BOSSA.CZ (BOSSA.CZ)
Investice  |  31.03.2015 11:42:14

Konec kvartálu, jednání s Íránem a ropa, divergence na CAD; analýza USD/CAD, GBP/CAD, EUR/AUD

Obchodníci s ropou by dnes měli sledovat jednání mezi USA a Íránem ve švýcarském Bazileji. Podle Spojených států je šance na dosažení dohody ohledně íránského jaderného programu 50 na 50. Ačkoliv z pohledu pravděpodobnosti nejsou šance na úspěch nijak vysoké, ve srovnání s předchozími jednáními jde o značný posun dopředu. V případě dosažení dohody by zanikla část sankcí západu a na trhu by bylo mnohem více ropy právě z Íránu. Tato dnešní jednání budou mít vliv nejen na vývoj ceny ropy, ale i například kanadského dolaru.  Z Kanady jsou dnes odpoledne rovněž publikována data HDP za měsíc leden.

Euro je pod negativním vlivem Řecka. To stále nepředložilo kompletní seznam reforem, který by věřitelé akceptovali. Navíc řecký premiér Tsipras včera v noci v parlamentu uvedl, že nebude za každou cenu ustupovat věřitelům a že součástí jednání je i restrukturalizace dluhu.

Čínská centrální banka podle očekávání uvolnila monetární politiku, když zmírnila kapitálové požadavky na trhu bydlení, aby stabilizovala rozkolísaný trh s nemovitostmi. Při nákupu druhé a další nemovitosti bude nyní potřeba místo předchozích 60 procent z ceny nemovitosti jenom 40. Ti co v nemovitosti bydlí 2 roky a více budou u jejího prodeje osvobozeni od prodejní daně. Avšak tento krok ze strany centrální banky podle všeho není posledním a Čína bude i nadále uvolňovat monetární politiku s cílem podpořit ekonomický růst a inflaci.

Čínská centrální banka svým rozhodnutím podpořila nákupní apetit po riziku, díky čemuž americký akciový trh včera výrazně posílil. Index Dow Jones vzrostl o více než 250 bodů (1,5 procenta). Zbylé dva indexy si rovněž připsaly přes 1 procento zisku. Americký akciový trh včera posílil i díky výborným americkým makroekonomickým datům, a to vyšším osobním příjmům a rozjednaným prodejům domů. Rovněž jádrová inflace (index PCE) v únoru meziročně posílila z předchozí hodnoty 1,2 procenta na 1,4 procenta. Další důležitá dataUSA budou zveřejněna zítra, a to ADP report (počet nových vytvořených pracovních míst v soukromém sektoru) a čísla PMI ze sektoru  výroby od institutu ISM.

Americký dolar se blíží ke konci jednoho ze svých nejúspěšnějších čtvrtletí od třetího kvartálu 2008, když si vůči koši měn připsal 8,8 procenta zisku.  Na druhé straně euro vůči dolaru za první 3 měsíce letošního roku oslabilo o 11 procent. Nicméně pro další vývoj tohoto měnového páru budou podle všeho klíčová páteční data NFP. Euro vůči koši měn v prvním čtvrtletí letošního roku oslabilo o 8 procent.

Dnes odpoledne budou mluvit dva hlasující členové americké centrální banky (Fed) Lacker a Lockhart na téma monetární politiky. Klíčovým ukazatelem bude spotřebitelská důvěra CB zveřejněna v 16:00.  Naše dnešní obchodování by mělo být opatrné vzhledem ke konci měsíce a kvartálu lze očekávat překvapivé pohyby cen.

Na měnovém páru USD/CAD se tvoří medvědí divergence. Její náznaky pak lze vidět i na vyšších časových rámcích. Vzhledem k probíhajícím jednáním s Íránem a odpoledním datům HDP by mohl být tento pár dnes zajímavý. Prodej USD/CAD je protitrendovým obchodem proti silnému USD a navíc před klíčovými daty, proto je potřeba být opatrný.

Na měnovém páru GBP/CAD se vytváří podobná divergence jako na USD/CAD. Nicméně tento měnový pár nyní posiluje díky opuštění klínové formace (modrá barva). Z tohoto důvodu je bezpečnější počkat si na korekci a po korekci vstoupit do nastartovaného růstového trendu z nižších startovacích čísel.

EUR/AUD koriguje svůj předchozí výprodej od poloviny prosince. Včera se mu podařilo na denním grafu uzavřít nad Fibonacciho hladinou 23,60, což naznačuje možnost testování další hodnoty rezistence (Fibo 38,20). Pozor však na medvědí divergenci na oscilátoru Stochastik. Do dlouhých pozic je podle všeho bezpečné vstupovat u blízkosti rostoucí (zelené) trendové linie.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688