti, pro pronájem je ideální menší až středně velký byt 2+kk, protože si rychle najde podnájemníky. Podstatná je také lokalita, ve které by neměla chybět zeleň, dobrá občanská vybavenost se školami a obchody a ve větších městech i snadná dostupnost do centra. Celorepubliková anketa, kterou RSČS provedla v závěru loňského roku k tématu preferovaných kritérií při výběru nemovitosti, potvrdila, že se lidé řídí především cenou a velikostí a následně lokalitou.

„Překvapivé bylo, že stav bytu včetně dispozičního řešení byl odsunut až na čtvrtou příčku, přičemž dotázaní odpovídali, že jsou připraveni stávající podobu upravit podle svých potřeb, případně se s ní vyrovnat,“ uvádí Martin Němečeka doplňuje: „Naopak více se lidé zajímají o energetickou náročnost nemovitosti, a to jak v případě koupě pro vlastní bydlení, tak pro pronájem. Uvědomují si, že ceny energií se neustále zvedají, a chtějí mít jistotu, že budou do budoucna schopni své účty zaplatit. Jsou si vědomi toho, že díky energeticky úspornému bydlení mohou výrazně ušetřit a u bytů na pronájem získávají výhodu nižších poplatků.“

Kromě ceny, velikosti a lokality je potřeba hodnotit rovněž další parametry, například balkon či možnost parkování. „Při výběru nemovitosti lidé zvažují také orientaci do světových stran a podlaží. Zatímco senioři a rodiny s malými dětmi upřednostňují nižší patra, případně domy s výtahem, jiní klienti nedají dopustit na výhledy z vyšších pater. Výhody pěkného výhledu, terasy a zajištěného parkování lze zhodnotit i při pronájmu,“ dodává Martin Němeček. Lidé vždy vyžadují kvalitní stavbu, ale není pro ně rozhodující, zda jde o starší nemovitost či novostavbu. Byty ve starší zástavbě jsou často levnější či se nacházejí na lukrativnějších místech než nové domy. Pokud jsou ve stavu před rekonstrukcí, dávají novým majitelům příležitost upravit si interiér zcela podle vlastních představ.

Poptávku po bydlení však nelze paušalizovat. Každý klient je jiný a každý má jiné priority. Někdo má o vlastním bydlení konkrétní představu a je připraven vyčkat na vhodnou odpovídající nabídku, jiný je ochoten se přizpůsobit. Odlišný pohled mají také ti, kteří kupují byt na investici, kdy je výběr většinou snadnější, protože nebývá tolik vázaný na konkrétní lokalitu. „Postup v myšlení kupujících, kteří dnes více zvažují energetickou náročnost bytu či jeho vhodnost k pronájmu, jsou známkou toho, že nad velkou investicí přemýšlí a chtějí své peníze vynaložit dobře. Nechtějí úspory investovat do nemovitosti, která by po pár letech ztratila hodnotu a oni na ní prodělali. Dvojnásobně to platí, když si nekupují bydlení na celý život, ale plánují v horizontu několika let tuto nemovitost prodat či pronajmout,“ uzavírá Martin Němeček.







?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688