BOSSA.CZ (BOSSA.CZ)
Investice  |  02.04.2015 12:42:14

USD po ADP oslaben; Velikonoce přinesou nižší likviditu, analýza AUD/USD, NZD/USD, S 500

Americký dolar se stal včera obětí výprodeje, když data ADP ukázala, že soukromý sektor vytvořil v březnu méně (189 000), než bylo trhem očekáváno (227 000), nových pracovních míst. Statistika si pohoršila i ve srovnání s předchozím měsícem, kdy v únoru bylo v USA v soukromém sektoru vytvořených 214 000 nových pracovních míst. Trhy si po těchto číslech nejsou jisté pátečním výsledkem počtu nově vytvořených pracovních míst mimo zemědělský sektor (NFP). Podle průzkumu agentury Reuters mezi analytiky by ukazatel NFP měl dosáhnout 245 000.

Postupně se tak potvrzují obavy, že silný dolar zpomaluje ekonomický růst USA, což by mohlo odradit americkou centrální banku (Fed) od brzkého zvýšení základní úrokové sazby. Index nákupních manažerů (PMI) ze sektoru výrobu od Institutu ISM rovněž potvrdil, že aktivita ve výrobním sektoru se v březnu zpomalila na 2letá minima, když dosáhl 51,5 bodu. Na negativní makroekonomická čísla reagoval i americký akciový trh, kde uzavřely všechny tři akciové indexy kolem 0,4 procenta v mínusu, čímž se opět dostávají ke klíčovým technickým hodnotám.

Vůči euru se propadl americký dolar z hodnoty 1,0713 na 1,0800. Výnosy 10letých amerických státních dluhopisů klesly na 1,9 procenta. Ze slabšího dolaru těžily komodity. Zlato posílilo nad hodnotu 1 200 USD za unci a ropa vzrostla o 5 procent. Z komoditních měn využil růst cen komodit jenom kanadský dolar (CAD). Australský a novozélandský dolar zůstávají pod prodejním tlakem. „Aussie“ trápí nízká cena železné rudy a „kiwi“ pokles ceny mléka, jehož cena ve včerejší aukci oslabila o 10,8 procenta.

Řecko včera poslalo věřitelům aktualizovaný seznam reforem. Dokument se sice s postupem času stává delší (26 stran) a v některých bodech i konkrétnější, avšak podle prvotních reakcí evropských představitelů pravděpodobně ani tentokrát nebude dostatečný k uvolnění 7,2 miliard eur. Řekům se prvně podařilo vyčíslit, kolik by mohl do státní pokladnice přinést bojkorupcí. Nicméně Syriza je stále neústupná v reformě pracovního trhu, kde počítá se zvyšováním penzí. Věřitelé rovněž vzkazují, že Atény v dokumentu počítají s příliš ambiciózním růstem HDP pro rok 2015 ve výši 1,4 procenta. Řecko čeká příští týden (9.4.2015) splátka půjčky MMF, což bude pro zemi zlomový okamžik.

Británie dnes zveřejnila index nákupních manažerů (PMI) ze sektoru stavebnictví. Ten si ve srovnání s únorem v březnu pohoršil o 2,3 bodu a o 1,9 bodu zaostal za očekáváními trhu. Index je tak na 3měsíčních minimech, avšak pevně nad hodnotou 50, která odděluje expanzi od recese v daném odvětví. V Británii nyní rovněž dominují předvolební debaty, jež jsou na ostrovech před květnovými volbami v plném proudu.

Dnes nás čeká zveřejnění zápisu z posledního zasedání ECB v 13:30, čísla obchodní bilance USA a Kanady v 14:30, počet žádostí o podporu v nezaměstnanostiUSA v 14:30 a objednávky továren USA v 16:00.

Zajímavá situace se vytváří na komoditních měnách, konkrétně na páru AUD/USD a NZD/USD. Tyto měny včera nevyužily slabšího dolaru k posílení.

Na AUD/USD lze vidět býčí divergenci s oscilátorem MACD. AUD/USD bojuje s hodnotou podpory, která ho již v minulosti několikrát podržela. V případě, že i nyní zafunguje jako podpora, tak AUD/USD může díky divergenci posílit až k horní hraně kanálu. Rizikem předpovědi jsou zítřejší data NFP z USA a zítřejší svátek v Austrálii a v USA, což znamená nižší likviditu trhu.

NZD/USD uzavřel včerejší obchodní den reverzní svíčkovou formací pin bar. Rovněž uzavřel nad horní hranou klesajícího klínu, což je pozitivním signálem. Platí pro něj stejná rizika jako pro AUD/USD.

Americký akciový index S&P 500 bojuje se 100denním průměrem jako silným supportem. Z denního grafu lze vidět, že v průběhu posledních několika dní se index pod tuto hodnotu podíval, avšak ani jednou se mu nepodařilo pod ní uzavřít. Je tedy vhodné sledovat reakci indexu na tento technický parametr. V případě uzavření pod zelenou linii lze očekávat propad až k 200dennímu průměru (růžově). V opačném případě, když index prorazí trojúhelník, bude postupně testovat předchozí vrcholy. Pozor na zítřejší svátek v USA.

Obchodní hodiny o Velikonocích.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688