STOX.CZ (Grant Capital)
Investice  |  31.03.2015 08:46:21

Čínská centrální banka varuje před deflací

Guvernér Čínské centrální banky Zhou Xiaochuan v neděli (29. 3. 2015) upozornil na možnost blížící se deflace s tím, že samotní političtí činitelé bedlivě sledují zpomalování globálního růstu a klesající ceny komodit.

Inflace stále klesá. Musíme být ostražití před dalším poklesem a možností pádu do deflace,“ řekl Zhou na fóru v městě Boao na jihočínském ostrově Hainan. S poklesem inflace se v Číně kvůli probíhajícím reformám a přeměnám trhu počítalo, překvapivá je ovšem rychlost s jakou inflace klesá. Varováním z minulosti je pro Peking a druhou největší ekonomiku světa Japonsko a jeho pád do recese a deflace v posledních 20 letech.

Čínská lidová banka, vyjma dalších kroků na podporu růstu, snížila úroková sazby dvakrát od listopadu loňského roku. Ekonomové se ale obávají, že budou muset v příštích měsících následovat razantnější kroky v případě dalšího poklesu cenové hladiny.

Dlouhodobým cílem Číny je i liberalizace úrokových sazeb. Zhou ovšem uvedl, že je značně obtížné stanovit přesný harmonogram tohoto uvolňování. Poukázal tak na komentáře z loňského roku, ve kterých uvedl, že k liberalizace depozitních sazeb dojde během jednoho až dvou let. Přílišné uvolňování měnové politiky, které má napomoci k plné směnitelnosti čínského Jüanu, může podle guvernéra ohrozit probíhající strukturální reformy Číny.

Dalším důvodem klesající cenové hladiny je snižování cen komodit. Čína, jakožto největší dovozce ropy a železné rudy, je na změny cen těchto komodit zvláště citlivá. Na začátku měsíce Čína oznámila snížení cíle hospodářského růstu z loňských 7,4% na letošních 7%, což je by znamenalo nejpomalejší růst za posledních 24 let. Stagnující domácí poptávka, vysoká úroveň zadlužení či problémy na trhu s nemovitostmi v roce 2015 ale naznačují, že může být i tento nový cíl v ohrožení.

V lednu tohoto roku dosáhla inflace pětiletého minima v hodnotě 0,8%. V únoru se inflaci povedlo zrychlit na 1,4%. Podle Qian Yingyina, člena výboru pro monetární politiku Čínské lidové banky, mohl být tento procentuální výkyv mezi lednem a únorem způsoben dovolenými v období čínského lunárního nového roku.

Další články a zajímavosti naleznete na STOX.CZ | Podpora pro online obchodování  

Logo STOX.CZ STOX.CZ zprostředkovává online obchodování na více než 80 akciových trzích prostřednictvím platformy Trader Workstation. Nabízí velmi nízké poplatky a technickou a investiční podporu v češtině. Více na www.stox.cz.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Čt 14:23  Kovanda (TRINITY BANK): Zmrazení ruských devizových rezerv a jejich případné... Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Čt 14:00  Oznámení o aukci 3. tranše SPP 908 MF ČR (Ministerstvo financí ČR)






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688