Research (Česká spořitelna)
Investice  |  03.04.2015 10:12:38

To jsem z toho Yellen aneb Taylor se podivuje nad aplikací Taylorova pravidla


Šéfka Fedu v poslední době kam přijde, tam říká, že to s tím zvyšováním sazeb může být úplně jinak. Neustále opakuje, že první zvýšení sazeb bude záviset na datech. Mluvila o tzv. Taylorově pravidle, které aproximuje rozhodování Fedu tím, že porovnává, jak daleko je Fed od svého inflačního cíle, jak daleko je nezaměstnanost od rovnovážné (inflací neakcelerující) úrovně a odhaduje, jaká je rovnovážná reálná sazba.

A Yellenová uvedla, že toto pravidlo nyní ukazuje, že by sazby měly být „well above zero“ nad nulou (=2,5% nyní a 4% ve 2017 podle aktuální prognózy), protože toto pravidlo přepokládá, že nezaměstnanost je už blízko své rovnovážné úrovni. Nicméně ona sama vidí tuto rovnovážnou úroveň výrazně níže, a proto „její vlastní Taylorovo pravidlo“ ukazuje, že nulové sazby jsou nyní tou správnou úrovní.

Taylor (ten, co toto pravidlo vymyslel) se už nechal slyšet, že pozvedává obočí a nezdá se mu, že by se něco změnilo na rovnovážné sazbě, kterou přece odhadl na dvou procentech. A že nikde neviděl, že by to mělo být jinak.

Ale ono došlo ke zpomalení růstu ekonomiky. A známý „růstový“ ekonom Robert Gordon ukazuje, že toto zpomalení není přechodné, ale dlouhodobé. A stojí za ním několik faktorů: demografie, tempo inovací zpomaluje, snížení kvality vzdělání, růst nerovnosti v rozdělení příjmů. Dostává se tak k odhadu, že potenciální růst HDP na obyvatele zpomalil ze dvou procent (průměr růst mezi roky 1890-2007) na cca 1%. A to je navíc průměrný růst. Díky rostoucí nerovnosti 99% obyvatel zažije průměrný růst kolem půl procenta.

Takže nižší rovnovážná sazba má své zdůvodnění. Navíc Yellen je známá svou orientací na pracovní trh. A ačkoliv ta nejvíce sledovaná míra nezaměstnanosti na 5,5% vypadá skvěle, tak toto číslo neříká vše. Takzvaná U6, tedy míra nezaměstnanosti, která je širší a bere v úvahu i lidi bez práce, kteří vzdali hledání práce a lidi, kteří jsou nedobrovolně zaměstnaní na částečný úvazek, tak ta nadále přesahuje deset procent.

Dnes vyjdou čísla za trh práce: nově vytvořená místa a míra nezaměstnanosti. ADP zveřejněná tento týden tlumí optimismus (proto i dolar mírně korigoval k 1,09)


       

Suma sumárum, můj názor je, že rovnovážná nominální sazba (= reálná sazba plus inflační cíl), ke které bude Fed konvergovat, není 4% procenta, ale něco mezi dvěma a třemi procenty. Navíc rychlost konvergence bude pomalejší, protože Fed klade větší důraz na trh práce.

David Navrátil


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688