Zlate-Mince.cz (Zlate-Mince.cz)
Investice  |  01.04.2015 14:39:56

Vzácné ražby připomínají Mistra Pavla, autora slavného oltáře v Levoči

 

Geniálního pozdně gotického řezbáře a sochaře mistra Pavla z Levoče připomíná nová nízkonákladová emise zlatých a stříbrných pamětních ražeb. Motivy, původně určené pro slovenskou minci o nominální hodnotě 10 euro, vypracoval výtvarník Miroslav Hric. Ve zlatém provedení vzniklo pouhých dvacet exemplářů. 

  

Program Pražské mincovny, díky němuž „ožívají“ odložené návrhy mincí, pokračuje dvojicí ražeb připomínajících mistra Pavla z Levoče, slavného řezbáře a autora hlavního oltáře v kostele svatého Jakuba v Levoči.   

Podobně jako ostatní ražby z tohoto programu, také titul Majster Pavol z Levoče patří mezi raritní. Stříbrných exemplářů ve verzi standard a patina vzniklo jen po dvaceti, zlatých dokonce jen po deseti dvojicích (provedení proof a standard).  

 

Každý exemplář má unikátní číslo

 

Nejpočetnějších a rovněž cenově nejdostupnějších ražeb v provedení proof (špičková kvalita) vznikne rovných dvě stě dvojic. „Zájemce určitě potěší, že každá jednotlivá ražba nese své unikátní pořadové číslo na hraně,“ poznamenal mincmistr Pražské mincovny Ondřej Koňařík. Zlaté i stříbrné varianty jsou vyrobené pouze z kovů o nejvyšší čistotě. Tyto parametry definují hodnoty 999,9/1000 Au a 999/1000 Ag, které najdeme na hraně každé jednotlivé ražby. Ryzost a další parametry dokládá také přiložený certifikát ze Státní tiskárny cenin. Podrobnější parametry a obrázky je možné najít na stránkách www.Zlate-Mince.cz.

 

Výjevy ze slavného oltáře

 

Autorem všech čtyř stran obou ražeb je výtvarník Miroslav Hric, který patří k nejznámějším současným slovenským medailérům. Na lícní straně prvního návrhu je jediná zachovaná pravděpodobná podoba mistra Pavla. Najdeme jej jako apoštola na hlavním oltáři farního kostela svatého Jakuba v Levoči, který je největším dřevěným oltářem na světě, neboť je vysoký 18,62 m. Dláto a dřevěná špona symbolicky odkazují na mistrovu řemeslnou profesi. Jméno je dole v dvojřádkovém nápisu.

 

I na rubové straně se vracíme do gotické doby, v níž Pavel z Levoče žil (narodil se kolem roku 1470, zemřel zhruba o 70 let později). Dominantou je jedna z vrcholných mistrových prací nazvaná Umučený Kristus. Toto dílo lze dnes shlédnout v umělecké sbírce v Prešově.

     


Miroslav Hric i ve druhé variantě hledal na lícní straně inspiraci na jednom z křídel hlavního oltáře kostela svatého Jakuba v Levoči. Zpracoval výjev Mučení svatého Jana z čtyřdílného cyklu biblických příběhů. Figurální reliéf doplňuje ornamentální výzdoba v horní části a opis po obvodu medaile se jménem Mistra Pavla z Levoče, text podtrhuje a dotváří révová ratolest.

 

V obdobné dekoraci se nachází i výjev ze strany rubové: Snímání Krista z kříže. Tuto figurální kompozici lze spatřit v kostele v Bardejově. Snítka révy má oproti lícní straně ještě jeden výhonek, na němž je letopočet 2012, kdy řezbáře vrcholné gotiky připomněla Národní banka Slovenska.

 

Pražská mincovna
Pražská mincovna vstoupila na numismatickou scénu v druhé polovině roku 2011, přesto už si díky originálním a vysoce kvalitním ražbám dokázala vydobýt uznání doma i v zahraničí. Pod jejími produkty jsou podepsaní nejvýznamnější čeští medailéři, jejichž um je zárukou vysoké umělecké hodnoty. Pražská mincovna se ve svých ražbách tematicky vrací především k osobnostem a událostem dávné i moderní české historie. V jejím sortimentu však nechybí ani dárkové ražby k různým slavnostním příležitostem.

www.prazska-mincovna.cz
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688